Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ! - Δυναμώνουμε την πάλη και τις διεκδικήσεις μας!

 


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στη συγκέντρωση το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00 μ. στο Σύνταγμα για να ενώσουμε τις φωνές μας με εργατικά συνδικάτα και φορείς ενάντια στη φτώχεια και την ακρίβεια.

Διανύουμε μια περίοδο όπου στον κλάδο της ενέργειας προωθούνται σαρωτικές αλλαγές. Με πρόσχημα την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» που προωθείται μετατρέπει την ενέργεια σε χρυσοφόρο επενδυτικό πεδίο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του κλάδου όπως παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Και ενώ οι πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις των μεγάλων ομίλων της ενέργειας αποδεικνύουν ότι αυτή η πολιτική αποφέρει τους πρώτους της καρπούς, αφού πολλοί από αυτούς τους ομίλους παρουσίασαν τεράστια αύξηση κερδών τη χρονιά που μας πέρασε, και δημιουργούνται συνθήκες για μεγαλύτερη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με εξαγορές και συγχωνεύσεις, η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι αναντίστοιχη με τα «επιτεύγματα» του κλάδου. Τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς παραμένουν και μάλιστα οξύνονται. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες συναδέλφων που επιβεβαιώνουν ότι οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, η εργολαβοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί, οι απολύσεις, τα ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, τα πολλά κρούσματα στους χώρους δουλειάς, είναι καθεστώς που χαρακτηρίζει τον κλάδο.

Σ’ αυτά προστίθεται ο νόμος Χατζηδάκη (σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων), που προσφέρει ακόμα ένα όπλο στην εργοδοσία, για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων: κατάργηση του 8ώρου, εμπόδια στην κήρυξη απεργίας, χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, νομιμοποίηση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν ανθρώπινους όρους δουλειάς.

Ακόμη, σε αντίθεση με το πάρτι κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ενεργειακές ανάγκες, ως αποτέλεσμα της έκρηξης των τιμών της ενέργειας και της μείωσης του πραγματικού μισθού. Οι καταγγελίες για διακοπές παροχής ρεύματος ολοένα πληθαίνουν αφού κυβέρνηση και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν διστάζουν να καταδικάσουν ολόκληρες οικογένειες, που αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα, στο ψύχος και το σκοτάδι. Στον 21ο αιώνα ανθρώπινες ζωές χάνονται από το κρύο, ή από πυρκαγιές και μαγκάλια. Αποδεικνύεται ότι η βασική προτεραιότητα του κράτους είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους για φθηνή και επαρκή ενέργεια.

Συνάδελφοι, ούτε αυτή η πολιτική, ούτε οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας αποτελούν κάποια ανωμαλία του συστήματος, ή ανεπάρκεια της εκάστοτε κυβέρνησης. Αντίθετα, αυτή είναι η κανονικότητα της οικονομίας της αγοράς, που υπηρετούν με απόλυτη συνέπεια η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτελούν προϋπόθεση για να μπορούν να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η περιγραφή των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης του λαϊκού νοικοκυριού ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αν αναλογιστούμε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για πραγματική ευημερία των εργαζομένων, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 8ωρο, για ικανοποίηση της ανάγκης για αναψυχή, για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, για να είναι η ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβό εμπόρευμα. Ένα είναι το σύνθημα που πρέπει να κυριαρχήσει στους χώρους δουλειάς:

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να γίνουμε! Δυναμώνουμε την πάλη και  τις διεκδικήσεις μας!

Στον κλάδο μας δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην οργανωμένη επίθεση της εργοδοσίας. Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας είναι το σωματείο που συσπειρώνει και οργανώνει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας, ανεξάρτητα από εργοδότη, σχέση εργασίας και ειδικότητα.

Σας καλούμε να παλέψουμε μαζί, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Να συζητηθεί και ν’ ανοίξει η προοπτική για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον κλάδο. Να μη μείνει κανείς συνάδελφος με ατομική σύμβαση, καθώς η ΣΣΕ καθορίζει όχι μόνο το μισθολογικό ύψος αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε, συνολικότερα δηλαδή τους όρους με τους οποίους ζούμε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα, να οργανωθούν στο σωματείο μας και συλλογικά, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, μισθωτοί ή «μπλοκάκια», «μόνιμοι» ή με ελαστικές μορφές εργασίας, οι εργαζόμενοι του κλάδου ενιαία να δράσουμε άμεσα ώστε να διεκδικήσουμε:

·           Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

·           Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

·           Κατάργηση των ευέλικτων και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

·           Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.

·           Ρεύμα φθηνό για το λαό.

·           Καμία προσαύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης. Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ.

·           Καμία σκέψη για αποκοπή του ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα.

·           Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αρχειοθήκη ιστολογίου