Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Οι κρίσιμες αποφάσεις της ΔΕΗ μετά την συμφωνία ΥΠΕΝ-Κομισιόν για την υπόθεση Anti-trust

της Νεφέλης Ζορμπά

Κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λάβει η διοίκηση της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των τριμηνιαίων πακέτων ενέργειας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διευθέτηση της υπόθεσης Anti-trust, που εκκρεμεί από το 2007.

Η ΔΕΗ καλείται άμεσα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην πώληση ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη μέσω του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει την ενέργεια με εύλογη έκπτωση, διατηρώντας τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του κόστους ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μηχανισμού επανόρθωσης που θα τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να κλείσει η μακροβιότερη υπόθεση στρέβλωσης ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περιληφθούν σε νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση είναι σχεδόν έτοιμη καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν μεγάλο ζήλο για την άμεση εφαρμογή των επανορθωτικών μέτρων που θα σηματοδοτήσουν τη διευθέτηση της υπόθεσης καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Δικαίωμα αγοράς και οι traders

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τα πακέτα ενέργειας που θα διατεθούν προς πώληση θα εξαιρείται η ενέργεια που θα δεσμευτεί στο πλαίσιο του μέτρου της στρατηγικής εφεδρείας, εφόσον βεβαίως βρεθεί κοινός τόπος με την Κομισιόν για αυτό.

Εκτός από όλους τους ιδιώτες προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη λιανική, δικαίωμα αγοράς της ενέργειας που θα διαθέτει η ΔΕΗ θα έχουν και traders.

Η συμμετοχή τους θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα εισαγωγών και εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, εφόσον αγοράσουν ενέργεια από τη ΔΕΗ, θα μπορούν στη συνέχεια να την πουλήσουν με κέρδος σε αγορές του εξωτερικού, σε αντίθεση με τους ιδιώτες προμηθευτές που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Τι πρέπει να πουλάει

Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που ένα τρίμηνο δεν πωληθεί η ενέργεια που θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τότε η ΔΕΗ υποχρεώνεται να τη διαθέσει στο επόμενο τρίμηνο.

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι η επιχείρηση θα διαθέτει ανά τρίμηνο το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει το τελευταίο τρίμηνο του 2021 893 MW. Το 2022 και το 2023 το ποσοστό θα υποχωρήσει στο 40%.

Αρχειοθήκη ιστολογίου