Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Δεν «σβήνει» τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης το ΥΠΕΝ – Στα 50 με 70 MW υπολογίζει το έλλειμμα ο ΔΕΔΔΗΕ για ΄19 και ΄20

Θοδωρής Παναγούλης
Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην περιορίσει τη λειτουργία των πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της Κρήτης στο τέλος του 2019, παρά το γεγονός ότι λήγει η προθεσμία παρέκκλισης που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια νέα παράταση στο καθεστώς παρέκκλισης δεν έχει επισήμως απορριφθεί, αλλά έχει αποκλειστεί από τον Επίτροπο Κανιέτε σε πρόσφατη απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου.

Απόφαση ωστόσο του ΥΠΕΝ είναι να συνεχίσουν οι μονάδες τη λειτουργία τους, καθώς όλες οι λύσεις που εξετάστηκαν για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργείτο είναι ακριβές. Ο κ. Σταθάκης «ποντάρει» στο ότι η Κομισιόν θα δείξει κατανόηση για να μην μείνει το νησί με προβλήματα ρεύματος, αλλά και στο γεγονός ότι η διαδικασία αντίδρασης της Κομισιόν έναντι των περιβαλλοντικών παραβιάσεων είναι μακρόσυρτη.
Με δεδομένη τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων, το πρόβλημα επάρκειας που έχει να αντιμετωπίσει η Κρήτη το 2019 και το 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης, μέχρι να λειτουργήσει το «μικρό» καλώδιο από την Πελοπόννησο, είναι διαχειρίσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τη Δευτέρα παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη σχετική μελέτη του ΔΕΔΔΗE, σύμφωνα με την οποία για το 2019 θα χρειαστούν επιπλέον 50 MW και το 2020 70 MW.
Το έλλειμμα αυτό θα αντιμετωπιστεί με μεταφορά μικρών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (Η/Ζ) από τη Ρόδο (ή και άλλα νησιά) και πιθανότατα με ενοικίαση νέων ειδικά για την Κρήτη.

 https://energypress.gr/news/den-svinei-tis-petrelaikes-monades-tis-kritis-ypen-sta-50-me-70-mw-ypologizei-elleimma-o-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου