Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη για τις επικείμενες αρχαιρεσίες στον Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1941… ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2020 
79!!! ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 
Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ…..!!!
Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συνεταιριστές
Ως μέλος του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ εδώ και 35 χρόνια και σεβόμενος απόλυτα την ιστορία αλλά κυρίως τους εμπνευστές - ιδρυτές αυτού του εγχειρήματος, που αυτές τις μέρες του Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 79 χρόνια!!!  από την ίδρυση του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Προσωπικού της τέως Υ.Ε.Α.Π, που από το 1984 ενοποιήθηκε με τον ΠΣΥΠ ΔΕΗ και λειτουργεί ως ενιαίος Συνεταιρισμός έως σήμερα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις- ανησυχίες για την πορεία του. 
Κατ αρχήν θεωρώ λίαν επιεικώς απαράδεκτο και ταυτόχρονα προσβλητικό για την ιστορία του Π.ΣΥ.Π.-ΔΕΗ, το γεγονός ότι το site του Συνεταιρισμού https://psypdeh.gr/ στην ενότητα «Προφίλ του Συνεταιρισμού» έχει να ανανεωθεί 14 ολόκληρα χρόνια!!! αφού έχει υπότιτλο: «65 χρόνια γράφουμε ιστορία». 79 χρόνια συμπληρώσαμε!!! Αλλάξτε το. Σε αντίθεση με την ενότητα «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» που είναι απολύτως ενημερωμένη. 

Προφανώς και δεν μου προκάλεσε καμία απορία, ότι  στην ενότητα ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΣΥΠ-ΔΕΗ δεν υπάρχει τίποτα αναρτημένο. Μα για «ευνόητους» λόγους φυσικά. Μερικοί από αυτούς φάνηκαν στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα, στην οποία 200 περίπου Συνεταίροι ψήφισαν την αλλαγή του Σκοπού του Καταστατικού. Τέτοιου είδους αλλαγές απαιτούν την παρουσία του 50% των μελών και αυξημένη πλειοψηφία των 3/4.
Σε αυτή την «Γενική Συνέλευση» παρωδία, αφού δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος ο πρόεδρος με την βοήθεια των ακριβοπληρωμένων συμβούλων του κατέθεσε τον απολογισμό των πεπραγμένων της απελθούσας Διοίκησης.
Αντίθετα έγινε πολύς λόγος για τα «πετυχημένα» οικονομικά αποτελέσματα και την «κερδοφορία» που παρουσιάζει τελευταία ο Συνεταιρισμός ως επίτευγμα της απελθούσας Διοίκησης, χωρίς όμως να γίνει καμία αναφορά στο μηνιαίο «χαράτσι» των 6 ευρώ που πήρε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο η Διοίκηση πριν από 13 χρόνια!!! Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι μπήκαν στα ταμεία του Συνεταιρισμού με βάση τον αριθμό των μελών, περισσότερα από 15.000.000 εκ. ευρώ!!! Βεβαίως και όλοι γνωρίζουμε ότι η μηνιαία συνδρομή των 6 ευρώ αντιστοιχεί σε ετήσια δωροεπιταγή των 70 ευρώ και όχι των 72 ευρώ όπως κανονικά θα έπρεπε να είναι. Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μόνο από τα 2 ευρώ που δεν επεστράφησαν στους συνεταίρους ως δωροεπιταγή, δημιουργήθηκαν έσοδα περισσότερα από 400.000 χιλ. ευρώ. Εδώ πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι πάρα πολύ Συνεταίροι δεν εξαργύρωσαν ποτέ το ποσό που συσσωρεύτηκε από το μηνιαίο «χαράτσι» των 6 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι υποχρεώνουν τον Συνεταίρο να προβεί σε αγορές, ανεξάρτητα εάν του είναι αναγκαίες.
Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συνεταιριστές
Παρακάτω περιγράφω την προσωπική μου αρνητική εμπειρία από την πρόσφατη (2/9/20) επίσκεψή μου στο κεντρικό κατάστημα του Π.ΣΥ.Π. ΔΕΗ στην Αθήνα, για να καταδείξω και να καταγγείλω δημόσια  την αφαίμαξη των εισοδημάτων των συνεταίρων. Πρωτίστως όμως θέλω να εξάρω την αψεγάδιαστη συμπεριφορά των εργαζομένων για την εξυπηρέτησή μου και μάλιστα χωρίς να συστηθώ. 
Στην ερώτησή μου ποιο είναι το ποσό που δικαιούμαι αφού έδωσα τον Α.Μ μου απάντησαν αμέσως ότι μπορώ να εξαργυρώσω μέχρι 2 επιταγές συνολικού ποσού 140 ευρώ. Όταν ρώτησα διευκρινιστικά εάν μπορώ να αγοράσω κάποιο προϊόν με την παραπάνω αξία, μου απάντησαν ευγενικά ότι δεν έχω αυτό το δικαίωμα και ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω το ποσό ξεχωριστά. Σε αυτό το σημείο ξεκινά η εξαπάτηση των μελών από την πολιτική της διοίκησης που ενεργεί ως φαίνεται υπό την καθοδήγηση των ακριβοπληρωμένων συμβούλων.
1ον. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δωροεπιταγή 
2ον. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αγοραστική αξία και είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις προϊόντα που δεν χρειάζεσαι.
3ον. Αυθαίρετα σου απαγορεύουν να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα που σου παρακρατούν σε προϊόντα που έχουν έκπτωση.
Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε λογική και αγγίζει τα όρια της απάτης είναι το γεγονός ότι, αφού αναγκάστηκα να εξαργυρώσω το ποσό των 140 ευρώ ξεχωριστά επέλεξα προϊόντα που είχαν έκπτωση 50% την οποία όμως όπως αναφέραμε παραπάνω δεν δικαιούμεθα επειδή χρησιμοποιούμε την αποκαλούμενη δωροεπιταγή, χρειάστηκε να πληρώσω μετρητά επιπλέον αφού τα προϊόντα που επέλεξα ξεπερνούσαν και στις δύο περιπτώσεις το ποσό των 70 ευρώ. Δηλαδή εξαργύρωσα 140 ευρώ και πλήρωσα επιπλέον 58 ευρώ σε προϊόντα συνολικής αξίας 198 ευρώ που εάν τα αγόραζα με μετρητά ή σε μία (1) δόση θα πλήρωνα μόλις 99 ευρώ!!!
“Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.” - Αβραάμ Λίνκολν
Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική «εξυγίανσης» της απελθούσας διοίκησης για τον Συνεταιρισμό. 
Συνειδητή  ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ των μελών σημειώνω εγώ.
Επιπλέον στην εν λόγω Γενική Συνέλευση απέφυγαν να αναφερθούν στη μετατροπή του Συνεταιρισμού σε πιστωτικό ίδρυμα το οποίο εκμεταλλευόμενο την ανάγκη κάποιων μελών, τους χρέωνε τις διατακτικές με τοκογλυφικό επιτόκιο που θα ζήλευε και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
και
Βεβαίως δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά για τις εκδιώξεις, απολύσεις, εξαναγκασμό σε εθελουσία των εργαζομένων του Συνεταιρισμού, αγνοώντας προκλητικά τον Σύλλογο των εργαζομένων
Αγαπητοί Συνάδελφοι - Συνεταίροι   
Την προσεχή Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του  νέου Δ.Σ και των υπολοίπων οργάνων του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Προσωπικού ΔΕΗ (Π.ΣΥ.Π-ΔΕΗ). Το ενδιαφέρον από τους Συνεταιριστές εμφανίζεται να είναι υψηλό, αφού στις εκλογές κατέρχονται εφτά (7) ψηφοδέλτια με συνολικά 280 υποψηφίους.
Δυστυχώς όμως και αυτή τη φορά οι Δημοκρατικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της προόδου, οι δυνάμεις που «γέννησαν» την Συνεταιριστική ιδέα, δεν κατάφεραν να ενωθούν και κατέρχονται με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ωστόσο είμαι απόλυτα βέβαιος για την μετεκλογική τους συνεργασία
γιατί οι συνεταίροι απαιτούν: 
ΕΝΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ……… ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε!!! 
Γιώργος Αδαμίδης
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Υ.Γ. Επί της Εκλογικής Διαδικασίας: Νομίζω ότι τίθεται ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξεως, αν όχι νομιμότητας το γεγονός ότι πάρα πολλοί Εκλογικοί Αντιπρόσωποι είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάποιοι δε από αυτούς είναι Εκλογικοί Αντιπρόσωποι σε περισσότερους από οκτώ (8) νομούς!!!

Αρχειοθήκη ιστολογίου