Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Aγώνας δρόμου για το προσχέδιο των ΑΔΙ που ξαναγράφεται - Κρίσιμο για την ΔΕΗ, η βιομηχανία σε στάση αναμονής

Aγώνας δρόμου για το προσχέδιο των ΑΔΙ που ξαναγράφεται - Κρίσιμο για την ΔΕΗ, η βιομηχανία σε στάση αναμονής
Το ΥΠΕΝ αναζητά τρόπο προκειμένου να συμπεριληφθεί στον Μηχανισμό και η απόκριση στη ζήτηση, ώστε αυτός να είναι σύννομος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Αποφασισμένη να σταθεί απέναντι σε ένα Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος που δεν θα προβλέπει την ισότιμη συμμετοχή του demand response, δηλαδή των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, είναι η ενεργοβόρος βιομηχανία που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη ακόμη και για την καταγγελία του Μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την πίεση και του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.


Πρόκειται για τα λεγόμενα «λιγνιτικά ή μόνιμα ΑΔΙ», στα οποία προσβλέπει και η ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα για τις υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Το προσχέδιο του Μηχανισμού που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά δεν έχει δοθεί σε διαβούλευση με τους παράγοντες της αγοράς, συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και των δυο πλευρών.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να συμφωνήσει στο προσχέδιο με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίησή του και να αναμένει απλώς την τυπική έγκριση, διασφαλίζοντας έτσι σταθερό περιβάλλον και για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ.  
Ωστόσο όπως φαίνεται το αίτημα της βιομηχανίας για ισότιμη συμμετοχή του demand ήταν από τα κύρια ζητήματα που ετέθησαν και από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία ζήτησε αλλαγές στο ελληνικό προσχέδιο. Έτσι πλέον οι αρμόδιοι του ΥΠΕΝ αναζητούν τρόπους για τη συμπερίληψη στον Μηχανισμό και του demand, ώστε να είναι σύννομος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

«Σταυρόλεξο» για… δυνατούς λύτες 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηχανισμοί επάρκειας (capacity mechanisms) έχουν αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την συμμετοχή του demand να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Κομισιόν επέβαλε στη Γερμανία μια σειρά από τροποποίησης προκειμένου να εγκρίνει το δικό σχέδιο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, ώστε να εξασφαλίσει ότι το νέο σύστημα θα αποζημιώνει με ανταγωνιστικούς όρους την απόκριση της ζήτησης.
Σε ότι αφορά το ιταλικό μοντέλο - το ελληνικό σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες βασίζεται σε αυτό - προβλέπει την υποχρέωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στις ώρες που οι τιμές υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο επίπεδο να παρέχουν ενέργεια στο σύστημα, συγκρατώντας την αύξηση των τιμών.
Με άλλα λόγια είναι ένας μηχανισμός επικεντρωμένος στην αγορά και τις τιμές που δεν απαντά στο κύριο ελληνικό πρόβλημα που είναι η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Ιταλία δε, υπάρχει παράλληλα σε ισχύ και Μηχανισμός Διακοψιμότητας που καλύπτει τις ανάγκες των μεγάλων καταναλωτών, δηλαδή του demand.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προ ολίγων ημερών διεκόπη η λειτουργία του αντίστοιχου μηχανισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο Μηχανισμός αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του Βρετανικού Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος δεν ήταν επαρκής.
Και μόνο η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, καθιστά ακόμη δυσκολότερη την έγκριση του ελληνικού μηχανισμού αφού οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα είναι πολύ περισσότερο προσεκτικές και αυστηρές στην αξιολόγηση του.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η διακοπή της λειτουργίας του μηχανισμού σημαίνει απώλεια της τάξης του 1 δις λιρών για τις εταιρίες παραγωγής ρεύματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον χειμώνα του 2018/19 οι εταιρείες έπρεπε να λάβουν 990 εκατ. λίρες.
Ήδη έχουν ακυρωθεί οι δημοπρασίες για το 2019, ενώ εγείρονται ερωτηματικά και για την επάρκεια τροφοδοσίας της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου