Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Στην τελική ευθεία για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής στη Σούδα

 

Γιάννα Παπαδημητρίου - energypress.gr

Την ανάδειξη της ELECTROMEC ως προσωρινού αναδόχου του διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια Εξοπλισμού και Κατασκευή «με το κλειδί στο χέρι» του νέου Κέντρου Διανομής (Κ/Δ) Κλειστού Τύπου GIS Χανίων II και Κτιρίου Ζεύξης ΜΤ» αποφάσισε το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ στην τελευταία του συνεδρίαση.

Το νέο Κέντρο Διανομής θα κατασκευαστεί εντός του Βόρειου Τομέα του Ναυστάθμου της Κρήτης, στην περιοχή Σούδας, σε έκταση συνολικής επιφάνειας 3.250 τ.μ. 

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση του υφιστάμενου Κέντρο Διανομής «Χανιά Ι», που είναι και το μοναδικό που τροφοδοτεί τα Χανιά μέχρι σήμερα, προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής των Χανίων και η ανταπόκριση του δικτύου στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κορεσμού του. 

Από την άποψη αυτή, το έργο κρίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ αναγκαίο για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, καθώς διασφαλίζεται η τροφοδοσία σημαντικών και καίριων υποδομών (όπως δημόσια κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α.), η ανταπόκριση στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή.

Με την επικείμενη οριστικοποίηση της κατακύρωσης του διαγωνισμού, η ELECTROMEC θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την εκπόνηση όλων των υποστηρικτικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, την προμήθεια των υλικών, την εγκατάσταση τού εξοπλισμού, την ολοκληρωμένη ανέγερση, την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών και την ετοιμότητα για θέση σε λειτουργία του νέου Κέντρου Διανομής, 

Ο κύριος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του Κέντρου Διανομής στην πλευρά των 150 kV θα αποτελείται από πίνακες 150 kV εσωτερικού τύπου, με μόνωση αερίου SF6 υπό πίεση (GIS), διπλών ζυγών 1600 Α, και θα περιλαμβάνει 2 πεδία γραμμών, 3 πεδία Μ/Σ Ισχύος, 1 πεδίο ζεύξης ζυγών και 1 πεδίο μέτρησης. 

Όσον αφορά στους Μ/Σ Ισχύος, αρχικά θα εγκατασταθούν 2 Μ/Σ Ισχύος 40/50 MVA και ο αντίστοιχος εξοπλισμός Μ.Τ. που θα αποτελείται από μεταλλοενδεδυμένους (metalclad) πίνακες με μόνωση αέρα, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο Μ/Σ 40/50 MVA και τον αντίστοιχο εξοπλισμό Μ.Τ. 

Ολόκληρος ο εξοπλισμός ισχύος θα είναι εγκατεστημένος σε κλειστό κτίριο με κατάλληλη διάταξη. 

Επίσης, η ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ θα αναλάβει την κατασκευή τού κτιρίου ζεύξης Μέσης Τάσης σε απόσταση 25 μ. από το Κέντρο Διανομής, καθώς και της διπλής υπόγειας γραμμής Μ.Τ. από το Κέντρο Διανομής προς το κτίριο ζεύξης Μ.Τ.  

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και αναδόχου και το συνολικό συμβατικό τίμημα για το έργο θα φτάσει τα 9.329.650 ευρώ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου