Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Οι πέντε καυτές εντολές του Υπερταμείου που δεν ανακοινώθηκαν στο business plan για τη ΔΕΗ


Στο στρατηγικό πλάνο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, που δημοσιοποιήθηκε χθες, 21 σελίδες είναι αφιερωμένες στη ΔΕΗ, όπου αναλύεται η κατάσταση της εταιρείας, τα προβλήματα αλλά και οι βασικές κατευθύνσεις για τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας. 
Εντούτοις από το κεφάλαιο που αφορά στη ΔΕΗ, όπως και από τα αντίστοιχα κεφάλαια για τις άλλες εισηγμένες ΔΕΚΟ που έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο, έχουν απαλειφθεί μια σειρά από κρίσιμες αναφορές, που αφορούν σε δύσκολες πολιτικά αποφάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται προγράμματα εθελούσιας εξόδου, περικοπές σε υπερωρίες και βάρδιες, αναδιάταξη προσωπικού κλπ. 

Πιο συγκεκριμένα, από το κεφάλαιο της ΔΕΗ έχουν απαλειφθεί 6 στρατηγικές κατευθύνσεις και έχουν παραμείνει οι αναφορές που σχετίζονται με την ανάγκη για βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης, για ενίσχυση της εισπραξιμότητας, είσοδο στη λιανική του αερίου, ενίσχυση της παρουσίας στις ΑΠΕ, αναβάθμιση μονάδων, επέκταση σε νέες αγορές, αξιολόγηση προσωπικού. 
Αντίθετα δεν έχουν περιληφθεί πέντε εντολές - κατευθύνσεις του Υπερταμείου που αφορούν:
Εξέταση προγράμματος εθελούσιας εξόδου για προσωπικό με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Μαχαίρι σε υπερωρίες, βάρδιες και εποχικές προσλήψεις
Ανασχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα απασχολείται σε ορυχεία (3433 άτονμα) παραγωγή (4671 άτομα) εμπορία (971 άτομα) και διοίκηση (1515 άτομα)
Επανεξέταση του δικτύου καταστημάτων
Πώληση χαρτοφυλακίου πελατών σε ιδιώτες
Στην περίπτωση της ΔΕΗ (10.950 άτομα, δίχως τους 6.500 του ΔΕΔΔΗΕ), το κείμενο περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές. Οπως στην ανάγκη βελτίωσης της χρηματοοικονομικής της θέσης, ενίσχυσης της εισπραξιμότητάς της, είσοδο στη λιανική του φυσικού αερίου, ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, αναβάθμιση των παλαιών μονάδων της κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κατευθύνσεις που έχει στα χέρια της η διοίκηση αναφέρονται σε εξέταση εθελουσίας εξόδου για προσωπικό με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, «μαχαίρι» σε υπερωρίες, βάρδιες και εποχικές προσλήψεις, ανασχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού (3.433 σε ορυχεία, 4.671 στην παραγωγή, 971 στην εμπορία, 1.515 στη διοίκηση), επανεξέταση δικτύου καταστημάτων, ακόμη και πώληση χαρτοφυλακίου πελατών σε ιδιώτες, μέτρο το οποίο είχε παγώσει. 


 https://energypress.gr/news/oi-pente-kaytes-entoles-toy-ypertameioy-poy-den-anakoinothikan-sto-business-plan-gia-ti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου