Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Εκτός κάδρου μέχρι τις εκλογές η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος – Εξετάζονται εναλλακτικές πηγές εσόδων για τη ΔΕΗ

Εκτός κάδρου μέχρι τις εκλογές η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος – Εξετάζονται εναλλακτικές πηγές εσόδων για τη ΔΕΗ
Τονωτική ένεση για τη ρευστότητα της επιχείρησης το ποσό των 550 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την κατανάλωση του 2019
Ανακρούει πρύμναν η ΔΕΗ στο θέμα της επιτακτικότητας της αύξησης των τιμολογίων, εξετάζοντας άλλες πηγές εσόδων που θα καλύψουν την αύξηση. Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή στάσης της επιχείρησης φαίνεται να παίζει η «ένεση» ρευστότητας ύψους 550 εκατ. ευρώ που θα παράσχει άμεσα το ελληνικό Δημόσιο για την προπληρωμή της κατανάλωσης του 2019, με την οποία η επιχείρηση θα μπορέσει να καλύψει με μεγαλύτερη ευχέρεια τις οικονομικές υποχρεώσεις τουλάχιστον των επόμενων μηνών.

Όπως είναι γνωστό, η προπληρωμή των λογαριασμών του Δημοσίου θεσπίσθηκε πέρυσι, παρέχοντας έκπτωση της τάξης του 25 – 26%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καταβολή των 550 εκατ. στην επιχείρηση.
Τα χρήματα αυτά αποτελούν έναν σημαντικό επιπλέον πόρο για την αποπληρωμή του ομολόγου των 350 εκατ. ευρώ τον Μάιο, μαζί με τη χρηματοδοτική γραμμή των 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.
Έτσι, απομακρύνεται και η πίεση για άμεση έκδοση ενός νέου ομολόγου, με το οποίο θα γινόταν η αναχρηματοδότησή του, ενώ παράλληλα αίρεται και η επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της ρευστότητας μέσω της αύξησης των τιμολογίων, η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης θα ήταν απαραίτητη για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μια νέα έκδοση.

Πρώτα οι εκλογές, μετά οι αυξημένοι λογαριασμοί

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν πως η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη για αύξηση της κερδοφορίας της, την οποία ωστόσο θα αναζητήσει από εναλλακτικές πηγές.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι αυτές οι πηγές που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο».
Ωστόσο, με δεδομένο πως σε αρκετές δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης έχει χαρακτηρίσει την έκπτωση συνέπειας «εμπορική πολιτική» της ΔΕΗ και ότι εναπόκειται στην ίδια πώς θα τη χειριστεί, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ένας τρόπος ενίσχυσης της κερδοφορίας προκύψει από τη μείωση της έκπτωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή πλεύσης της ΔΕΗ αναφορικά με την αύξηση των τιμολογίων αφαιρεί μία εστία τριβής ανάμεσα στη διοίκηση της επιχείρησης και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία εδώ και καιρό έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έτσι, με δεδομένο πως τουλάχιστον άτυπα ήδη έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο, η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πως οι όποιες αποφάσεις για τα τιμολόγια θα ληφθούν μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου