Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Κομισιόν προς ΔΕΗ : Εντείνετε το "σαφάρι" για ληξιπρόθεσμα - Στείλτε μαζικά ειδοποιητήρια σε όσους χρωστούν 2 συνεχόμενους λογαριασμούς

Γιώργος Φιντικάκης
Μήνυμα προς τη ΔΕΗ να εντείνει την προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στέλνει η Κομισιόν μέσα από τη πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, καλώντας την να συνεχίσει το "σαφάρι", και εστιάζοντας στους πελάτες που χρωστούν τουλάχιστον δύο εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω των ειδοποιητηρίων, αλλά και στους λεγόμενους "τελικούς καταναλωτές", δηλαδή εκείνους που είτε έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο, είτε είναι εμπορικοί πελάτες και έχουν χρεοκοπήσει. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, οι "τελικοί πελάτες" χρωστούν 770-780 εκατ ευρώ, και που μαζί με μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους, προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η επιχείρηση, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια.

“Μπορεί να απαιτούνται κανονιστικά μέτρα εδώ", όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν. Στο αμέσως επόμενο σημείο, κάνει μνεία στα μαζικά ειδοποιητήρια που ξεκίνησε να αποστέλει η ΔΕΗ στη διάρκεια του καλοκαιριού σε πελάτες, με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 εκατομμύρια ευρώ, και οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει δύο συνεχόμενους λογαριασμούς. Και η έκθεση εισηγείται, αυτή η στρατηγική, όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί, προκειμένου η επισφαλής, όπως τη χαρακτηρίζει, οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ να βελτιωθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση το Σεπτέμβριο, από τον ίδιο τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, στο Δ.Σ. της επιχείρησης, τα στοιχεία για τη πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων είχαν δείξει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί σε καθυστέρηση παρ’ ότι σε ετήσια βάση κατέγραφαν μείωση, εντούτοις παρέμεναν σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Ανέρχονταν σε 2,39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούσαν στη χαμηλή τάση (οικίες, μικρά καταστήματα), με τα νοικοκυριά να χρωστούν 886 εκατ ευρώ έναντι 1 δισ ευρώ στα τέλη του 2017.  Από εκεί και πέρα, η μέση τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις) χρωστούσε 150 εκατ. ευρώ, η υψηλή τάση, δηλαδή οι βιομηχανίες, 378 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 285 εκατ. ευρώ μόνο η ΛΑΡΚΟ) και τέλος 201 εκατ. ευρώ όφειλε το Δημόσιο.
Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση της Κομισιόν και στο θέμα των τιμολογίων. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρει, το τιμολογιακό καθεστώς της ΔEH για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών να αντανακλά και να συνδέεται με τη δομή του δυναμικού κόστους που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Και εξηγεί ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω της αύξησης των δικαιωμάτων εκπομπών το 2018, στα οποία η ΔEH είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω του σημαντικού μεριδίου της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Στην ουσία, η έκθεση μιλά για την ενσωμάτωση στα τιμολόγια του κόστους των δικαιωμάτων CO2.



Αρχειοθήκη ιστολογίου