Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Γ. Στάσσης: €300-350 εκατ. τον χρόνο προσθέτει στα EBITDA η Enel Romania

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
 

Περί τα 300-350 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενο EBITDA εκτιμάται ότι θα προσδίδει στον όμιλο της ΔΕΗ κατ’ έτος η Enel Romania. Επί της ουσίας τα πρόσθετα κέρδη από τη στρατηγική εξαγορά της ΔΕH θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του 2024, ενισχύοντας σημαντικά το EBITDA της Επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕH, Γιώργο Στάσση στη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, ήδη έχει αναλάβει δουλειά η νέα διοικητική ομάδα, που αποτελείται από υφιστάμενα στελέχη της Enel Romania, εξοικειωμένα με την τοπική αγορά. CEO ορίστηκε ο Alessio Menegazzo, που είχε ενταχθεί στην Enel το 2009. Διοικητικές ομάδες από την Ελλάδα και τη Ρουμανία έχουν ξεκινήσει στενή συνεργασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ομαλή ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Ρουμανίας.

 

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εξαγορά της Κωτσόβολος, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τα οφέλη αναμένεται να προέλθουν όχι μόνον από τις πωλήσεις σε τελικούς πελάτες, αλλά και σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αντίστοιχες ανάγκες για αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, ενεργειακά προϊόντα, κλπ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προβλέπεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Ο μάνατζερ της ΔΕH υπογράμμισε ότι η ΔΕH αποκτά πλέον σταθερότητα, έχοντας ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κλείνει ουσιαστικά ένας πρώτος κύκλος που άνοιξε το 2019 και τα στρατηγικά σχέδια για την επόμενη 5ετία 2023-2027 θα παρουσιασθούν στις 23 Ιανουαρίου 2024 σε Investor Day, στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα έδωσε το επόμενο ραντεβού με τους αναλυτές ο κ. Στάσσης.

Από την παρουσίαση που έγινε σε περίπου 70 αναλυτές προκύπτει ότι το capex του ομίλου στο 9μηνο ανήλθε σε 775 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 81% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και αφορά στην κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, αλλά και τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη. Από το ποσό αυτό τα 153 εκατ. ευρώ ήταν για την ενίσχυση του πράσινου προφίλ του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων υδροηλεκτρικών. Στο 9μηνο το 24% της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕH προήλθε από ΑΠΕ, έναντι 20% στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ο όμιλος έχει υπό κατασκευή νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,3 GW, ενώ από το υφιστάμενο pipeline των 10 GW τα 4,9 GW είναι εξασφαλισμένα με άδειες παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2022, με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V να ξεκινά την εμπορική λειτουργία της έως τα τέλη του έτους. Ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι είναι στρατηγική απόφαση του ομίλου η έξοδος από τον λιγνίτη, παρά τις όποιες προσωρινές καθυστερήσεις.

euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου