Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σχέδιο 584 δισεκατομμυρίων ευρώ αναπτύσσει η Κομισιόν για τα δίκτυα ηλεκτρισμού

 

Σχέδιο 584 δισεκατομμυρίων ευρώ αναπτύσσει η Κομισιόν για τα δίκτυα ηλεκτρισμού

Σχέδιο ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επισκευή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ώστε να είναι έτοιμα να αντεπεξέλθουν στην αναμενόμενη εισροή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, το οποίο αποκαλύπτει το Bloomberg News, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το όραμά της να τονώσει τις επενδύσεις στη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης, ιδιαίτερα σε διασυνοριακές συνδέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για επιτάχυνση της αδειοδότησης και μια έκκληση για νέα χρηματοδοτικά μέσα, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέες και σημαντικές προκλήσεις», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές. «Θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση που συνδέεται με την καθαρή κινητικότητα, τη θέρμανση

και την ψύξη, την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και την έναρξη της πράσινης παραγωγής υδρογόνου».

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, τα δίκτυα μεταφοράς αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να φτάνουν συνήθως στο μέγιστο της δυναμικότητας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για όλο και πιο «έξυπνα» δίκτυα που μπορούν να ενσωματώνουν λύσεις αποθήκευσης, όπως μπαταρίες, ώστε η ισχύς να ρέει όπου και όταν χρειάζεται περισσότερο.

Το προσχέδιο του εγγράφου υπογραμμίζει ότι το 40% των δικτύων διανομής της ηπείρου είναι ηλικίας άνω των τεσσάρων δεκαετιών. Η κατανάλωση ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2030.

Το σχέδιο στοχεύει επίσης να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια των δικτύων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 https://energypress.gr/news/shedio-584-disekatommyrion-eyro-anaptyssei-i-komision-gia-ta-diktya-ilektrismoy

Αρχειοθήκη ιστολογίου