Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Θα γίνουν ασφαλιστικά μέτρα για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ στη Ρόδο


Επτά ημέρες πριν αναρτηθεί στο διαδίκτυο η προκήρυξη για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ, η πρόταση που κατέθεσε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) προς τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινότητες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του, είναι καταρχάς να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια, με μπροστάρηδες του βουλευτές του Νομού, να επιδιώξουν σύσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, κ. Στάσση, κατά την οποία θα του εκθέσουν τι ισχύει στην περιοχή μας και θα επικαλεστούν την ανάγκη να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας πρωτίστως για εθνικούς λόγους.

Μετά και την έκδοση του σχεδίου της προκήρυξης για τις προσλήψεις που θα κάνει η ΔΕΗ στα δύο εργοστάσιά της στη Ρόδο, χθες, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, το ΕΚΡ συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του ως μία ύστατη προσπάθεια να γίνει αποδεκτό από την Εταιρεία το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δέσμευσή της για να προταχθεί το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις.

Στη σύσκεψη, εκτός από τους οικοδεσπότες, τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του ΕΚΡ, κ.κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και Νίκο Τριπολίτη, συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και η κα Μίκα Ιατρίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και Γιάννης Καμπούρης, οι Πρόεδροι των εμπλεκόμενων τοπικών κοινοτήτων Σορωνής, Καταβιάς και Θολού, κ.κ. Μανόλης Μπονιάτης, Νίκος Ζαννετάκης και Γιώργος Σταυριάς αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Σωματείου των εργαζομένων, «Ζευς», κ. Χαροκόπος ενώ παρούσα ήταν και η νομική σύμβουλός τους κα Μεταξία Ψουρόγιαννη.

 

Επιστολές απέστειλαν οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Ιωάννης Παππάς οι οποίοι  βρίσκονταν εκτός Ρόδου και δεν μπόρεσαν να παραστούν.
Καταρχάς, από πλευράς ΕΚΡ εξήγησαν τι άλλαξε με το σχέδιο αυτό της προκήρυξης που εκδόθηκε.

Συγκεκριμένα, πριμοδοτούνται με 50 μόρια οι ντόπιοι και άλλα 300 κατά τη συνέντευξη τα οποία, όμως, όπως τονίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους εργαζόμενους που θα έρθουν από άλλα μέρη της χώρας και θα έχουν ήδη 1000 μόρια!

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, αυτό πρέπει να αλλάξει στην προκήρυξη και προσδοκία τους είναι το 100% των εργαζομένων και στα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο να είναι ντόπιοι. Όπως εξήγησε η νομική σύμβουλος, η μικρή θετική αλλαγή που υπάρχει σ’ αυτό το σχέδιο της προκήρυξης είναι ότι η μοριοδότηση γίνεται προ της συνέντευξης, αλλά μόλις με 50 μόρια.

Γι’ αυτό προτείνουν να γίνει αίτηση ακύρωσης της προκήρυξης στο ΣτΕ, στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς, και να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για να ζητήσουν την αναστολή της προκήρυξης και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να την «παγώσουν».

Κάτι άλλο που ειπώθηκε είναι ότι αυτή η προκήρυξη παραβιάζει και άρθρα του Συντάγματος, δηλαδή για τη νησιωτικότητα, ενώ δημιουργείται και «ανασφάλεια δικαίου» γιατί όλοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με διαφορετικά κριτήρια ενώ γίνεται διάκριση μεταξύ έκτακτων και μόνιμων εργαζομένων.

 

Από την πλευρά του ο κ. Εγγλέζος, για ακόμα μία φορά είπε ότι θεωρούν ότι κρύβονται άλλα πίσω από την απόφαση και ότι ο λόγος που δεν προτάσσεται το κριτήριο της εντοπιότητας είναι επειδή κλείνουν τα εργοστάσια λιγνίτη και θέλουν να μεταφέρουν τους εργαζομένους εδώ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επίσης, ο ίδιος αρκετές φορές ανέδειξε και το θέμα της διαφοράς κόστους που θα έχει για το Κράτος ένας ντόπιος από έναν «εισαγόμενο» εργαζόμενο  αφού για τον τελευταίο θα είναι διπλάσιο μια και η ΔΕΗ τον επιδοτεί και για το ενοίκιο που θα πληρώνει.

Οι φορείς
Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο κ. Ζαννετίδης, είπε ότι η επίσημη προκήρυξη θα αναρτηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και προβλέπει 31 θέσεις για τη Ρόδο που είναι όλες ΔΕ και μία μηχανικού. Ο ίδιος χαρακτήρισε μία μικρή βελτίωση ότι τα 50 μόρια μπαίνουν πριν από τη συνέντευξη και έτσι οι ντόπιοι που δουλεύουν στο εργοστάσιο στην Καταβιά από το 2017 ήδη έχουν 120 μόρια. Επίσης, τα μόρια στη συνέντευξη που πριν ήταν 200 έγιναν 300. «Γίνεται μία μάχη καθημερινά για ν’ αλλάξει αυτό υπέρ της τοπικής κοινωνίας», είπε.

Πάντως, ο κ. Χαροκόπος, στο σημείο αυτό είπε ότι οι ντόπιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι 1-2 άτομα.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης είπε, από την πλευρά του, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά εκτός από αυτή τη μικρή αλλαγή και κάλεσε τους βουλευτές να τα μεταφέρουν στην Κεντρική Διοίκηση.

 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καμπούρης είπε χαρακτηριστικά ότι εντοπιότητα δεν υπάρχει ούτε στους διαγωνισμούς και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μία παρέμβαση στο Υπουργείο από κλιμάκιο στο οποίο θα μετέχουν και οι βουλευτές, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος που δεν μορδιοδοτεί την εντοπιότητα.

«Για άλλη μία φορά η ΔΕΗ μας εξαπάτησε, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις», είπε ο Πρόεδρος της Καταβιάς και κάλεσε τους βουλευτές να βρουν λύση. Συμφώνησε με αυτά ο Πρόεδρος της Σορωνής ενώ ο Πρόεδρος της Θολού ζήτησε να ενταχθεί και η κοινότητά του λόγω της ρύπανσης που υφίσταται.

Οι βουλευτές
Εκφράζοντας τη θέση της η κα Ιατρίδη, επεσήμανε, καταρχάς, ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την τοπική μας κοινωνία και τους συμπατριώτες μας στη Νότια Ρόδο, και θύμισε ότι, από την πρώτη στιγμή, είχε ζητήσει να γίνει αποδεκτό το αίτημα για την εντοπιότητα με κατάθεση αναφοράς στη Βουλή, αλλά και με συνάντησή της με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε σε σχέση με την αναφορά που κατέθεσε, αλλά και στη συνάντησή της με τον αρμόδιο Υπουργό, προκύπτουν τα εξής:
Μέχρι το 2019, οι προσλήψεις στη ΔΕΗ λάμβαναν υπόψη τους το κριτήριο της εντοπιότητας και έτσι προτάσσονταν οι υποψήφιοι μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών/δημοτικών κοινοτήτων, των Δημοτικών Ενοτήτων και των Δήμων που είναι εγκατεστημένος ο Σταθμός Παραγωγής ή το Λιγνιτωρυχείο. 

Με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η ΔΕΗ μπορεί να επιλέγει η ίδια το πως θα κάνει τις προσλήψεις και αυτό που συνέβη είναι η ΔΕΗ να μοριοδοτεί, πλέον, το κριτήριο της εντοπιότητας, προκρίνοντας το κριτήριο των τυπικών προσόντων και την προϋπηρεσία.
Συνεπώς, θα μπορούσε να κατατεθεί η ακόλουθη πρόταση, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Ως πρώτο κριτήριο, ορίζεται η κατοχή των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για κάθε θέση, κάτι που προβλέπεται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Δεύτερο κριτήριο η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας κάθε εργαζομένου στην κάθε θέση. Τρίτο κριτήριο είναι η μοριοδότηση της εντοπιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφοροποίηση που μπορεί να προταθεί είναι ο περιορισμός της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στα δύο χρόνια κλιμακωτά. Το σκεπτικό είναι ότι ο ΑΗΣ Κατταβιάς δουλεύει από το 2018 οπότε τα δύο χρόνια είναι το maximum της προϋπηρεσίας που μπορούν να κατέχουν.

Έτσι, εξισορροπείται το πλεονέκτημα ανθρώπων που δουλεύουν στην ΔΕΗ εκτός Ρόδου που έχουν κοντά τους εργοστάσια που  λειτουργούν δεκαετίες και, σε συνδυασμό με τη μοριοδότηση της εντοπιότητας περνάνε μπροστά από τον ανταγωνισμό, και από την άλλη η ΔΕΗ εξασφαλίζει ότι θα πάρει ανθρώπους από την τοπική κοινωνία με τα κατάλληλα προσόντα.

Από την πλευρά του, ο κ. Υψηλάντης, καταρχάς, ζήτησε διευκρινίσεις και θύμισε ότι από τις 6 Απριλίου είχε απευθύνει επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και χωρίς να τον ειδοποιήσει κανένας, όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ορθολογιστής και όχι λαϊκιστής. «Να πάμε στοχευμένα», κάλεσε όλους, στη συνέχεια, ο βουλευτής, όπως και να στοιχειοθετήσουν τα επιχειρήματά τους και «να τα βάλουν όλα στο χαρτί».

Είπε, ακόμη, ότι δεν μπορούν να πάνε ενάντια στο νόμο αλλά μπορούν να πουν ότι εδώ γίνεται ένα τραγικό λάθος και μία αδικία. Όπως είπε, για να ενισχύσει και εκείνος με τη φωνή του την προσπάθεια κάνει έκκληση για στοιχεία σχετικά με τις υποσχέσεις από πλευράς της ΔΕΗ, να μπουν όλα σε μία γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο και «θα το κάνω σημαία μου», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Αναλύοντας τη δική του θέση, στη συνέχεια, ο κ. Κόνσολας, αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στις παρεμβάσεις που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα για το ζήτημα της εντοπιότητας στις προσλήψεις της ΔΕΗ, είπε ότι το πρόβλημα άρχισε να κορυφώνεται από το 2017 με αφορμή την προκήρυξη που βγήκε για 22 θέσεις και από τότε φάνηκαν οι προθέσεις της ΔΕΗ καθότι οι θέσεις ήταν λίγες.  Σε απάντησή που του έδωσαν οι Υπουργοί είχαν διαβεβαιώσει ότι η νέα προκήρυξη θα περιελάμβανε το κριτήριο της εντοπιότητας ενώ ο ίδιος επανήλθε στο θέμα.

Όπως είπε, στη συνέχεια, ο βουλευτής, το κομβικό είναι ότι πρέπει η ΔΕΗ να πάρει αυτή την απόφαση όχι «για τα δικά μας παιδιά» αλλά για εθνικούς λόγους οι οποίοι επιτάσσουν την παραμονή των κατοίκων στα νησιά. Στη συνέχεια, διατύπωσε την πρότασή του η οποία έγκειται στο να συναντηθούν οι βουλευτές με τον κ. Στάσση για τελευταία φορά και μαζί τους να είναι και ένα κλιμάκιο με εκπροσώπους των φορέων ώστε να κάνουν μία παράσταση και όχι να προχωρήσουμε στο κλείσιμο δρόμων, όπως είπε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Υψηλάντης ανέφερε ότι δεν του αρκούν οι εθνικοί λόγοι αλλά θέλει να έχει γραπτώς και τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ ώστε να τους βγάλει ανακόλουθους.

Η πρόταση
Συνοψίζοντας στο κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Εγγλέζος και παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο κ. Κόνσολας σχετικά με το κατά πόσο θα επιθυμεί να γίνει η σύσκεψη ή η τηλεδιάσκεψη ο κ. Στάσσης μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, είπε:

 «Σαν Εργατικό Κέντρο, είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε τις όποιες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων που εμπλέκονται και έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, εμείς ακολουθούμε κατά γράμμα και σε συνεργασία, ακριβώς, τις διαταγές-προσταγές, εντός και εκτός εισαγωγικών, που παίρνουν τα τ.σ. της κάθε κοινότητας».

Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει όλες οι συναντήσεις και ακολουθούν αυτή τη γραμμή αλλά τον τελικό λόγο στην πρόταση που θα καταθέσουν ως ΕΚΡ τον έχουν βάλει τα τ.σ. τα οποία πρέπει  άμεσα να πάρουν μία απόφαση, ενημερώνοντας τους κατοίκους, τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Επειδή από τις 5 Απριλίου μέχρι σήμερα-συνέχισε ο κ. Εγγλέζος-έχουν στείλει άπειρες επιστολές, οι βουλευτές έχουν κάνει άπειρες ερωτήσεις και έχουν πάρει απαντήσεις οι οποίες, δυστυχώς, δεν είναι αυτές που θέλει η τοπική κοινωνία ως κάτοικοι του νησιού, η πρόταση του ΕΚΡ, αν την υιοθετήσει η τοπική κοινωνία, είναι η εξής:

Να γίνουν άμεσα τα ασφαλιστικά μέτρα για να προλάβουν τις επτά ημέρες για την ανάρτηση της προκήρυξης και σε δεύτερη φάση η πρόταση των βουλευτών να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ώστε να του εξηγήσουν με νόμους και στοιχεία τα πραγματικά γεγονότα και το τι ισχύει στην περιοχή μας ως παραμεθόριος, για τα Δωδεκάνησα δηλαδή όχι μόνο για τη Ρόδο. Ο κ. Κόνσολας πρότεινε να συμμετέχουν και τα στελέχη της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ στην τηλεδιάσκεψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να συνεδριάσουν τα τ.σ. των τριών  εμπλεκόμενων κοινοτήτων και να αποδεχθούν την πρόταση και όπως είπε ο κ. Εγγλέζος  προς τους Πρόεδρους «εμείς ως ΕΚΡ θα ακολουθήσουμε πιστά τις όποιες αποφάσεις πάρετε».

Ροδιακή

Αρχειοθήκη ιστολογίου