Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για τη μετοχή της ΔΕΗ

 

Η ασθενής επίδοση της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία διαπραγματεύεται κάτω από τα επίπεδα της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, δεν φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές αλλά και τους αναλυτές, οι οποίοι διαβλέπουν θετική προοπτική για σημαντική αύξηση της τιμής. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και οι πρόσφατες εκθέσεις που αποδίδουν τις χαμηλές πτήσεις της ΔΕΗ στο γενικότερο κλίμα της ενεργειακής κρίσης, που επηρεάζει όλες τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Ωστόσο, το ισχυρό story της ΔΕΗ και οι θετικοί καταλύτες του επόμενου διαστήματος δημιουργούν υψηλές προσδοκίες, με τις χρηματιστηριακές να δίνουν τιμές-στόχους με ευρύ ανοδικό περιθώριο.

Ευκαιρία

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία έκθεση της Eurobank Equities για τη μετοχή της εταιρείας, που χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ ως αγοραστική ευκαιρία και θέτει υψηλά τον πήχη για την τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ, με ανοδικό περιθώριο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (8,7 ευρώ) άνω του 66%. Πιο αναλυτικά, η έκθεση της Eurobank τονίζει ότι η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στο προσκήνιο, εν μέσω συνθηκών υψηλού κόστους των καυσίμων. Ο αναλυτής της Eurobank θεωρεί ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση για κέρδη EBITDA της τάξης των 800-900 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εμφανίζεται να περιορίζει σημαντικά την αρνητική επίπτωση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, μέσω της αυξημένης παραγωγής των υδροηλεκτρικών μονάδων. Η εταιρεία αξιοποιεί πλήρως το υδροηλεκτρικό της δυναμικό, με την παραγωγή του 2021 να κινείται πάνω από τις 5 Twh, έναντι 3-4 Twh τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υδάτινα αποθέματα θα είναι αυξημένα και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Eurobank θεωρεί ότι η πρόσφατη αδύναμη επίδοση της μετοχής είναι αδικαιολόγητη και, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι η ΔΕΗ συνιστά αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν έκθεση στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα. Η μετοχή, σύμφωνα με την έκθεση, παραμένει υποτιμημένη και εμφανίζει discount της τάξης του 20% σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Θετικοί καταλύτες για τη ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη Eurobank, είναι η ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που θα βοηθήσει στην απομόχλευση αλλά και την επέκταση στις ΑΠΕ, αλλά και η ανάπτυξη της εταιρείας όσο προχωρά η υλοποίηση των στόχων της απολιγνιτοποίησης και των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τις μετοχές του ενεργειακού τομέα αποδίδει την ασθενή επίδοση της μετοχής της ΔΕΗ και πρόσφατη έκθεση της Axia, η οποία υπογραμμίζει ότι οι θετικές εξελίξεις από τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της εταιρείας θα ωφελήσουν τους επενδυτές μελλοντικά. Η χρηματιστηριακή προτείνει "αγορά" στον τίτλο της ΔEΗ στα τρέχοντα επίπεδα, με τιμή-στόχο στα 15,1 ευρώ, ο οποίος δίνει περιθώριο ανόδου πάνω από 75% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Axia επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η ΔEΗ έχει την ικανότητα να διανύσει την τρέχουσα ευμετάβλητη περίοδο χωρίς καμία ουσιαστική επίπτωση στα κέρδη της για το 2021-2022. Η αποτίμηση της μετοχής θα πρέπει σταδιακά να αντικατοπτρίζει τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη εταιρεία κοινής ωφέλειας, την αποτίμηση του ενεργητικού της αλλά και τις πρωτοβουλίες της στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Για τους λόγους αυτούς, η Axia επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη ΔEΗ και υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τους ομοτίμους της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στον μετασχηματισμό που αναμένεται να υλοποιηθεί στη ΔΕΗ την επόμενη 5ετία αναφέρεται και η έκθεση της Optima, η οποία θέτει ως τιμή-στόχο τα 13,7 ευρώ με σύσταση αγοράς. Και η Optima σημειώνει ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι υποτιμημένη σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις. Λόγω της κρίσης, η Optima εκτιμά ότι τα κέρδη EBITDA για το 2021 και για το 2022 θα κινηθούν μεταξύ 834 και 867 εκατ. ευρώ και προβλέπει βελτίωση των επιδόσεων από το 2024 και μετά, παράλληλα με την ενσωμάτωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Κοντά στους στόχους

Κύκλοι της ΔΕΗ προ ημερών διαμήνυσαν ότι, παρά το πρωτοφανές περιβάλλον και τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021 αναμένεται να κινηθούν εντός των στόχων της διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 9μήνου η διοίκηση είχε κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 885 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα πέριξ των 850 εκατ. ευρώ που θα ανακοινωθούν είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της συστηματικής αντιστάθμισης ρίσκου που εφάρμοσε η εταιρεία κατά την προηγούμενη χρήση και η οποία εκτιμάται ότι έφερε ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο ισολογισμός της ΔΕΗ αναμένεται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, να εμφανίζει αισθητή βελτίωση στον δείκτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το 2022 η εταιρεία θα εμφανίσει υψηλότερη κερδοφορία και θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά το γεγονός ότι η εταιρεία μπαίνει καλύτερα προετοιμασμένη και θωρακισμένη στο 2022, έχοντας εφαρμόσει εκτεταμένο πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου, με προαγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Επόμενες κινήσεις

Σημειώνεται ότι τα φετινά έσοδα της επιχείρησης αναμένεται να ενισχυθούν από την καταβολή του ποσού των 1,3 δισ. ευρώ από την αυστραλιανή Macquarie στο πλαίσιο της εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η καταβολή του ποσού και το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένονται μέχρι τα τέλη του μήνα.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προετοιμάζεται για τη λειτουργία της μεγάλης επένδυσης στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα, η δοκιμαστική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας αναμένεται εντός του καλοκαιριού, ενώ η εμπορική λειτουργία στα τέλη του 2022 - αρχές 2023. Τέλος, παρά το περιβάλλον της αγοράς, η ΔΕΗ συνεχίζει το σκανάρισμα της αγοράς των Βαλκανίων προκειμένου να προετοιμάσει το επόμενο βήμα της στο εξωτερικό. Ήδη έχουν εντοπιστεί πιθανοί στόχοι κυρίως στην αγορά των ΑΠΕ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ωστόσο οι πρώτες κινήσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από τα τέλη του 2022.

του Χάρη Φλουδόπουλου, www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου