Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ποια είναι τα ενεργειακά στελέχη που βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο στο road show της ΕΧΑΕ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ   - www.energymag.gr

Στην πρωτοκαθεδρία του ιδιαίτερα φιλόδοξου road show της Morgan Stanley με την ΕΧΑΕ που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Λονδίνο βρίσκεται ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών.

 Πρόκειται για τον πιο hot κλάδο διεθνώς, αλλά και τον κλάδο που αποτελεί την πιο ανερχόμενη και «καινούρια» δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τον κλάδο που συγκεντρώνει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.

Συνολικά από τις 37 εταιρείες που συμμετέχουν στο road show – οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, οι 13, δηλαδή πάνω από το 1/3, προέρχονται από τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, ή από τη βαριά, ενεργοβόρα βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, το παρών δίνουν εταιρείες όπως ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Intrakat, Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Viohalco. Η πλειονότητα αυτών των ομίλων θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο κορυφής, είτε από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Αυτές οι εισηγμένες θα παρουσιαστούν σε περίπου 200 διαχειριστές που εκπροσωπούν 100 από τα ισχυρότερα funds της παγκόσμιας αγοράς, που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός που θα μιλήσει στους διεθνείς επενδυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το ενεργειακό πάνελ

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει το σημαντικό πάνελ «Energy Transition in Greece» όπου θα συμμετάσχουν κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες. Συμμετέχουν οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytilineos, Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat και ο Γιώργος Κούβαρης από την ΓΕΚ Τέρνα.

Πολλά είναι τα επενδυτικά stories που θα «ξεδιπλώσουν» οι επικεφαλής των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών στους εκπροσώπους των μεγάλων οίκων του εξωτερικού:

*    Ο όμιλος Mytilineos «παίζει» πλέον στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά όντας ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών projects

*    Η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί το κορυφαίο πράσινο play της ελληνικής αγοράς

*    Η ΔΕΗ βρίσκεται σε οργασμό επενδύσεων μετά την εξαγορά της Enel Romania και της Κωτσόβολος

*    Η Cenergy Holdings δεσπόζει καταλυτικά στα παγκόσμια έργα διασυνδεσιμότητας (σωλήνες και καλώδια) έχοντας ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. ευρώ

*   Η Helleniq Energy μετά το μετασχηματισμό του 2022 βρίσκεται σε κρεσέντο επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ώστε να αλλάξει το ενεργειακό της μείγμα

*   Η Motor Oil υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού στη ΝΑ Ευρώπη αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2030

*   Η Intrakat μετά από δύο αυξήσεις κεφαλαίου και την εξαγορά της Άκτωρ προβάλει ως η πλέον ανερχόμενη δύναμη στις κατασκευές με ανεκτέλεστο που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ συνολικά

*   Η ΓΕΚ Τέρνα με ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ «τρέχει» τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στην Ελλάδα έχοντας κερδίσει και το κορυφαίο asset στις παραχωρήσεις που είναι η Αττική Οδός

*   Ο όμιλος Τιτάν παρουσίασε εξαιρετικό 9μηνο οδεύοντας για την καλύτερη χρήση της μακρόχρονης ιστορίας του

*   Ο ΑΔΜΗΕ «τρέχει» τα μεγαλύτερα έργα διασύνδεσης στην Ελλάδα

*   Ο όμιλος Viohalco είναι ο μοναδικός με τρεις εισηγμένες στον FTSE 25, ενώ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του με τις Cenergy Holdings και ElvalHalcor να διαπρέπουν στους τομείς τους.

Παρόν στο ενεργειακό πάνελ για τις ελληνικές εταιρείες και ο Μαθιός Ρήγας, CEO της Energean, η οποία καλύπτει με την παραγωγή της περίπου το 50% του Ισραήλ σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Το timing

Η εκδήλωση προβολής των 37 εταιρειών (36 από το Χ.Α. συν την Τράπεζα Κύπρου), γίνεται στο καλύτερο timing των τελευταίων 15 ετών. Η ελληνική οικονομία έχει βγει πλέον από την κατηγορία junk μετά από 13 χρόνια, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι πιο δυναμικοί στην Ε.Ε. όπως πιστοποιούν επίσημοι φορείς όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ, τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι εξαιρετικά, οι τράπεζες έχουν «καθαρίσει» με τα κόκκινα δάνεια και επιστρέφουν εμφατικά, ενώ υπάρχει και πολιτική σταθερότητα με κυβέρνηση που διατηρεί φιλοεπενδυτικό προφίλ, παραμένοντας αδιαπραγμάτευτα στη ρότα της Ευρώπης.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν δεδομένο για τα περισσότερα από τα 13 προηγούμενα χρόνια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την επιτυχία της τωρινής εκδήλωσης.

Επίσης, υπάρχει η τεράστια επιτυχία από την επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank αλλά και από το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής που στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχει διακινήσει συναλλαγές 1,53 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου για καμιά μετοχή. Πλέον η περίπτωση της ΕΤΕ αποτελεί case study για όλο το οικοσύστημα της αγοράς, καθώς αναβάθμισε με τη μία προσδοκίες και απαιτήσεις.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν

Το παρόν θα δώσουν στο Λονδίνο οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Aegean Airlines, Alpha Banhk, EXAE, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard Holdings, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Ideal Holdings, Intrakat, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, Optima Bank, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, Prodea Investments, Profile Software, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Viohalco.

Αρχειοθήκη ιστολογίου