Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ποκερ μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας: Δεύτερη προσφυγή στη ΡΑΕ για διακριτική μεταχείριση

Χρήστος Στεφάνου
Με παρτίδα πόκερ, στην οποία από τη μία πλευρά η βιομηχανία επικαλείται το χαρτί της διακριτικής μεταχείρισης προκειμένου να αποφύγει την πρόθεση της ΔΕΗ για επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια και από την άλλη η ΔΕΗ παίζει το χαρτί του κόστους, εξελίσσεται η διαμάχη για το ρεύμα της υψηλής τάσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress στη ΡΑΕ κατατέθηκε και δεύτερη προσφυγή από μεγάλο βιομηχανικό όμιλο που κάνει αναφορά σε διακριτική μεταχείριση με αφορμή τη συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΗ για το τιμολόγιο της Λάρκο. Εδώ να θυμίσουμε ότι η σύμβαση της ΔΕΗ, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν προβλέπει αυξήσεις στη χρέωση ενέργειας, εξέλιξη που δίνει λαβή σε βιομηχανίες να θεωρούν ότι η υπό κρατικό έλεγχο προβληματική βιομηχανία νικελίου έχει προνομιακή μεταχείριση από τη ΔΕΗ. Εδώ μάλιστα εγείρονται και άλλα ζητήματα
ανταγωνισμού. Εκτός από την πρόσφατη προσφυγή στη ΡΑΕ, για το ίδιο θέμα είχε υπάρξει και άλλο διάβημα μεγάλο βιομηχανικού ομίλου, επί του οποίου μάλιστα τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση.
Στον αντίποδα η πλευρά της ΔΕΗ, έχει ως γραμμή άμυνας το θέμα του κόστους και προς τούτο έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης στην PWC. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να αξιοποιηθούν από την εταιρεία ως  βασικό επιχείρημα προκειμένου η ΔΕΗ να αιτιολογήσει τις αυξήσεις που ζητεί από τους βιομηχανικούς της πελάτες. Και εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η ολοκλήρωση και παράδοση των πορισμάτων της μελέτης, που θα ανοίξει το χορό στο επόμενο επεισόδιο της αντιπαράθεσης για τα τιμολόγια της ΥΤ. 
Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρτιος θα πρέπει να θεωρείται ο μήνας της κρίσης για το ρεύμα της βιομηχανίας, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και συνεχίζει να δημιουργεί ευρύτερο προβληματισμό. Εναπόκεται δε στον ίδιο το Ρυθμιστή να εξετάσει στο πλαίσιο των προσφυγών που έχουν κατατεθεί το φλέγον ζήτημα και να αποφανθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του κώδικα εάν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες και εάν η βιομηχανία έχει βάση στα θέματα που εγείρει σε σχέση με το αίτημα της ΔΕΗ για αυξήσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ύψους 10%. 


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου