Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Πολιτική λύση στο αδιέξοδο του ΑΔΜΗΕ αναζητά η κυβέρνηση

energymag.gr - Νεφέλη Ζορμπά

Λύση στην έντονη αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ των Κινέζων της State Grid και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσου Μανουσάκη, αναζητά η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Juncheng, συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή της στο twitter η κινεζική πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, σκοπός της συνάντησης ήταν «η ανταλλαγή απόψεων για την εμβάθυνση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης της κλιματικής αλλαγής».

Το κυρίως μενού

Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν η παραμονή του Μανούσου Μανουσάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Μανουσάκης έχει τη στήριξη της κυβέρνησης η οποία επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του έως το 2025 και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό διεμήνυσε ξεκάθαρα στον Κινέζο πρέσβη ο Κώστας Σκρέκας.

Οι σχέσεις των μετόχων μειοψηφίας της State Grid, οι οποίοι εκπροσωπούνται με τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, με τον κ. Μανουσάκη και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι κακές εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η σύγκρουση

Η σύγκρουση των δύο πλευρών έχει οδηγηθεί στα άκρα από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, Chen Dong, εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ.

Σε εκείνο το διοικητικό συμβούλιο, οι Κινέζοι μέτοχοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την εισήγηση του κ. Μανουσάκη για την επικαιροποίηση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Από τότε έως σήμερα το κλίμα στον διαχειριστή μεταξύ των μετόχων παραμένει ιδιαίτερα ψυχρό, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα έργα

Κατά τις ίδιες πηγές, η δυσαρέσκεια των Κινέζων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στο σχήμα των αναδόχων και δεν ελέγχουν τεχνικά το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία της αντιπαράθεσης δεν είναι η βέλτιστη για τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες σημειώνεται έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά δύο ακόμα μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα οποία ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα.

Πρόκειται για τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Για το τελευταίο μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ, παρέχοντας μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην επένδυση η οποία θα βγάλει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση.

Και στα δύο έργα, ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που διαθέτει πλέον με την ηλεκτρικές διασυνδέσεις Πελοποννήσου – Κρήτης, της Κρήτης με την Αττική, αλλά και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου