Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΔΕΔΔΗΕ: Τα σενάρια για το roll out των 7,5 εκ. μετρητών – Ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τον πιλοτικό διαγωνισμό

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον διαγωνισμό της πιλοτικής εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών, τον οποίο επί της ουσίας ακυρώνει, αναμένει η νέα διοίκηση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2013 και κατέληξε με τις συμμετέχουσες εταιρίες να προσβάλλει η μία τη συμμετοχής της άλλης. Έτσι αποτέλεσμα δεν βγήκε ουσιαστικά ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Στέφανος Οκταποδάς, αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια του για το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των παλιών αναλογικών μετρητών με νέους, ψηφιακούς, όταν εκδοθεί κι επίσημα η απόφαση του ΣτΕ που θα καθιστά άκυρο τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Πηγές θέλουν τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να επιδιώκει τη δρομολόγηση του μεγάλου έργου της αντικατάστασης των παλιών ρολογιών με βασική κατεύθυνση το να δημιουργηθεί στη χώρα προστιθέμενη αξία από την τοποθέτηση των νέων μετρητών, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ένα μέρος τους θα επιδιωχθεί να παράγεται στη χώρα μας.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να έχει στα σενάρια που εξετάζει τη σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού, θυγατρικής της, που θα αναλάβει το roll out των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών. Στο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι μελετούν τον τρόπο που χειρίστηκε ο ΑΔΜΗΕ το θέμα της θυγατρικής του για την κατασκευή του καλωδίου Κρήτης – Αττικής, την «Αριάδνη».
Η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών αναμένεται να ενισχύσει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να περιορίσει τις απώλειες ισχύος και τις ρευματοκλοπές.
Το πλέον επιτυχημένο μοντέλο της αντικατάστασης μετρητών εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όπου ο Διαχειριστής Δικτύου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το έργο πετυχαίνοντας τη μαζική αντικατάσταση και φυσικά και οικονομίες κλίμακος.



 https://energypress.gr/news/deddie-ta-senaria-gia-roll-out-ton-75-ek-metriton-akoma-den-ehei-katharografei-i-apofasi-toy

Αρχειοθήκη ιστολογίου