Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Σε μείωση 35% της «χρέωσης προμηθευτή» για το υπόλοιπο της χρονιάς καταλήγει το ΥΠΕΝ

Θοδωρής Παναγούλης
Με το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ θα έρθει, κατά πάσα πιθανότητα, στη Βουλή και η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ σχετικά με τη μείωση που θα έχει το ΠΧΕΦΕΛ (η «χρέωση προμηθευτή» που πληρώνουν οι προμηθευτές ρεύματος και αποτελεί έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ) για το υπόλοιπο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η μείωση στην οποία έχει καταλήξει το ΥΠΕΝ είναι στο 35%. Δηλαδή οι προμηθευτές θα καταβάλλουν το 65% του ποσού που προκύπτει από το γνωστό μηχανισμό διπλής επίλυσης του ΗΕΠ μέσω του οποίου υπολογίζεται το όφελος που έχουν οι προμηθευτές από την είσοδο
των ΑΠΕ στο σύστημα.
Η μείωση κατά 35% είναι μεγαλύτερη από τα σενάρια που είχαν αρχικά τρέξει (20 με 25%) κυρίως επειδή, ενώ το ποσό του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ είναι σταθερό, η καθυστέρηση στην εφαρμογή της ρύθμισης έχει μειώσει τους μήνες τους οποίους αφορά.
Το ποσό των χρημάτων που μπορεί να αξιοποιηθεί για μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» προκύπτει από τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ για το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το 2018, την ανάγκη κάλυψης εκκρεμοτήτων για την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών, τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε στο τέλος του 2017 η ΡΑΕ (περίπου 6,5% μεσοσταθμικά), αλλά και την ανάγκη να υπάρξει κάποιο «μαξιλάρι» 50 – 60 εκατ. ευρώ το οποίο να χρησιμεύσει μεταξύ άλλων και για να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα οι υπερημερίες στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.
Δέσμευση για μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εκεί διατυπώνεται και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η μείωση έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ τις τελευταίες ημέρες του 2017 αποτελούν παραβίαση της συμφωνίας και η μείωση αυτή πρέπει να «διορθωθεί» κατά την επόμενη απόφαση που θα λάβει η Αρχή για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το ΥΠΕΝ άλλωστε ήταν απολύτως αντίθετο στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ, επειδή ακριβώς γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν θα «περνούσε» εύκολα από τους θεσμούς, αλλά και επειδή δεν ήθελε να απισχναστεί η δυνατότητα μείωσης της χρέωσης προμηθευτή (η οποία ως γνωστόν επιβαρύνει και τη ΔΕΗ).
Μόνιμη αλλαγή
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καθοριστεί το τι θα γίνει με τη «χρέωση προμηθευτή» για το 2019. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλο μηχανισμό.
Πράγματι, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει, τόσο ο ΛΑΓΗΕ με το μοντέλο που στηρίζεται στην αξιοποίηση των «εγγυήσεων προέλευσης» ή «πράσινων πιστοποιητικών», όσο και η ΡΑΕ με μοντέλο που στηρίζεται στο σημερινό σύστημα αλλά θα υπολογίζει τη χρέωση με βάση τα στατιστικά ιστορικά στοιχεία, χωρίς ξεχωριστή επίλυση του ΗΕΠ.
Αντίθετα, η τρόικα πιέζει να περάσει ως αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ ολόκληρο το ποσό που θα λείπει μετά την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ. Τα τεχνικά κλιμάκια κατά την τελευταία παρουσία τους στην Αθήνα, ως… παραχώρηση πρότειναν, να μην αυξηθεί μεν το ΕΤΜΕΑΡ αλλά να θεσπιστεί ένα άλλο τέλος ίσης απόδοσης το οποίο όμως να πληρώνουν κατευθείαν οι καταναλωτές και όχι οι προμηθευτές.
Οι πιέσεις αυτές της τρόικας στηρίζονται στη γενική φιλοσοφία ότι μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια και πληρότητα η επιβάρυνση για την ενίσχυση των ΑΠΕ σε κάθε χώρα.


 https://energypress.gr/news/se-meiosi-35-tis-hreosis-promitheyti-gia-ypoloipo-tis-hronias-kataligei-ypen-nomothetiki

Αρχειοθήκη ιστολογίου