Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΗ: Τα πλάνα της διοίκησης Στάσση για επενδύσεις και η στήριξη του καταναλωτή

 


Από - energymag.gr

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ΔΕΗ, αλλά και η νέα στρατηγική που ακολουθείται εδώ και 1,5 χρόνο περίπου με έμφαση στις κινήσεις ισοστάθμισης ρίσκου, θωρακίζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία και της επιτρέπουν να εστιάζει στη βέλτιστη δυνατή στήριξη του καταναλωτή με εκπτώσεις, διακανονισμούς κτλ, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Όπως εξειδικεύουν, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για κέρδη EBIDTA το 2021,  στα εκατ. ευρώ, κάτι που με δεδομένες τις δυσκολίες της αγοράς,  είναι μια άκρως σημαντική επίδοση. Μάλιστα εκτιμούν ότι το 2022 βρίσκει την επιχείρηση απόλυτα προετοιμασμένη κι έτσι θεωρείται ότι η οικονομική της πορεία θα είναι καλύτερη από την περυσινή.

Ισοστάθμιση ρίσκου

Μάλιστα στέκονται σε μια σειρά από κινήσεις που αφορούν τόσο την ισοστάθμιση ρίσκου  –  hedging  όσο και τις βέλτιστες επιλογές σε σχέση με την επιλογή μορφών παραγωγής για τη διαμόρφωση του τελικού παραγωγικού μίγματος (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτες, φυσικό αέριο).

Σε καθημερινή βάση όπως τονίζεται τα αρμόδια τμήματα, δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και η αντίστοιχη Διαχείρισης Κινδύνων κινούνται ώστε να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις. Αυτό αφορά το μέτωπο της αγορά ρύπων, του κλεισίματος θέσεων στις αγορές παραγώγων, στις γειτονικές αγορές ηλεκτρισμού αλλά και στην αγορά φυσικού αερίου, όπου και για φέτος έχει διασφαλιστεί μίγμα προμηθειών τόσο από αγωγούς, και δη την Gazprom όσο και από τη Ρεβυθούσα με ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά στην αγορά των ρύπων το αρχικό σενάριο έτους, όπως είχε προβλεφθεί, επιβεβαιώνεται, σε σχέση με τη συνολική επιβάρυνση της εταιρίας. Ήδη, υπενθυμίζεται η τιμή των ρύπων έχει φτάσει σχεδόν τα 90 ευρώ/τόνο.

Επενδύσεις

Παράλληλα με τις τακτικές θωράκισης των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας, που όπως τονίζεται σχετικά, είναι θωρακισμένα και σε ανοδική πορεία, κανονικά προχωρά το πρόγραμμα επενδύσεων.

Ήδη προβλέπεται ότι  το τέλος του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Maquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ με την καταβολή του τιμήματος των 1,35 δισ ευρώ καθαρού, καθώς τα υπόλοιπα 800 εκατ. λογιστικά συμψηφίζονται με τα υπάρχοντα δάνεια.

Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα στη Βαλκανική αγορά και αξιολογούνται επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ με τις αποφάσεις να αναμένονται στο τέλος του έτους.

Επίσης τρέχει η συνεργασία με την RWE, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την συγκρότηση κοινοπραξίας με δύο μεγάλους διεθνείς ομίλους για την είσοδο της ΔΕΗ στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται σταδιακά  η θερμική μονάδας Πτολεμαΐδα 5 η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022 και στο τέλος του έτους με βάση το χρονοδιάγραμμα θα μπει κανονικά στην αγορά.

Επίσης παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί επισήμως ακόμη η επενδυτική απόφαση πρέπει να θεωρείται 100% βέβαιη η μετατροπή της σε καύση φυσικού αερίου.

Στο φόντο αυτό πηγές της ΔΕΗ, σχολιάζοντας την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, εκφράζουν βεβαιότητα για τα θεμελιώδη της επιχείρησης και την τελική αποτύπωσή τους στο ταμπλό.

Αγορά

Πάντως για τη ΔΕΗ, όπως τονίζεται σχετικά, η μεγάλη πρόκληση για φέτος είναι η στήριξη του καταναλωτή.

Έτσι με έμφαση στην ισχυρή θέση της εταιρίας προτάσσονται τόσο οι εκπτώσεις όσο και οι διακανονισμοί, αλλά και η τιμολογιακή πολιτική ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Σε σχέση με την εισπραξιμότητα των λογαριασμών, στα αποτέλεσμα του 2021 δεν καταγράφεται αύξηση αλλά αντίθετα μείωση των ληξιπρόθεσμων συνολικά.

Βεβαίως παρατηρείται μικρή άνοδος νέων ληξιπρόθεσμων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ειδικά σε επαγγελματίες, ωστόσο είναι μεγάλη η μείωση των παλαιών και το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό για τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες τα δύσκολα είναι πίσω καθώς ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας της κρίσης.

Όπως αναφέρουν τα πράγματα στο εξής θα πάνε καλύτερα, καθώς καταγράφεται μια αποκλιμάκωση τιμών κι έχουν πλήρως ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί επιδοτήσεων.

Να σημειωθεί ότι εκτός απροόπτων πχ στο Ουκρανικό οι χονδρεμπορικές τιμές θα βαίνουν μειούμενες εντός τους έτους αλλά από το 2023 θα επανέλθουν στα επίπεδα των 70-80 ευρώ/MWh όπως ήταν προ πανδημίας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου