Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Τι έλεγε για την πώληση της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας στις 14 Μαρτίου 2014 στην Κομοτηνή…


 http://www.paratiritis-news.gr/
Στις 14 Μαρτίου του 2014, παραμονές των ευρωεκλογών που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα,  ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής το εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ και εξαπέλυσε μύδρους κατά της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, για την επαπειλούμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση εκείνης της  περιόδου.
Το αρχείο μου από το ρεπορτάζ που είχα κάνει εκείνη την μέρα περιλαμβάνει την πιο κάτω καταγραφή από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:


«Ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον εργαζομένων στο εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή υπογράμμισε ότι “η ενεργειακή αυτάρκεια μιας χώρας είναι όρος επιβίωσης αλλά και εθνικής κυριαρχίας. Δεν μιλάμε για μια επιχείρηση, που παίζει κάποιο ρόλο, μιλάμε για την επιχείρηση που παίζει κομβικό ρόλο στη συγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην κυριαρχία της χώρας” χαρακτηρίζοντας  ως “εθνικό έγκλημα” το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι δεν προβλέπεται η “μικρή ΔΕΗ” σε καμία μνημονιακή δέσμευση, τουλάχιστον σε αυτές που έχουμε δημοσίως δει και έχουν ψηφιστεί στη Bουλή, φανερώνει ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι συμπεριφέρονται ως μνημονιακότεροι των μνημονιακών, η λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα, που έχουν στόχο την αποδυνάμωση της χώρας, για να εξυπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Σε λίγο θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση και της μεγάλης ΔΕΗ. Όπου είδαμε παρόμοια τέτοια πειράματα, οι κοινωνίες “βυθίστηκαν” σε αυτό που ονομάζεται ενεργειακή μιζέρια. Στην Βρετανία της Θάτσερ, στα αποτυχημένα εκεί πειράματα, τα οποία καταργήθηκαν στην πορεία, πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρικό. Αυτές τις εικόνες τις βλέπαμε κάποτε και λέγαμε είναι πολύ μακρινές. Συμβαίνουν και σήμερα όμως, που η ΔΕΗ είναι δημόσια και υπάρχει τιμολογιακή πολιτική, σημείωσε.

Για άλλη μια φορά να ενημερώσουμε τους αετονύχηδες επενδυτές, τους νέους μαυραγορίτες της σύγχρονης εποχής, ας μη κάνουν σχέδια μακρινά. Το δημόσιο πλούτο, τις εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις θα τις πάρουμε πίσω. Θα τις αποδώσουμε στον ελληνικό λαό γιατί εκεί ανήκουν. Πολύ σύντομα-και είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας- είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν υπάρχει μια εκλογική αναμέτρηση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για την Ελλάδα όμως είναι ζωής και θανάτου. Διότι αν δεν ανατραπούν τώρα, θα μείνουν για όσο περισσότερο μπορούν. Θα ψάξουν να βρουν μεθοδεύσεις, που ενδεχομένως θα θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και τον θεσμό των εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Τώρα λοιπόν έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια μας, ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Την ευκαιρία να καταγραφούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτικές εξελίξεις και θα στείλουν αυτούς που μας οδηγούν στην καταστροφή να πάνε στον αγύριστο, γιατί εκεί πρέπει να πάνε. Καμία νομιμοποίηση δεν έχει η τρόικα να διαφεντεύει τη ζωή μας, καμία νομιμοποίηση δεν έχουν οι “χασάπηδες” της τρόικας, αυτοί που μας κυβερνάνε, να ξεπουλάνε τον δημόσιο πλούτο και να βάζουν την κοινωνία στην κρεατομηχανή».


 Δ.Δ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου