Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Eurostat: Φθηνό το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, ακριβή η φορολογία της ενέργειας

Είναι δυνατόν οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και όμως οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς; Τη στρέβλωση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, η οποία έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και παρενέργειες αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2018, που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1000 έως 2500 κιλοβατώρες αυξήθηκε από 0,166 ευρώ /κιλοβατώρα (α εξάμηνο 2017) σε 0,1914 ευρώ/κιλοβατώρα (α΄ εξάμηνο 2018). Η αύξηση αυτή είναι 15,3%, αφορά στην τιμή μαζί με φόρους και τέλη και κατατάσσει την Ελλάδα στη 17η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

Εάν όμως αφαιρεθούν οι φόροι και τα τέλη τότε διαπιστώνεται ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην πραγματικότητα μειώθηκε από τα 0,12 ευρώ/κιλοβατώρα στα 0,1175 ευρώ/κιλοβατώρα (-2,1%). 
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ως προς το κόστος που πληρώνει για ρεύμα ένα νοικοκυριό; Χωρίς τους φόρους και τα τέλη, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2500 κιλοβατώρες στο εξάμηνο, πέρυσι πλήρωσε 300,25 ευρώ. Φέτος χωρίς τους φόρους και τα τέλη, πλήρωσε 6,5 ευρώ λιγότερο, δηλαδή 293,75 ευρώ. Όμως τη μείωση αυτή δεν την είδε ποτέ στο λογαριασμό του, διότι εάν περιληφθούν οι φόροι και τα τέλη, τότε από κόστος 415 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι, φέτος στο πρώτο εξάμηνο πλήρωσε 485 ευρώ, δηλαδή 70 ευρώ περισσότερο. 
Και δεν είναι μόνο το κόστος ρεύματος ή οι φόροι και τα τέλη που σχετίζονται με το ρεύμα, που φουσκώνουν τους ελληνικούς λογαριασμούς και μετατρέπουν το λογαριασμό του ρεύματος σε τεράστιο βάρος για τα νοικοκυριά.
Στο λογαριασμό ρεύματος (ανεξαρτήτως παρόχου) συνεισπράττονται τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και η χρέωση της ΕΡΤ που αντιστοιχούν περίπου στο 20% ενός μέσου λογαριασμού. 
Τέλος, σε σχέση με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat να σημειωθεί ότι το κόστος ρεύματος χωρίς τους φόρους και τέλη αφορά στις ανταγωνιστικές και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (κόστος ρεύματος και δίκτυα). Η φορολογία στο ρεύμα περιλαμβάνει το ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, το ειδικό τέλος ΔΕΤΕ, ενώ τα τέλη περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ.
Κατά καιρούς έχουν υπάρξει συζητήσεις για την ανάγκη εξορθολογισμού των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να απαλλαγούν από περιττές χρεώσεις, ωστόσο στην πράξη δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή, πλην της διακριτής αναγραφής των χρεώσεων.
Χρέωση στους έντυπους λογαριασμούς
Να σημειωθεί τέλος ότι στο ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τη χρέωση του 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της επιχείρησης. Το μέτρο που ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το διαχειριστικό κόστος για την παραγγελία, διαχείριση και αποστολή των έντυπων λογαριασμών, είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο προηγούμενο ΔΣ, κάτι που δε συνέβη. Εκτός απροόπτου, εφόσον το μέτρο εγκριθεί, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας κίνητρο στους πελάτες να προτιμήσουν την αποστολή των λογαριασμών ψηφιακά, μέσω του e-bill. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου