Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

K.MANIATHΣ: Η ΕΤΕ/ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σταθούμε εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΕ-ΔΕΗ ΣΤΟ 55o ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αγαπητοί Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες
Εκ μέρους της Ε.ΤΕ/ΔΕΗ σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στις εργασίες του 55ου Γενικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιείται σε μια δύσκολη και κρίσιμη χρονική περίοδο.      
ΧΡΟΝΙΚΗ περίοδο που δοκιμάζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι,
ΧΡΟΝΙΚΗ περίοδο που η Κυβέρνηση βαδίζοντας στα ίδια χνάρια με τις προηγούμενες, συνεχίζει τις επιθέσεις στον κόσμο της εργασίας και στους συνταξιούχους, με πρωταρχική κοινωνική αναλγησία.
ΞΕΚΟΚΑΛΙΑΖΕΙ με πρωτοφανή φορολογική αγριότητα μισθούς και συντάξεις.
ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις
ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΕΙ οικονομικά εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση προχωρά στον καταστροφικό σχεδιασμό που απειλεί άμεσα την ΥΠΑΡΞΗ της ΔΕΗ και του Ομίλου διαψεύδοντας τον εαυτό της και εγκαταλείποντας τα όσα πίστευε και δήλωνε το 2014 σε συγκέντρωση στο
λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας χαρακτηρίζοντας την ΔΕΗ Εθνικό κεφάλαιο, Εθνική υπόθεση και ότι είναι μέρος της ιστορίας αυτής της Χώρας.
Εμείς απλά θυμίζουμε ότι η ΙΣΤΟΡΙΑ ενός τόπου δεν πωλείται και δεν εξαγοράζεται.
Δεν υπάρχει ηθικό και οικονομικό τίμημα να αξιολογηθεί και να αποτιμηθεί οικονομικά η ιστορία του τόπου.
Η Κυβέρνηση υπάκουη και πειθαρχημένη προχωρά στο χαραγμένο δρομολόγιο με προορισμό και τερματισμό τον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ομίλου.
Τοποθετεί την ΔΕΗ στο κρεβάτι του Προκρούστη για τεμαχισμό και ακρωτηριασμό.  
Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ένα απλό συνδικαλιστικό σύνθημα, είναι δυστυχώς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η πρώτη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας με τεράστια προσφορά σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό εργασιακό επίπεδο δοκιμάζεται σκληρά εξ αιτίας πολιτικών επιλογών και αποφάσεων.
Πορεία εξήντα πέντε και πλέον χρόνων της επιβάλλουν και την υποχρεώνουν να την σταματήσει, να την διακόψει και έτσι αδυνατισμένη, μικρή και ανήμπορη να μπει στο αρχείο και στα μουσειακά εκθέματα.

Μετά την εκποίηση – παραχώρηση του εθνικού δικτύου μεταφοράς Η/Ε, την ραχοκοκαλιά και τις αρτηρίες της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση με απαράδεκτη εμμονή ικανοποιώντας απαιτήσεις δανειστών τοκογλύφων και των φιλόδοξων   κρατικοδίαιτων μνηστήρων μπαίνει στο δεύτερο σταθμό του δρομολογίου που είναι η ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων και Ορυχείων, ένα περιουσιακό στοιχείο που   κατασκευάστηκε και επενδύθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και την συμμετοχή του έλληνα καταναλωτή.
Δεν παραδίδουν και δεν χαρίζουν στα κερδοσκοπικά συμφέροντα μόνο λιγνιτικές μονάδες και τεράστιες εκτάσεις γής πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη, στα σχέδια τους, στα συρτάρια, ο επόμενος σταθμός είναι οι υδραυλικές μονάδες και η διαχείριση των νερών.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ αυτών των σχεδίων παραδόθηκε στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ για επεξεργασία και υλοποίηση.
Η Ε.ΤΕ/ΔΕΗ και η ΓΕΝ.Ο.Π όπως χθές έτσι και σήμερα προκαλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει πειστικά και να αιτιολογήσει στην Ελληνική κοινωνία την αναγκαιότητα εκποίησης της ΔΕΗ.
ΓΙΝΕΤΑΙ για οικονομικούς λόγους?
ΓΙΝΕΤΑΙ για απελευθέρωση της αγοράς Η/Ε?   
ΓΙΝΕΤΑΙ για ανταγωνισμό της αγοράς?
ΓΙΝΕΤΑΙ για το συμφέρον του καταναλωτή?  
Πρόκειται για νέες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, για νέες θέσεις εργασίας?
Ποιος είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας?
Εάν για τα παραπάνω η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ & ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του κράτους, απλά βαφτίζουν το κρέας – ψάρι.
Παρακολουθείται τις εξελίξεις, μας ανησυχεί ιδιαίτερα και μας προβληματίζει το γεγονός ότι το ίδιο δρομολόγιο, συνεπιβάτης στο ίδιο όχημα έστω και στα τελευταία καθίσματα κάθεται η Διοίκηση της ΔΕΗ.
Δεν αρκούν κάποιες επιμέρους διαφωνίες ή ενστάσεις στα κυβερνητικά σχέδια και από την άλλη να δηλώνουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε.
Δεν μπορεί να εκφράζουμε διαφωνίες και ταυτόχρονα να μιλάμε για σμίκρυνση της ΔΕΗ και ότι μια επιχείρηση του 40% στην Παραγωγή και στην Εμπορία θα είναι επιχειρηματικά και οικονομικά δυνατή και με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά Η/Ε.
Αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί και να ερμηνευτεί ότι είμαστε ικανοί μόνο να λειτουργούμε αποτελεσματικά μικρή και όχι μεγάλη επιχείρηση.
Περιμέναμε και ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ μια ισχυρή αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια.
Δεν μπορεί και δεν γίνεται, η Διοίκηση με τεράστια εμπειρία βγαλμένη από τα σπλάχνα της ΔΕΗ, να δέχεται την Κυβερνητική προπαγάνδα ότι ο τεμαχισμός – ακρωτηριασμός και η εκποίηση των κομματιών το επιβάλλει το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.  
Γιατί αναπόφευκτα μπαίνει το ερώτημα.
Πως προσδιορίζεται, ποιοι το προσδιορίζουν και με ποια εντολή το εθνικό συμφέρον?
Πράγματι η αγορά Η/Ε αλλάζει
Το ζητούμενο είναι σε ποια κατεύθυνση?
Εμείς είδαμε την αλήθεια και τα παιχνίδια που παίζονται, γι΄αυτό ζητάμε αλλαγή κατεύθυνσης.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και το δημόσιο αγαθό που παράγει δεν δωρίζεται, δεν παραχωρείται, δεν εκποιείται.
Είναι επιπλέον λόγος και τον τονίζουμε ιδιαίτερα ότι καμιά περαστική κυβέρνηση δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης δημόσιας βιομηχανικής επιχείρησης.
Τα κίνητρα της εισήγησης και της παρέμβασής μου είναι αληθινά, πηγάζουν από το ενδιαφέρον, την αγωνία και την ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Για την σημερινή εικόνα της ΔΕΗ, τις εξελίξεις, για το εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον που την αναγκάζουν να λειτουργήσει.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τις απολύσεις, για τις μεταθέσεις επιβάλλεται και απαιτείται
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ από όλους. Από όλους που αποτελούν την οικογένεια της ΔΕΗ.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σταθούμε εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια.
Οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις και η καθυστέρηση ή άρνηση συμφωνίας και υπογραφής ΣΣΕ ενισχύουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων.
Αγώνας και αποκάλυψη των κυβερνητικών επιλογών
Αγώνας για την επιχείρηση, την κοινωνία, τις οικογένειες μας.
Αγώνας γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα συνδέσουμε την ΕΤΕ και την παρουσία μας με το ξεπούλημα και τον αφανισμό της επιχείρησης.

   Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Αρχειοθήκη ιστολογίου