Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ: Χρηματοδότηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα και επενδύσεων 2 δις. ευρώ σε βαλκανικές ΑΠΕ

από το energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Δύο επενδυτικές πρωτοβουλίες του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της διοίκησης της ΔΕΗ αποκαλύπτονται μέσα από το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Το βιβλίο των προσφορών θα είναι ανοικτό από σήμερα έως και τις 4 Νοεμβρίου και οι επενδυτές έχουν προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις από τις νέες δραστηριότητες της στη λεγόμενη κυκλική οικονομία αλλά και την επέκταση της στην «πράσινη» ενέργεια και εκτός συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία, όπως περιγράφει, με την άντληση 1,350 δις. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αποσκοπεί στη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 5 δις. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2024. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται και επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή. Στο κομμάτι αυτό, διακρίνει κανείς και την πρόθεση της να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγές του energypress,  εξηγούν πως η διοίκηση της ΔΕΗ επί της ουσίας ζωντανεύει το τμήμα του στρατηγικού της σχεδίου που είχε ανακοινώσει το 2020 και αφορούσε στην είσοδο της στα απορρίμματα. Και συγκεκριμένα στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τις πρώτες ύλες RDF ή SRF που προέρχονται από τη διαλογή και την επεξεργασία των απορριμμάτων. Η δημόσια εταιρία φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να έχει ετοιμάσει πλάνα αξιοποίησης μονάδων που έχει κλείσει ή σκοπεύει να σβήσει προκειμένου να μετατραπούν σε σύγχρονα και καθαρά από ρύπους εργοστάσια τα οποία θα δίνουν ηλεκτρική ενέργεια από τα αστικά απορρίμματα.

Το σχέδιο της ΔΕΗ συμβαδίζει με τη συνολική εθνική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο και της καταδίκης της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά όργανα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Η δημόσια επιχείρηση αναμένεται, λένε οι πηγές, να κινηθεί στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά, όπου χάρη και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τέτοιες μονάδες λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν κατασκευαστεί ακόμη και στα κέντρα μεγάλων πόλεων.

Οι εξαγορές ΑΠΕ

Από το ενημερωτικό δελτίο, προκύπτει επίσης και το μέγεθος της επέκτασης της ΔΕΗ στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με στόχο βέβαια την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα φτάνει στη χώρα μας από ελληνική εταιρία και μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία έχει προγραμματίσει επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ στην πενταετία 2022-2026. Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ θα διατεθούν την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024-2026.

Με τις κινήσεις αυτές, που δεν θα είναι άλλες από εξαγορές χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, η ΔΕΗ θα πετύχει τη διεύρυνση του πράσινου χαρτοφυλακίου της στα 7,2 GW το 2024 και με φωτοβολταϊκά ή αιολικά από τα Βαλκάνια. Η εταιρία θέτει ως στόχο τα 700 MW και φωτογραφίζει ως πολλά υποσχόμενες αγορές εκείνες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.  

Αρχειοθήκη ιστολογίου