Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

«Εξαιρετικά αισιόδοξη» η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023

 

Power-technology: «Εξαιρετικά αισιόδοξη» η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023
8.000 ευκαιρίες απασχόλησης σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη από τις επενδύσεις στην απανθρακοποίηση, σύμφωνα με το power-technology.com
Αναλυτική παρουσίαση των Ελληνικών σχεδίων για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έκανε πρόσφατα η εξειδικευμένη ιστοσελίδα power-technology.com χαρακτηρίζοντας το στόχο της χώρας για κατάργηση του 80% της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος έως το 2023 ως εξαιρετικά αισιόδοξο.

Η ιστοσελίδα μιλάει για «τολμηρά βήματα» που όπως τονίζει, αποτελούν τα ιδανικά συστατικά ώστε η χώρα να αξιοποιήσει το πράσινο δυναμικό που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η Ελλάδα διαθέτει 5 δισ. ευρώ για να καταργήσει σταδιακά τη χρήση του άνθρακα κατά 80% έως το 2023 και για να μειώσει το αποτύπωμα της χώρας. Πρόκειται για εξαιρετικά αισιόδοξους στόχους, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2015 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα αποτελούσε το 41,6% του μείγματος παραγωγής. Το 2019, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 27,9%, το οποίο, έως το 2030, αν δεν εξαντληθεί πλήρως, προβλέπεται να έχει μικρό μερίδιο μικρότερο από 10%.

Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι αρκετά ισχυρή για να αφήσει πίσω την παραγωγή με βάση τον άνθρακα, ενισχύοντας στη συνέχεια τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυξανόμενη ελκυστικότητα σε «πράσινες» επενδύσεις

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των μικρών υδροηλεκτρικών) αναμένεται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, όπου το 85% -90% της συνολικής προσθήκης νέας ισχύος μεταξύ 2019-30 θα είναι ανανεώσιμη ενέργεια. Σχεδόν το 55% -60% της ισχύος αναμένεται να προέρχεται από φωτοβολταικά

Η προτεινόμενη επένδυση στην απανθρακοποίηση αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων από 8.000 ευκαιριών απασχόλησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Οι επενδύσεις ενσωματώνουν μια στρατηγική από την ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία με παραγωγική ικανότητα 2,3GW και μια επένδυση 130 εκατ ευρώ από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν περισσότερα από 25GW φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων, που βρίσκονται είτε στη φάση της αδειοδότησης είτε είναι υπό κατασκευή. Η αυξανόμενη ελκυστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πιθανό να προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα, καθώς η χώρα σχεδιάζει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, όπως μείωση του χρόνου αδειοδότησης για ανανεώσιμα έργα, εισαγωγή πράσινων πιστοποιητικών, μέτρα ενεργειακής απόδοσης και σχεδιασμό υπεράκτιων αιολικών πάρκων.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου