Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Nίκος Φωτόπουλος: "Η κρισιμότητα της κατάστασης της Επιχείρησης επιβάλλει απ’ όλους μας να δείξουμε την μέγιστη ωριμότητα, την μέγιστη ενότητα"

Πριν τον πρόλογο

Συναδέλφισσες -φοι,
Όπως γνωρίζετε η πολυσέλιδη ανακοίνωση που κρατάτε στα χέρια σας είναι η τρίτη συνεχόμενη ανακοίνωση μιας σειράς ανακοινώσεων που σκοπό και στόχο έχει αφενός μεν να σας ενημερώσει διεξοδικά για το τι έγινε σε βάρος της ΔΕΗ και η επιχείρηση έφτασε σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική θέση αφετέρου να πάει ένα βήμα παραπέρα που εν προκειμένω είναι και το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Δηλαδή στο τούτων δοθέντων τι κάνουμε;
Επειδή ο χρόνος έκδοσης αυτών των ανακοινώσεων βρίσκεται κοντά σε μια σειρά εκλογικές διαδικασίες όπως Δημοτικές, Ευρωεκλογές αλλά και τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων εργαζομένων στα Δ.Σ. της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ για όσους τυχόν δεν παρακολουθούν τα πράγματα από κοντά και για να μην βγάλουν λαθεμένα συμπεράσματα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι ανακοινώσεις δεν έχουν καμία απολύτως πολιτική σκοπιμότητα (άλλωστε έχει φανεί ήδη από το περιεχόμενο των δύο πρώτων ανακοινώσεων, θα φανεί και απ’ αυτή) και βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων.
Αδιάψευστη απόδειξη των ισχυρισμών μου είναι ότι ΟΛΑ ΟΣΑ διαβάσατε στις δύο πρώτες ανακοινώσεις και όλα όσα θα διαβάσετε και σε αυτή και εγώ και άλλοι εκλεκτοί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και των σωματείων σταθερά και ανυποχώρητα, στεντόρεια τη φωνή, τα λέμε 19 χρόνια τώρα επί ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων.
Προσωπικά, τα όσα έγραψα στις ανακοινώσεις που διαβάσατε αλλά και σε αυτή και ως ανάλυση και ως πρόταση για το τι πρέπει να κάνουμε, τα είπα και το 2016 και το 2017 και το 2018 σε όλα τα Συνέδρια της ΓΕΝΟΠ και τα Γενικά Συμβούλια των σωματείων που μου έκαναν την τιμή να με καλέσουν.
Ακριβώς το ίδιο κάνω χωρίς «να στρογγυλεύω τις γωνίες» έξι χρόνια τώρα σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε.
Επίσης, αδιάψευστοι μάρτυρες μου είναι όλοι όσοι είτε ως μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., είτε ως Διευθυντικά – επιτελικά στελέχη, είτε ως πρακτικογράφοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.


Συνεπώς χώρος για άλλου τύπου σκέψεις όπως π.χ. «τώρα μας θυμήθηκες» όσον αφορά και εμένα και κάποιους άλλους συνεπείς στις απόψεις μας συνδικαλιστές δεν υπάρχει.
Αν κάποιοι διαβάζουν τώρα για πρώτη φορά όλα όσα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις που ήδη σας έστειλα αλλά και αυτή που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι γιατί κάποιοι συνδικαλιστές τώρα ξυπνήσαμε ή τώρα σας θυμηθήκαμε.

Συναδέλφισσες -φοι,
Θεώρησα απαραίτητο να κάνω αυτή την επισήμανση γιατί η κρισιμότητα της κατάστασης της επιχείρησης επιβάλλει απ’ όλους μας να δείξουμε την μέγιστη ωριμότητα, την μέγιστη ενότητα. Βασικό στοιχείο, βασικός παράγοντας για να χτιστεί η ενότητα
ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσεγγίσεων που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας είναι όλοι να έχουμε τον ίδιο στόχο, τις ίδιες προθέσεις.
Πάνω στους κοινούς στόχους, πάνω στην καθαρότητα των προθέσεων οικοδομούνται τα επίσης απαραίτητα στοιχεία για το χτίσιμο της ενότητας μας, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Συναδέλφισσες –φοι,
Η επιχείρηση που έχτισε ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του εδώ και 69 χρόνια για μια σειρά λόγους που θα αναπτύξω στη συνέχεια, όχι μόνο περνά πολύ δύσκολες στιγμές από οικονομικής άποψης, ταυτοχρόνως για μια φορά ακόμα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λήψη σοβαρών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον και την ύπαρξή της και κατ’ επέκταση το μέλλον όλων μας.
Αποφάσεις που δυστυχώς δεν παίρνονται ούτε εντός συνόρων ούτε και για το καλό της.
Επειδή λοιπόν η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και για να αντιμετωπιστεί απαιτείται η μέγιστη σοβαρότητα, η μέγιστη συσπείρωση και δεν επιτρέπονται ούτε για αστείο άσκοποι και αδιέξοδοι διαξιφισμοί και αντιπαραθέσεις θέλω να γνωρίζετε ότι πριν πιάσω το στυλό στο χέρι μου για να γράψω το οτιδήποτε απολύτως συνειδητά άφησα στην άκρη πολλά πράγματα που θα μπορούσα να πω και να γράψω.
Θέλω να ξέρετε ότι
ü Δεν με ενδιαφέρει να κάνω πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν
ü Δεν με ενδιαφέρει να καταδείξω αν οι διαχρονικές απόψεις μου (και εμένα και άλλων φίλων) ήταν σωστές. Μπορεί και να ήταν λάθος
ü Δεν με ενδιαφέρει να κάνω αβάντα σε κανένα κόμμα (όλα τους - άλλο περισσότερο, άλλο λιγότερο - είναι υπεύθυνα για το κατάντημα της επιχείρησης)

Ένα πράγμα με ενδιαφέρει:
Με τις όποιες απόψεις κουβαλάει ο καθένας μας (δικαίωμά μας), όποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου και αν ψηφίζουμε (δικαίωμά μας), σε όποια συνδικαλιστική παράταξη
και αν συμμετέχουμε (δικαίωμά μας) είτε είμαστε ενεργοί συνδικαλιστικά είτε ανήκουμε σε αυτούς που έχουν γυρίσει την πλάτη στα συνδικάτα, όλοι μας να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και όλοι μαζί έστω και τώρα να δούμε ένα πράγμα:
Ότι το καράβι πάνω στο οποίο είμαστε και εμείς και η εθνική οικονομία βουλιάζει. Το βουλιάζουν.

Συναδέλφισσες -φοι,
Ø Αυτό το καράβι οι μόνοι που μπορούν να το σώσουν είναι οι καταναλωτές. Χωρίς τα εκατομμύρια των καταναλωτών μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως. Η δική μας η δουλειά είναι να καταφέρουμε η σωτηρία της ΔΕΗ να γίνει υπόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι το καθήκον μας.
Το δικό μου το χρέος είναι πρώτοι να τρέξουμε, πρώτοι να ενημερώσουμε και τον τελευταίο καταναλωτή, πρώτοι να αγωνιστούμε.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να δώσουμε αυτή τη μάχη (ίσως είναι η τελευταία) χρειάζεται ωριμότητα, υπευθυνότητα, συστράτευση, συμπόρευση, συμπαράταξη, ενότητα.
·      Το… «είδες που σας τα έλεγα… » το να το λέει ο ένας μας στον άλλον κουνώντας το δάχτυλο (ακόμα και αν έχει δίκιο) ΤΩΡΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ.
·      Το…. «εσείς φταίτε» (να το λέμε η μια συνδικαλιστική παράταξη στην άλλη) ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ.

Τώρα μόνο ένα πράγμα έχει θέση :

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ

Συναδέλφισσες –φοι,
Με απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας των όσων γράφω χωρίς μισόλογα και περιστροφές για μια φορά ακόμα κτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου και επισημαίνω ότι η ΔΕΗ Α.Ε. κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση κάτι που βεβαίως θα είχε συμβεί αν εν τω μεταξύ η επιχείρηση δεν είχε εξοικονομήσει πάνω από 5,5 δις από την μείωση – κλέψιμο των μισθών μας μέσω των μνημονιακών νόμων και από τη μη αντικατάσταση των συναδέλφων μας που έφυγαν σε σύνταξη.
Για να ακριβολογώ με δεδομένο το φαγοπότι που έχει στηθεί σε βάρος της ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια αν δεν υπήρχε η μείωση των μισθών μας δύο πράγματα θα είχαν συμβεί:
Ή η επιχείρηση θα είχε καταρρεύσει ή για να μην συμβεί αυτό (το πιθανότερο) τα τιμολόγια θα είχαν πάει στον ουρανό. Θα είχαν αυξηθεί ξανά και ξανά όπως άλλωστε γινόταν πριν τη μείωση των μισθών μας.
Μετά τη μείωση των μισθών μας το ΠΑΡΤΥ των ιδιωτών κατά κύριο λόγο συνεχίστηκε με χρήματα από την τσέπη μας και… με το να αναγκάζουν τη ΔΕΗ να τρώει τις σάρκες της. Πριν το πλήρωναν οι δύσμοιροι καταναλωτές με συνεχόμενες αυξήσεις.
Τώρα όμως επειδή τον γίγαντα τον γονάτισαν και είναι έτοιμος να ξεψυχήσει προκειμένου να συνεχιστεί το ΠΑΡΤΥ ετοιμάζονται το λογαριασμό να τον ξαναστείλουν (όπως παλιά) στους καταναλωτές.

Συναδέλφισσες –φοι,
Το γεγονός του ότι η ΔΕΗ παρά την εξοικονόμηση των
ü  5,5 δις από τους μισθούς μας, των
ü  650 εκ. από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (θα εξηγήσω στη συνέχεια γιατί χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη) και άλλων
ü  360 που εισέπραξε από τις ΥΚΩ


βρίσκεται σ’ αυτό το τραγικό σημείο δεν πρέπει και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν μας γιατί τότε η κατάρρευση θα είναι αναπόφευκτη και θα γίνει πραγματικότητα.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!



Για να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι δεν υπερβάλω σας λέω ότι η επιχείρηση κάθε μέρα που περνά μπαίνει μέσα 2 εκ. (και δεν είναι πλέον από τη διαφορά μεταξύ εκδιδομένων και εισπραττόμενων λογαριασμών) και είμαι πεπεισμένος ότι ο κυριότερος λόγος που ανάγκασε πρόσφατα τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη να εξαγγείλει άρον – άρον την κατάργηση του Τέλους Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) ήταν ακριβώς αυτός. Δηλαδή να μην σκάσει η ΔΕΗ στα χέρια της κυβέρνησης.
Δευτερεύοντος ήταν το ότι καλύφθηκε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Με βάση λοιπόν αυτή την δυσάρεστη εικόνα που προοιωνίζει πολύ δυσάρεστες εξελίξεις πριν να είναι αργά οφείλουμε να δράσουμε τάχιστα για την σωτηρία της επιχείρησης.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
 


Όμως για να αναπτύξουμε την οποιαδήποτε δράση πρωτίστως πρέπει να έχουμε κατανοήσει τα αίτια που οδήγησαν την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας ως εδώ.
Σε αυτή τη βάση (της κατανόησης του τι έφταιξε και η επιχείρηση βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση) επιτρέψτε μου να θυμίσω μερικές από τις κυριότερες αιτίες.
Όμως πριν το κάνω θέλω να πω ότι αν θελήσει κανείς να απαντήσει με μια φράση στο ερώτημα τι έφταιξε και η επιχείρηση έφτασε ως εδώ η απάντηση είναι: Εκείνο που έφταιξε είναι ότι η πολιτεία διαχρονικά είτε με την ανοχή της είτε με τη συνδρομή της όχι μόνο επέτρεψε και διευκόλυνε μια σειρά κρατικοδίαιτους  ψευτοεπενδυτές να λεηλατήσουν τη ΔΕΗ επιπροσθέτως ακριβώς το ίδιο έκανε και η ίδια.
Με ακόμα μικρότερη φράση:
Η ΔΕΗ έφτασε σε αυτό το κατάντημα γιατί η πολιτεία τη μετέτρεψε σε φιλιππινέζα των ιδιωτών.

Πιο συγκεκριμένα ο κυριότερος λόγος που η επιχείρηση έφτασε ως εδώ δεν είναι (όπως λένε κάποιοι που δεν θέλουν ή δεν τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους) οι καταναλωτές που δεν πληρώνουν.
Βεβαίως είναι και αυτός ένας σοβαρός λόγος που μάλιστα έχει επιδράσει καταλυτικά στη ρευστότητα και δημιουργεί οικονομική ασφυξία.
Όμως δεν είναι ούτε ο μοναδικός, ούτε ο κυριότερος.

Ο κυριότερος λόγος για το κατάντημα που έφτασε η ΔΕΗ είναι το ότι σε βάρος της και κατ’ επέκταση σε βάρος των καταναλωτών όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων προς εξυπηρέτηση συμφερόντων αναπτύχθηκαν μια σειρά απίστευτα σκάνδαλα!

Ø  Η επιχείρηση έφτασε ως εδώ γιατί με άλλοθι και όχημα την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος της στήθηκε ένα μεγάλο ΠΑΡΤΥ.


Ø  Η επιχείρηση έφτασε ως εδώ γιατί στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το «παιχνίδι» ήταν στημένο, ήταν ΣΙΚΕ. Και ο διαιτητής (κυβερνήσεις) και οι επόπτες (ΡΑΕ και όχι μόνο) ήταν πιασμένοι ή… τυφλοί.

Συναδέλφισσες –φοι,
Οι ιδιώτες χρόνια ολόκληρα ήθελαν να βάλουν στο χέρι την ΔΕΗ απλά δεν έβρισκαν τον τρόπο…
μέχρι που ήρθε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έγινε το όχημα για την διάλυση και την άλωσή της.

Και για να μη μιλάμε με αφορισμούς, ας δούμε δεκαεννιά χρόνια τώρα τι έγινε στην πράξη.
Ø Δεκαεννιά χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι λάτρεις της απελευθέρωσης της αγοράς είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι.
Είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι γιατί οι μόνοι που κέρδισαν απ’ αυτήν ήταν οι κρατικοδίαιτοι ψευτο-επενδυτές που δεκαεννιά χρόνια τώρα κάνουν ότι θέλουν έχοντας μετατρέψει τη ΔΕΗ σε υπηρέτρια τους.
Οι μόνοι που έχασαν είναι αυτοί που υποτίθεται θα κέρδιζαν απ’ αυτή, οι καταναλωτές.

Δυστυχώς,
Ø Δεκαεννιά χρόνια μετά αποδείχθηκε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε για έναν και μόνο λόγο:
Δηλαδή
για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφαλαία στον ευαίσθητο χώρο του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

Και για όσους ισχυρίζονται ότι «δεν φταίει η απελευθέρωση, αλλά το ότι η πολιτεία δεν επέβαλε ίσους όρους ανταγωνισμού», δηλαδή φταίει το ότι η απελευθέρωση έγινε με στρεβλό τρόπο εκείνο που με σεβασμό έχω να πω είναι ότι όλα αυτά περί ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.
Ήταν για την αρχή.
Ήταν για να μας αποκοιμίσουν και να κάνουν τη δουλειά τους.

Συναδέλφισσες –φοι,
ü  Είδαμε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός;
ü  Είδαμε το «παιχνίδι» να παίζεται «επί ισοις όροις»;
ü  Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να εμποδίζεται η ΔΕΗ να αναπτυχθεί για να φτιάξουν εργοστάσια οι ιδιώτες;
ü  Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να αναγκάζεται η ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και τους ανταγωνιστές της και μάλιστα φτηνότερα απ’ ότι της κοστίζει, δηλαδή επί ζημία και στη συνέχεια να αγοράζει την δική τους παραγόμενη ενέργεια ακριβότερα;
Γίνεται αυτό σ’ άλλη ώρα;
ü  Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να αφήνονται ελεύθεροι και ανεξέλεγκτοι μια σειρά τυχάρπαστοι και τυχοδιώκτες αεριτζήδες,
χωρίς ίχνος επένδυσης,
χωρίς τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας,
χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο,
να αρπάζουν από τη ΔΕΗ (γιατί περί αρπαγής πρόκειται), χωρίς ανταγωνισμό, τους κερδοφόρους πελάτες της;
(Αναφέρομαι σε αυτούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην προμήθεια με πρώτους και καλύτερους τη γνωστή ENERGA και HELLAS POWER που επειδή κάποιοι
αρμόδιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, τους επέτρεψαν να ζημιώσουν την επιχείρηση 216 εκ.!!)
ü Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός με διάταγμα, με το έτσι θέλω θες δεν θες να είσαι υποχρεωμένος ως το τέλος του 2019 να χάσεις το 50% των πελατών σου;
Τι είδους ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός;
ü Είναι αποτέλεσμα ελευθέρου και υγιούς ανταγωνισμού αυτό το οποίο έχει συμβεί σε βάρος της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ που ενώ η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρα έχει πεταχτεί παντελώς έξω απ’ αυτό το κομμάτι της αγοράς προκειμένου να μείνει αποκλειστικά (και ανεξέλεγκτα) για τα δόντια των ιδιωτών;
ü Τι σόι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που επί χρόνια μέσω των διάφορων μηχανισμών αντί να πουλά η ΔΕΗ που ήταν φθηνότερη, πουλούσαν οι ιδιώτες παρ’ ότι ήταν ακριβότεροι;

«ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΟ

Συναδέλφισσες –φοι,
Όταν κάποιος κάνει μια επένδυση παίρνει κι ένα ρίσκο.
Αλήθεια τι είδους ρίσκο πήραν μια σειρά εκλεκτοί κύριοι κάτοχοι μονάδων παραγωγής με καύσιμο Φ.Α., που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
που ενώ δε χρειαζόμασταν τις μονάδες τους, είτε δούλευαν είτε δε δούλευαν μέσω της εφεύρεσης των ΑΔΙ και του ΜΑΜΚ αμείβονταν (και σε έναν βαθμό εξακολουθεί και σήμερα) πλουσιοπάροχα επί τόσα χρόνια;
Αυτό είναι ανταγωνισμός;
Να κάθεσαι και να σε πληρώνουν;
ΌΧΙ! Αυτό αλλιώς λέγεται. 
Αυτό λέγεται μονά ζυγά δικά τους…
Και για να το πούμε και λίγο επιστημονικά αυτό λέγεται ρυθμιζόμενη αγορά Η/Ε που διασφαλίζει το κέρδος των διαπλεκόμενων επενδυτών μετασχηματίζοντας τη βασική διαχρονική μηχανή ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία 9 χρόνια σε επι ζημία, μονοπώλιο.

Συναδέλφισσες –φοι,
Αυτά και πολλά άλλα συνέβησαν και δυστυχώς εξακολουθούν να συμβαίνουν σε βάρος της ΔΕΗ, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι μόνο)
και γι’ αυτό επαναλαμβάνω
παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις ρεύματος την περίοδο 2011-2013, παρά και την τεράστια μείωση των μισθών μας, παρά τα 650 εκ. από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, παρά τα 360 εκ. από τις ΥΚΩ η επιχείρηση καταρρέει και επειδή όπως είπα πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και να δράσουμε άμεσα πριν η κατάρρευση γίνει πραγματικότητα προς τούτω επιτρέψτε μου για μια φορά ακόμα να εντοπίσω τις κυριότερες αιτίες που εξηγούν πως η επιχείρηση έφτασε σ’ αυτό το δύσκολο σημείο.
Πριν το κάνω όμως θέλω να σταθώ για λίγο στα χρέη της ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς.

ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΩΣ ΕΔΩ;
 




Στεναχωριέμαι όταν ακούω κάποιους από εμάς να προσπαθούν να εξηγήσουν το κατάντημα που έφτασε η ΔΕΗ μόνο στη βάση του ότι δεν πληρώνουν οι καταναλωτές…
και


Θλίβομαι ακόμα πιο πολύ όταν τους ακούω να προτείνουν ως φάρμακο για να μην αποβιώσει ο ασθενής να κόψουμε το ρεύμα είτε των οικιακών καταναλωτών είτε των επιχειρήσεων.

Πράγματι τα χρέη έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη:
·      Από 531,7 εκ. σε όλα τα επίπεδα τάσης στις 31/2/2010 σήμερα έφτασαν στα 2,536 δις.
·      Από 285,2 στη Χ.Τ. έφτασαν στο 1.743 δις.
Τα παραπάνω ποσά είναι χωρίς δημοτικά τέλη και όσους είναι σε διακανονισμό.
Αν προσθέσει κανείς και αυτά τα ποσά τα χρέη είναι πάνω από 3 δις!

Όμως η λύση για την σωτηρία της ΔΕΗ δεν είναι να κόψουμε το ρεύμα του κόσμου




Η ΔΕΗ φτιάχτηκε από τον Ελληνικό λαό να τον υπηρετεί και
αλίμονο αν εμείς που έχουμε την τιμή να εργαζόμαστε στην επιχείρηση του εξαντλούμαστε σε τέτοιες προτάσεις


Σημαίνει ότι δεν κατανοούμε και δεν συμμεριζόμαστε τα προβλήματά του

Οι Έλληνες, οι συνάνθρωποί μας δεν μετατράπηκαν σε μπαταχτζήδες από τη μια στιγμή στην άλλη και γι’ αυτό δεν πληρώνουν.
Μπαταχτζήδες υπάρχουν αιώνες τώρα και θα συνεχίσουν και στους επόμενους.

Ο κύριος λόγος που δεν πληρώνει ο κόσμος είναι γιατί του έκλεψαν
το ΜΙΣΘΟ
τη ΣΥΝΤΑΞΗ
το ΕΦΑΠΑΞ
τον άφησαν ΑΝΕΡΓΟ
τον φόρτωσαν με ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι προτείνω τα πράγματα να μείνουν έτσι όπως είναι.
Ναι να υπάρξουν διακοπές αλλά σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι μπαταχτζήδες.
Ναι σε αυτούς που αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν και χωρίς να σέβονται τίποτα σε βάρος άλλων δεν το κάνουν.

Όμως καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχούς και δοκιμαζόμενους μικρο-επαγγελματίες. Απεναντίας πρέπει να τους διευκολύνουμε ακόμα πιο πολύ (ήδη εδώ και χρόνια το κάνει η ΔΕΗ και μόνο η ΔΕΗ π.χ. 36 δόσεις). Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με μια σειρά βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό.

Διαβάζοντας την παραπάνω φράση για όποιον πιθανόν πει ότι λαϊκίζω απαντώ:
Σαν συνδικαλιστής που δεν ξεχνά σε ποιου την επιχείρηση δουλεύει δεν διανοούμαι να προτείνω ως φάρμακο σωτηρίας της επιχείρησης τις όποιες διακοπές ρεύματος γιατί ξέρω πολύ καλά μια σειρά άλλες αιτίες ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ που η επιχείρηση έφτασε ως εδώ.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Όσο υπάρχουν λοιπόν αυτές οι άλλες αιτίες που έχουν άλλη διάσταση όχι αυτή του «δεν μπορώ να σε πληρώσω» που αφορά τα χρέη αλλά αυτή του… «καλά να είσαι κορόιδο να
σε… ξεζουμίζω» ηθικά όσον με αφορά ούτε ως αστείο δεν μπορώ να ακούσω να κοπεί το ρεύμα σε οποιονδήποτε αδυνατεί να πληρώσει.

Διαβάστε λοιπόν συνάδελφοι τις άλλες αιτίες και αθροίστε δις για να δείτε που πήγαν τα χρήματα που εξοικονόμησε η ΔΕΗ από τους μισθούς μας που με αυτά και μόνο (που είναι πάνω από 5,5 δις) θα έπρεπε να πετάει…

Πρώτα θα κλείσει και η τελευταία πληγή και πηγή αφαίμαξης της ΔΕΗ που εδώ και πολλά χρόνια τροφοδοτεί τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς εκλεκτών κυρίων και μετά (για όσους έχουν μόνο αυτό στο μυαλό τους) να γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα για τους συνανθρώπους μας ιδιώτες και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν.

Πατήστε ΕΔΩ γ
για να διαβάσετε όλη την ενδιαφέρουσα ανακοίνωση 
του Νίκου Φωτόπουλου
 (εκπροσώπου εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε.).

Αρχειοθήκη ιστολογίου