Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ανδριώτης: Δεν θα αντέξει η ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους και χωρίς αυξήσεις σε τιμολόγια

Μιχάλης Μαστοράκης
Σημαντική κριτική δέχθηκε ο μηχανισμός των ΝΟΜΕ από εκπροσώπους εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού στη σημερινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Power and Gas Forum σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρισμού. Στη συζήτηση που ακολούθησε των αρχικών τοποθετήσεων των ομιλητών αναδείχθηκε η ανησυχία της αγοράς σχετικά με την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του μηχανισμού όταν το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά έχει υποχωρήσει ελάχιστα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις σχετικές μνημονιακές προβλέψεις και το υφιστάμενο μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδριώτης, αντιπρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι κατ’ αρχάς υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων γεγονός που δημιουργεί πολλές παθογένειες. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ο μηχανισμός των ΝΟΜΕ ως έχει σήμερα, καθώς η ΔΕΗ παρέχει ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές χαμηλότερες του κόστους με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική οικονομική ζημία. 
Μάλιστα τόνισε πως "Αν συνεχιστεί για πολύ καιρό αυτή η κατάσταση η ΔΕΗ  θα πάψει να υπάρχει. Ως επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο πρέπει να έχει κέρδη.  Δεν γίνεται τρία χρόνια τώρα, ενώ αυξάνεται το κόστος παραγωγής να μην αυξάνονται τα τιμολόγια. Μέχρι το 2015 είχαμε κάθε χρόνο αύξηση στα τιμολόγια. Μιλάμε για  600 εκατ. τα οποία σήμερα λείπουν από την ΔΕΗ. Δίνει ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού της δυναμικού κάτω του κόστους και να το εκμεταλλεύονται τρίτοι σε βάρος της ΔΕΗ".
Με την εξαγωγή των ποσοτήτων που δημοπρατούνται μέσω του μηχανισμού ΝΟΜΕ ουσιαστικά δημιουργούνται στρεβλώσεις στο διασυνοριακό εμπόριο, όπου καταλήγουμε, όπως ανέφερε ο ίδιος, να επιδοτούμε τις γειτονικές αγορές καθώς παρέχεται φθηνότερη ενέργεια της εκεί εγχώριας αγοράς. Ταυτόχρονα, δημιουργείται αρνητικό ισοζύγιο στην Ελλάδα.
Πεποίθηση της ΔΕΗ, όπως σημείωσε ο κ. Ανδριώτης, είναι ότι το εν λόγω μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος και ταυτόχρονα δίνονται λανθασμένα μηνύματα στην αγορά.
Ζαχαριάδης (ELPEDISON): Διχώς νερά, κουβέντα δεν μπορεί να γίνει
Ο κ. Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, αναφερόμενος στα ΝΟΜΕ τόνισε, από την πλευρά του πως η όποια συζήτηση για μεταρρύθμιση ή αλλαγή του μηχανισμού πρέπει να περιλαμβάνει και τα νερά της ΔΕΗ, καθώς σχετίζονται άμεσα και επιδρούν στο άνοιγμα της αγοράς. Σε διαφορετική περίπτωση οι πιθανότητες ενός επιτυχημένου εγχειρήματος για την απελευθέρωση της αγοράς περιορίζονται σημαντικά.
Μπενρουμπή (Protergia): Όλες οι κινήσεις της ΔΕΗ συντείνουν στο να μην χάσει πελάτες
Στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ είναι να μην ανοίξει η αγορά, σύμφωνα με όσα τόνισε κατά τη συζήτηση του πάνελ ο Ντίνος Μπενρουμπή, σημειώνοντας ότι εν τέλει όλες οι κινήσεις που κάνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού καταλήγουν στο να μην μειωθεί το πελατολόγιό της, διατηρώντας έτσι την δεσπόζουσα θέση την οποία κατέχει στην αγορά. Κατά συνέπεια, η επόμενη μέρα της αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού παραμένει ο μεγάλος άγνωστός, δεδομένου ότι εν τέλει το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις. 

 https://energypress.gr/news/andriotis-den-tha-antexei-i-dei-na-poylaei-kato-toy-kostoys-kai-horis-ayxiseis-se-timologia

Αρχειοθήκη ιστολογίου