Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Οι εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ΔΕΗ για να βελτιώσει τις επιδόσεις της

Γιάννα Παπαδημητρίου
Σε μια σειρά εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες φαίνεται ότι στρέφεται η ΔΕΗ, προκειμένου να αναζητήσει εκεί τα όποια εξτρά περιθώρια υπάρχουν προκειμένου να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις.
Ένα μέρος αυτών των σχεδίων αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ.
Μεταξύ των δράσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτάκης περιλαμβάνονται κάποιες που έχουν ήδη γίνει γνωστές εδώ και κάποιο καιρό, αλλά και άλλες, που μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Παράλληλα, με αυτές, υπάρχουν ακόμα και άλλα σχέδια, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Οι εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχεδιάζει να αναπτύξει ή έχει ήδη
δρομολογήσει η ΔΕΗ στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτάκης είναι οι εξής:
-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, η λογιστική αξία της οποίας υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ σχεδιάζει την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών για τη Διαχείριση και την Ανάπτυξη, με προοπτική την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ εντός του 2020.
- Βελτίωση της αποδοτικότητας-μείωση του λειτουργικού κόστους ενίσχυση της ομιλικής λειτουργίας, με τη σύσταση κοινής θυγατρικής ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ με αντικείμενο (ενδεικτικά) την εκπαίδευση, τη διαχείριση της υγείας και ασφάλειας, τη στέγαση και -υπό προϋποθέσεις- την πληροφορική.
- Αξιοποίηση του Δικτύου Διανομής ενόψει της εισαγωγής του 5G, που είναι το μέλλον στη μετάδοση δεδομένων.
-Υλοποίηση του μεγάλου έργου της τηλεμέτρησης με ψηφιακούς μετρητές.
- Αξιοποίηση και ανάπτυξη του ΚΔΕΠ με ενδεχόμενη επιχειρηματική συνεργασία με μεγάλο οίκο του εξωτερικού.
- Εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα συμβάλουν και στην ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Μεταξύ αυτών, έχουν ήδη γίνει γνωστές οι πρωτοβουλίες για μετατροπή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο πολιτισμού με αιχμή τη λειτουργία του ως κινηματογραφικού στούντιο, καθώς και για την επιστημονική καλλιέργεια αρωματικών φυτών στα εξοφλημένα ορυχεία.

 https://energypress.gr/news/oi-enallaktikes-epiheirimatikes-drastiriotites-poy-shediazei-i-dei-gia-na-veltiosei-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου