Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Λιγνιτικές ΔΕΗ: "Κλειδιά" το εύρος της συμμετοχής επενδυτών και το SPA

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Σήμερα μετά τις πέντε το απόγευμα θα είναι γνωστό το εύρος της συμμετοχής των υποψήφιων επενδυτών στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο σύμβουλος για τη διαδικασία της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η εταιρία HSBC, θα παραλάβει τους φακέλους όσων προσέλθουν και στη συνέχεια θα γνωστοποιήσει στη ΔΕΗ τα αποτελέσματα. Μυστήριο παραμένει αν θα εμφανιστούν στη διαδικασία οι νέοι επενδυτές που προσέγγισε η δημόσια εταιρία, δηλαδή, όπως είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης, μία ρωσική και μία αμερικανική εταιρία και η παλιά γνώριμη… η CMEC. Πέραν αυτών, από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου προς τους δημοσιογράφους διαφάνηκε και η επιθυμία του να επανέλθει η τσεχική EPH που μετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη φάση των μη δεσμευτικών προτάσεων αναμένεται να δώσουν το παρόν, το σχήμα των Τσέχων της Sev.En. Energy με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία της κινεζικής CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου και η «Μυτιληναίος». Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις είχαν φτάσει μέχρι και τη φάση των διαβουλεύσεων για το SPA του προηγούμενου διαγωνισμού αλλά προσφορές υπέβαλαν οι «Sev.En. Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και η «Μυτιληναίος».  Άγνωστο παραμένει το αν θα συμμετάσχει ξανά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η τελευταία δεν αποκλείεται να περιμένει να κινηθεί στη φάση του διαγωνισμού όπου θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής της σε κοινοπραξία.
Το σίγουρο είναι πως όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες τόσο πιο αυξανόμενος θα είναι ο ανταγωνισμός αλλά ταυτόχρονα και εντονότερες οι πιέσεις για τη χορήγηση κινήτρων προκειμένου να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Στον αντίποδα, πηγές επενδυτών που συμμετείχαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό διαπιστώνουν πως η τεχνική και οικονομική κατάσταση των πωλούμενων μονάδων δεν έχει αλλάξει θεαματικά. Παρά τα όσα δηλώνει ο κ. Παναγιωτάκης πως οι «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη» είναι κερδοφόρες, εντούτοις οι διεκδικητές βλέπουν το μέλλον των μονάδων σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται κόντρα στα ορυκτά καύσιμα.
Επιπλέον, δεν έχει αρθεί η αβεβαιότητα αναφορικά με το κόστος εφοδιασμού της Μελίτης από τα ορυχεία της Αχλάδας. Οι διενέξεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον παραχωρησιούχο παραμένουν και μάλιστα βρίσκονται λίγο πριν τις δικαστικές αίθουσες.
Κάποιοι εκ των διεκδικητών αναμένουν και την καθιέρωση του μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον νέο ή τους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων. Ο πρόεδρος της εταιρίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για το μηχανισμό, αν και υποστηρίζει πως η DG COMP τον απέρριψε ακόμη και πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή.
Άλυτο παραμένει επίσης και το θέμα των ΑΔΙ με τις Βρυξέλλες να μην έχουν στείλει κάποιο θετικό σήμα.
Και φυσικά ένας από τους πονοκεφάλους της διοίκησης της δημόσιας εταιρίας είναι και η νέα διαδικασία της αποτίμησης, η οποία όπως προκύπτει θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την πρώτη. Και για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΗ επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να «πουλήσει σε επενδυτές που θέλουν να βγάλουν κέρδη σε ένα με δύο χρόνια». 




 https://energypress.gr/news/lignitikes-dei-eyros-tis-symmetohis-ependyton-kai-spa-kleidia-gia-tin-ekvasi-toy-diagonismoy

Αρχειοθήκη ιστολογίου