Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΡΑΕ: Επισπεύδει την υποχρέωση στους προμηθευτές για σταθερά τιμολόγια ρεύματος – Διαμαρτύρονται οι καταναλωτές

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασής της με το οποίο θα υποχρεώνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμπεριλάβουν στα προϊόντα τους και ένα τουλάχιστον σταθερό τιμολόγιο ανά κατηγορία πελατών της χαμηλής τάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στη ΡΑΕ έχουν πυκνώσει τα παράπονα και οι αναφορές καταναλωτών για το τρόπο που επιδρά η ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος στο τιμολόγιο που πληρώνουν. Οι διαμαρτυρόμενοι ή καταγγέλοντες καταναλωτές εμφανίζονται να μην έχουν κατανοήσει πότε ενεργοποιείται και υπό ποιες προϋποθέσεις, ενώ δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες για τον τρόπο αναφοράς της ρήτρας στα συμβόλαια, κυρίως όμως για την ελλειπή ενημέρωση πριν την αλλαγή προμηθευτή.

Τα παράπονα και οι αναφορές έχουν αυξηθεί καθώς σημαντικός αριθμός παρόχων έχουν το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τη ρήτρα ΟΤΣ με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τιμολόγια. Οι εταιρίες προχωρούν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου των συμβάσεων με τους πελάτες τους εξαιτίας της αύξησης της ΟΤΣ και εν γένει του κόστους του ρεύματος. Για πολλούς μήνες δεν ενεργοποιούσαν τη ρήτρα επιδιώκοντας να μην επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι οι ανατιμήσεις επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά και μπορεί να αποτελέσουν βασικό λόγο απώλειας πελατών.
Η ΡΑΕ προχωρά, λοιπόν, άμεσα στην ανάρτηση της πρότασής της για τα σταθερά τιμολόγια.
Η διάρκεια τους θα είναι ενός έτους. Δηλαδή για 12 μήνες η τιμή της Κιλοβατώρας στα τιμολόγια αυτά δεν θα μεταβάλλεται ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, όπως άνοδος της ΟΤΣ ή των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα. 
Έτσι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα κυμαινόμενα τιμολόγια, αυτά δηλαδή που διαθέτουν κατά κανόνα σήμερα οι προμηθευτές και περιέχουν ρήτρα ΟΤΣ, και στα σταθερά κάθε εταιρείας. Τα τελευταία προϊόντα, βεβαίως, θα είναι ακριβότερα σε σχέση με τα τρέχοντα, αφού όλο το ρίσκο θα το παίρνει ο προμηθευτής, αλλά θα προσφέρουν ασφάλεια στους πελάτες εκείνους που δεν επιθυμούν μεταβολές του κόστους ρεύματος.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει κι ένα κίνητρο για τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών.
Πάντως, οι εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων θέλουν συνολικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά να κινείται ανοδικά για τους προσεχείς μήνες ίσως και χρόνο, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων καθώς και της μεταβατικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η πολιτική της Ε.Ε. για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.   


 https://energypress.gr/news/rae-epispeydei-tin-ypohreosi-stoys-promitheytes-gia-stathera-timologia-reymatos-diamartyrontai

Αρχειοθήκη ιστολογίου