Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΡΑΕ: Η ώρα του «δούναι και λαβείν» για τα ΥΚΩ της χρονιάς – Σύντομα και τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Τα ποσά που δαπανήθηκαν για ΥΚΩ από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ως επί το πλείστον από τη ΔΕΗ, αναζητά η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η Ανεξάρτητη Αρχή αυτήν την περίοδο κάνει τους λογαριασμούς της για τα έξοδα της προμήθειας ρεύματος τόσο για τη λειτουργία των ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Αν και τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τα δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο, η ΡΑΕ αναμένοντας τα, προχωρά και από μόνη της στον απολογισμό των δαπανών για το 2018 αλλά και στην πρόβλεψη για το νέο έτος.

Αυτό που αναζητά είναι αν οι δαπάνες των προμηθευτών αρκούσαν ή αν απαιτείται και η συμπληρωματική κάλυψη του κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι με βάση νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση για την διανομή κοινωνικού μερίσματος έχει προβλεφθεί εύρος δαπάνης από 40 έως 85 εκατ. ευρώ για κάθε έτος χωριστά από το 2018 έως το 2022.
Η πρώτη εικόνα που έχει αποκομίσει η ΡΑΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πως δεν θα χρειαστούν αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή, πηγές θέλουν ότι με βάση την επικαιροποίηση στοιχείων παρελθόντων ετών η Αρχή εκτιμά ότι η ΔΕΗ πέραν των 375 εκατ. ευρώ που εισέπραξε πέρυσι για τα έτη 2014 -2016 έχει να λαμβάνει και άλλα περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Πάντως η τελική εισήγηση της Αρχής αναμένεται να έχει διαμορφωθεί προς τον επόμενο μήνα, οπότε και είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει τα στοιχεία και τις προτάσεις της για τις ΥΚΩ στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να διεκδικεί ποσά για ΥΚΩ ύψους 360 εκατ. ευρώ για τις χρονιές 2014-2016. Αυτά τα είχε απορρίψει η ΡΑΕ και η δημόσια επιχείρηση προσέφυγε στο ΣτΕ. Το ακυρωτικό δικαστήριο παρέπεμψε την εκδίκαση του θέματος στο Εφετείο, από όπου κι αναμένεται η συνέχεια. 


 https://energypress.gr/news/rae-i-ora-toy-doynai-kai-lavein-gia-ta-yko-tis-hronias-syntoma-kai-ta-stoiheia-toy-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου