Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Νέος γύρος συγκέντρωσης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και οι ανακατατάξεις στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με το νέο deal να αναμένεται από τις εταιρίες Ήρων και Green.
Οι δύο ανεξάρτητοι προμηθευτές βρίσκονται σε αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της μεταξύ τους συμφωνίας η οποία προβλέπει την «Ήρων» να αποκτά το πελατολόγιο της λιανικής της εταιρίας Green και η τελευταία να μένει με τις δραστηριότητες του trading.
Αν η ανεξάρτητη διοικητική αρχή ανάψει το πράσινο φως τότε η εταιρεία – μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύει τη θέση της και διευρύνει τη διαφορά από τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μερίδιο της Green στην προμήθεια ρεύματος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Οκτώβριο, ανέρχεται σε 0,51%. Η «Ήρων» είναι στην πρώτη θέση με 5,10% και με την απόκτηση του ποσοστού αυτού ανεβαίνει στο 5,61%. Στο σημείο αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά αφορούν σε μερίδια επί των φορτίων κατανάλωσης.
Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αργά μεν, φαίνεται να οδεύει σε φάση συγκέντρωσης. Είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες η εξαγορά της εταιρίας NRG από την Motor Oil. Η NRG διατηρεί το όνομα της, αλλά ανήκει στον όμιλο συμφερόντων Βαρδινογιάννη και το μερίδιο της βρίσκεται στο 1,39% για τον μήνα Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι υπόλοιποι μεγάλοι ανεξάρτητοι προμηθευτές, η «Μυτιληναίος» μέσω της Protergia και η Elpedison των Ελληνικών Πετρελαίων – Edison – ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Εξετάζουν περιπτώσεις μικρότερων εταιριών για εξαγορά ή απορρόφηση του χαρτοφυλακίου τους επιδιώκοντας την ενδυνάμωση της θέσης τους στον ανταγωνισμό. Ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές στις κινήσεις τους καθώς μέχρι στιγμής ορισμένες από τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου κρατούν ψηλά τον πήχη… του τιμήματος που ζητούν. Η «Μυτιληναίος» βρίσκεται ελαφρώς πίσω από την «Ήρων» με μερίδιο στο 4,38%, ενώ η Elpedison έχει ποσοστό της τάξης του 3,46%.
Πάντως, στην παρούσα φάση οι ιδιώτες παίκτες της προμήθειας δίνουν μεγάλη έμφαση και στην πώληση προϊόντων φυσικού αερίου, κάνοντας μάλιστα και συνδυαστικά πακέτα με την ηλεκτρική ενέργεια. Στον αντίποδα και οι κλασσικές εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου η «ΕΠΑ Αττικής» και η «ΖΕΝΙΘ» της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας προωθούν και προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκοντας να μπουν δυναμικά στην αγορά. Για την ώρα, όμως, τα μερίδια τους στην προμήθεια ρεύματος παραμένουν χαμηλά στο 0,25% και 0,21%, αντίστοιχα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει πολύ μακριά από τους στόχους, δηλαδή να περιοριστεί κάτω από το 50% στο τέλος του 2019. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο είχε μετρηθεί στο 78,08%.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου