Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΡΑΕ - Θα δημοσιεύει κατάλογο όσων δεν χρωστούν στους Διαχειριστές - «Αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα», η άποψη του κλάδου

energypress.gr

Θοδωρής Παναγούλης

Για την πρόθεσή της να αρχίσει να δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση τον κατάλογο των εταιρειών προμήθειας ρεύματος που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμιζόμενων χρεώσεων και εκείνων που οφείλουν, μεν, αλλά έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους, ενημέρωσε τους ενεργούς παρόχους ρεύματος η ΡΑΕ με σχετική επιστολή που τους έστειλε σε εφαρμογή απόφασης της Ολομέλειας της 10ης Φεβρουαρίου.

Σκοπός της Αρχής είναι να πιέσει τους προμηθευτές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους Διαχειριστές καθώς έχει διαπιστώσει, όπως υποστηρίζει, ότι «ορισμένοι Προμηθευτές είτε συστηματικά παραλείπουν την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους Διαχειριστές, είτε παραβιάζουν τους όρους του διακανονισμού, είτε έχουν υψηλό υπόλοιπο οφειλών μη διακανονισμένων».

Η «απειλή» ωστόσο της ΡΑΕ φαίνεται ότι συναντά την αντίθεση των εταιρειών και των φορέων του κλάδου καθώς εκτιμάται ότι δημιουργεί προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει και δημιουργεί κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ασφυκτική για τον κλάδο.

Με τη Γερμανική παροιμία «Χρειάζεται προσοχή για να μην πετάξει κανείς το μωρό μαζί με τα απόνερα της σκάφης» σχολίασε την πρόθεση της Αρχής στέλεχος καθετοποιημένης εταιρείας, εξ εκείνων που θα ήταν σίγουρα στον κατάλογο των «λευκών» επιχειρήσεων και συνεπώς η άποψή του δεν ενέχει υποψία ιδιοτέλειας.

Με τον ένα ή άλλο τρόπο, την αντίθεσή τους διατύπωσαν όλοι οι εκπρόσωποι εταιρειών, μεγάλων και μικρότερων, με τους οποίους συνομίλησε το energypress, καθώς θεωρούν ότι οι προμηθευτές που θα βρεθούν συγκυριακά εκτός καταλόγων (δηλαδή να χρωστούν ποσά μη διακανονισμένα) θα υποστούν βαρύ πλήγμα το οποίο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Για παράδειγμα θα βρεθούν απέναντι σε «κλειστές στρόφιγγες» σε ότι αφορά τις τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης και συνεπώς, αντί να λυθεί το πρόβλημα καλύπτοντας πιθανόν τη θέση τους τον επόμενο μήνα, όπως θα έπρεπε να είναι η επιδίωξη, θα διευρυνθεί με νέες οφειλές.

«Αν θέλουμε κανόνια στην αγορά, αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος» σχολιάζει άλλος παράγοντας της αγοράς που επισημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει επ΄ουδενί να γκρεμιστεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών που χτίστηκε βήμα βήμα επί πολλά χρόνια από τους ανεξάρτητους παρόχους.

Σύμφωνα, δε, με ορισμένους, δεν είναι καν αρμοδιότητα της ΡΑΕ να δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία. Δουλειά της είναι, εάν κρίνει ότι δεν τηρείται ο κώδικας προμήθειας, να αφαιρέσει τις άδειες προμήθειας και να πάρει την ευθύνη γιαυτό.

Τι λέει η επιστολή

Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρονται στην επιστολή της ΡΑΕ, η Αρχή λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι προμηθευτές λόγω της εκτόξευσης των τιμών και της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς, αποδέχεται την πρακτική που έχουν υιοθετήσει οι Διαχειριστές για διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζονται εγγυητικές επιστολές που να διασφαλίζουν τον όποιο κίνδυνο και θα καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις του διακανονισμού.

Με την επιστολή της η ΡΑΕ δηλώνει ότι «δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που καταχρώνται της ευχέρειας που παρέχουν οι Διαχειριστές για το διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Ως πρώτο μέτρο, ενημερώνει, «εξετάζεται η δημοσιοποίηση σε τακτή βάση από τη ΡΑΕ των στοιχείων των Προμηθευτών που εκπληρώνουν προσηκόντως τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Συγκεκριμένα, η θετική αναφορά της ΡΑΕ θα καλύπτει, κατά τρόπο διακριτό, τους Προμηθευτές που δεν διατηρούν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή και τους Προμηθευτές που διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά πλήρως διακανονισμένες».

Σε άλλο σημείο της επιστολής η ΡΑΕ αναφέρει ότι «από το Μάρτιο 2022 και εφεξής, μέχρι τη 15η μέρα κάθε μήνα, η ΡΑΕ, στη βάση των μηνιαίων αναφορών των Διαχειριστών περί της κατάστασης ληξιπρόθεσμων οφειλών / διακανονισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα δημοσιοποιεί κατάλογο εταιρειών που θα περιέχει τη θετική αναφορά των Προμηθευτών που διευθετούν προσηκόντως τις υποχρεώσεις τους».

Αρχειοθήκη ιστολογίου