Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Τι προτείνουν ΔΕΗ και ΕΣΕΠΗΕ για το ανώτατο κατώφλι της μέσης ημερήσιας τιμής εκκαθάρισης στην αγορά επόμενης ημέρας

 

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με τον καθορισμό του Ανώτατου Κατωφλίου της μέσης ημερήσιας Τιμής Εκκαθάρισης, για το οποίο εξετάζει η ΕΧΕ τη δυνατότητα διενέργειας Δεύτερης Δημοπρασίας. Στη διαβούλευση συμμετείχαν η ΔΕΗ και ο ο σύνδεσμος εμπόρων και προμηθευτών, ΕΣΕΠΗΕ, με διαφορετικές απόψεις για το πως θα πρέπει να γίνει η ρύθμιση.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε με τοποθέτησή της η ΔΕΗ, βάσει των αποτελεσμάτων της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΕΧΕ, πρέπει να υιοθετηθεί όσον αφορά την ενεργοποίηση δεύτερης δημοπρασίας η ρυθμιστική προσθήκη του ορίου των -150/+1500ευρώ/MWh προκειμένου να υπηρετηθεί σωστά ο σκοπός της διενέργειας δεύτερης δημοπρασίας για βελτίωση των τιμών εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του κοινωνικού πλεονάσματος και χωρίς να αλλοιώνεται ο εμπορικός χαρακτήρας της αγοράς.

Επιπλέον, η επιχείρηση σημειώνει ότι καθώς βρισκόμαστε στην τελική φάση των δοκιμών των νέων αγορών, είναι απαραίτητο το ρυθμιστικό πλαίσιο να διαμορφώνεται με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο ΕΣΕΠΗΕ, επικροτεί την πρωτοβουλία της ΕΧΕ να εισηγηθεί πρόσθετο ανώτατο όριο στη μέση ημερήσια Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το χρονικό διάστημα μη-συζευγμένης λειτουργίας αυτής, στην κατεύθυνση της προστασίας της αγοράς από την εμφάνιση αδικαιολόγητα ακραίων τιμών. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αναμφίβολα είναι επιβεβλημένη δεδομένων και των αποτελεσμάτων των μέχρι σήμερα εκτελούμενων δοκιμών. Εναλλακτικά, θεωρεί ότι ως Ανώτατο Κατώφλι θα μπορούσε να τεθεί η μέγιστη μέση ημερήσια Οριακή Τιμή Συστήματος των τελευταίων πέντε ετών, γεγονός που θα συνέβαλλε σε ένα βαθμό στην ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο μοντέλο αγοράς στις νέες αγορές.

Επιπλέον, δεδομένης της επίπτωσης τυχόν αστοχιών στις εντολές αγοράς/πώλησης στη διαμόρφωση του επιπέδου Τιμών Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, όπως επισημαίνεται και από την ΕΧΕ Α.Ε., προτείνει την επανεξέταση του Ανώτατου Κατωφλίου Τιμής Εκκαθάρισης, για το οποίο εξετάζεται η δυνατότητα διενέργειας Δεύτερης Δημοπρασίας (+1.500,00 €/MWh), που ορίστηκε με την υπ’ αρ. 870/2020 Απόφαση ΡΑΕ. 

Ο σύνδεσμος προτείνει την υιοθέτηση του Ανώτατου Κατωφλίου Τιμής Εκκαθάρισης για διενέργεια Δεύτερης Δημοπρασίας που ισχύει στην περιοχή 4M MC (αγορές Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας), ήτοι +500 €/MWh, δεδομένου και του χαρακτήρα των αγορών της περιοχής αυτής ως αγορών αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Τέλος, ο σύνδεσμος προειδοποιεί πως το παραπάνω μέτρο προστασίας της αγοράς δεν αρκεί από μόνο του, καθώς ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές δύνανται να λάβουν χώρα και κατά τη Δεύτερη Δημοπρασία. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ύπαρξη του  προβλεπόμενου Μηχανισμού Παρακολούθησης, συνοδευόμενου από αυστηρό πλαίσιο ποινικοποίησης σε περιπτώσεις που υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητα των αγορών αυτών εις βάρος των τελικών καταναλωτών. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου