Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Παρατείνεται η λειτουργία του υβριδικού συστήματος με μπαταρίες που δοκιμάζει η ΔΕΗ στην Κάρπαθο

Γιάννα Παπαδημητρίου
Την παράταση της δοκιμαστικής λειτουργίας, για ερευνητικούς σκοπούς, του εγκατεστημένου υβριδικού συστήματος BESS Accusol στον ΑΣΠ Καρπάθου αποφάσισε το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ σε πρόσφατη συνεδρίασή του.
Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση το υβριδικό σύστημα, ονομαστικής ισχύος 40kW, θα συνεχίσει να λειτουργεί στον ΑΣΠ Καρπάθου για περίοδο δώδεκα μηνών.
Η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας του συστήματος στην Κάρπαθο δείχνει ότι μάλλον κάτι καλό μπορεί να βγει από την πιλοτική εφαρμογή του, κάτι που προφανώς ενδιαφέρει άμεσα τόσο τη ΔΕΗ, όσο και τη γερμανική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εγκατάσταση του συστήματος της γερμανικής εταιρείας στον ΑΣΠ Καρπάθου είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ στα τέλη του 2016, όπως είχε γράψει το energypress.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη δοκιμαστική λειτουργία του για περίοδο έξι μηνών, με τη ΔΕΗ να διατηρούσε δικαίωμα επέκτασης της χρήσης για έξι επιπλέον μήνες, το οποίο και πλέον άσκησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τη γερμανική εταιρεία για τη δοκιμαστική αυτή λειτουργία, χωρίς να εγείρεται καμία ευθύνη ή απαίτηση αποζημίωσης από τη ΔΕΗ.
Το σύστημα BESS Accusol
Το σύστημα BESS (Battery Energy Storage System) είναι ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου για την αποθήκευση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ.
Το υβριδικό σύστημα υπόσχεται να προσφέρει την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να εξισορροπείται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο η ζήτηση με την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, δεδομένης της αδυναμίας των συστημάτων ΑΠΕ να λειτουργούν συνεχώς, λόγω της άμεσης εξάρτησής τους από τις καιρικές συνθήκες.
Τα βασικά του μέρη είναι μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια, μπαταρίες ιόντων λιθίου, converter/inverter, μια μονάδα ελέγχου και το πρόγραμμα διαχείρισης.
Το σύστημα εγκαθίσταται σε ένα κλιματιζόμενο και πυρασφαλές κοντέινερ και μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτοματοποιημένα, όσο και με χειριστή, με τα διάφορα μέρη του να μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα.
Η ενεργειακή του απόδοση προσδιορίζεται άνω του 85%.
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ είτε διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο είτε αποθηκεύεται στη μπαταρία. Όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση ή οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την παραγωγή, το σύστημα διοχετεύει ενέργεια στο δίκτυο μέσω των DC/AC μετατροπέων.
Η Accusol, η εταιρεία που έχει αναπτύξει το σύστημα, δραστηριοποιείται σε στενή συνεργασία με τη Siemens, αποτελώντας ουσιαστικά μέρος του καινοτόμου βιομηχανικού τομέα της Siemens. Τεχνικός της σύμβουλος είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2012 στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων.



 https://energypress.gr/news/parateinetai-i-leitoyrgia-toy-yvridikoy-systimatos-me-mpataries-poy-dokimazei-i-dei-stin

Αρχειοθήκη ιστολογίου