Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Γ. Μαυρωτάς : «Η ΔΕΗ να απεγκλωβιστεί από τον χρόνιο πελατειακό εναγκαλισμό»

Με τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κακή κατάσταση της ΔΕΗ, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ. Τόνισε ότι η ΔΕΗ αποτέλεσε ένα εργαλείο κομματικής πολιτικής και όχι ενεργειακής πολιτικής όπως θα όφειλε, και έτσι μαζί με την κυβερνητική πατρωνία και την «προθυμία» των διοικήσεων της, κατέστη ο Νο1 μηχανισμός αθρόων διορισμών ημετέρων.
Επεσήμανε ότι η ΔΕΗ επαναπαύθηκε στον λιγνίτη και εξελίχθηκε σε έναν βραδυκίνητο οργανισμό που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις αγορές ενώ σχολίασε και την καθυστερημένη αλλά και μικρή συμμετοχή της στον τομέα αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στο δύσκολο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας το οποίο περιλαμβάνει παλιές συμβατικές μονάδες, κατάσταση υψηλού ρίσκου όταν το 2018, εξελίσσεται ένα ράλι αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από τα 7,5 €/tn μέχρι και τα 25 €/tn περίπου. 
Ο βουλευτής του Ποταμιού αφού έκρινε ότι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποδειχθεί ανίκανος να στηρίξει ένα γενναίο αναπτυξιακό σχέδιο, υπενθύμισε την εδώ και 1,5 χρόνο πρόταση του κόμματος για την έξοδο της επιχείρησης από το δραματικό αδιέξοδο:
·       Μια Μικρή νέα ΔΕΗ (30-40%) ή Δυο Μικρές νέες ΔΕΗ (<20%)
·       Στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ
·       Εργασιακή ειρήνη και εξασφάλιση θέσεων εργασίας
·       Βελτίωση της εισπραξιμότητας
·       Αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες σύγχρονες δραστηριότητες (ενεργειακές υπηρεσίες, αποκεντρωμένη παραγωγή, smart grids)
Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να δίνει μάχες οπισθοφυλακών και να κοιτάξει κατάματα το μέλλον, προετοιμάζοντας τη μεταλιγνιτική εποχή, και αυτό όπως είπε, πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο πριν να είναι αργά γιατί διαφορετικά οι αντιδράσεις για τη χώρα συνολικά θα είναι αλυσιδωτές.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις για το θέμα της εξαγοράς της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βιωσιμότητας της Πτολεμαΐδας V και αντίστοιχα της Μελίτη ΙΙ, υπό το τρέχον καθεστώς αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Μάλιστα στο σημείο αυτό παρέθεσε στοιχεία και για τον συντελεστή φόρτισης των λιγνιτικών μονάδων το 2025, για τις οποίες με βάση τον πρόσφατο ενεργειακό σχεδιασμό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμάται σε 32.7% από 51% που ήταν το 2017. Συμπληρωματικά διερωτήθηκε εάν εξετάζεται ως εναλλακτική η καύση φυσικού αερίου σε αυτές τις νέες μονάδες;
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς και εν όψει της σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης την ερχόμενη Δευτέρα, αναφέρθηκε στο άρθρο 21 στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προσθέσει (παράγραφος 7) ότι «η ηλεκτρική ενέργεια θα υπόκειται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας». Ρώτησε λοιπόν, τον κ. Σταθάκη πώς θα γίνει αυτό εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου και αν σκοπεύει να μετατρέψει τη ΔΕΗ σε ΝΠΔΔ και να κρατικοποιήσει τους ιδιώτες παρόχους σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.


 https://energypress.gr/news/g-mayrotas-i-dei-na-apegklovistei-apo-ton-hronio-pelateiako-enagkalismo

Αρχειοθήκη ιστολογίου