Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Τα «deja vu» και ο νέος διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες

Αν δεν υπήρχε ο νέος υποψήφιος επενδυτής από την Κίνα η China Western Power Industrial, η επανεμφάνιση των ίδιων διεκδικητών στο δεύτερο διαγωνισμό πώλησης της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, αλλά και η μη ουσιώδης μεταβολή των τεχνοοικονομικών δεδομένων τους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το τέλειο deja vu στην προσπάθεια της ΔΕΗ για την αποεπένδυση του λιγνίτη.
Πέντε εκ των έξι υποψήφιων μνηστήρων συμμετείχαν και στην προηγούμενη άγονη διαγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για τις ελληνικές εταιρίες που κατεβαίνουν αυτόνομες, δηλαδή τη «Μυτιληναίος», τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, αλλά και για τον επίσης εγχώριο παίκτη Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), ο οποίος κατεβαίνει σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον Κινέζο εταίρο του περασμένου διαγωνισμού τη Beijing Guohua Power Company (CHN Energy).
Ενδιαφέρον εκδήλωσαν υπό τη μορφή consortium ο τσεχικός όμιλος Sev.En Energy με την εταιρία μέλος του Indoverse (Czech) Coal Investments. Η Sev.En Energy, ήταν ο operator της κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που γεννήθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό στη δεύτερη φάση πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Η μόνη που δεν επανήλθε ήταν η μεγάλη Τσεχική EPH. Τη θέση της πήρε ένας νέος παίκτης η China Western Power Industrial. Πρόκειται για βιομηχανία στον τομέα της ενέργειας, χωρίς χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που ιδρύθηκε το 1983 στην επαρχία Σιτσουάν νοτιοδυτικά της Κίνας. Το 2011 εισήχθη στο χρηματιστήριο της Σεντζέν και οι δραστηριότητες της είναι στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος και εξοπλισμού τους καθώς και διαχείρισης αποβλήτων. Ταυτόχρονα είναι ο βασικός μέτοχος της Ζινγονγκ Τράπεζας, ενώ πραγματοποιεί κι επενδύσεις σε έργα ΣΔΙΤ κλπ.
Χαμηλά ο πήχης
Αν και η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίηση της για τη συμμετοχή υποστηρίζοντας πως θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση στην αποεπένδυση της, εντούτοις τόσος ήταν κι ο αριθμός και των «μνηστήρων» στον προηγούμενο διαγωνισμό. Και για την ακρίβεια οι πέντε από τους έξι ήταν οι ίδιοι. Εντούτοις η διαδικασία κατέληξε άγονη. Δύο ήταν οι φιναλίστ με την κοινοπραξία Sev.En. Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Μυτιληναίος να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Οι υποψήφιοι λοιπόν, αυτή τη φορά, δηλώνουν επιφυλακτικοί καθώς δεν έχουν την εικόνα περί ραγδαίων αλλαγών στα δεδομένα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Αν και η δημόσια εταιρεία επιμένει πως οι μονάδες μετά την εθελουσία έξοδο είναι κερδοφόρες, εντούτοις σειρά αβεβαιοτήτων παραμένουν και δεν φαίνεται αυτές να αίρονται άμεσα. Κάποιοι από τους υποψηφίους ζητούν τη θέσπιση στο SPA του μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού ζημιών – κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ ΔΕΗ -2,02% και το νέο ή τους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων, καθώς αυτές κινούνται σε καθεστώς μη φιλικό, όπως η ευρωπαϊκή πολιτική της απανθρακοποίησης.

Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες κινούμενες στα επίπεδα των 18 έως 23 ευρώ ανά τόνο. Οι προβλέψεις είναι για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Με γόρδιο δεσμό μοιάζει επίσης το θέμα των μοναδικών ορυχείων της Αχλάδας που εφοδιάζουν τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα, της πλέον σύγχρονης λιγνιτικής της ΔΕΗ. Οι διενέξεις μεταξύ της δημόσιας επιχείρησης και του παραχωρησιούχου είναι σκληρές και οδηγούνται στα δικαστήρια. Έτσι το κόστος εφοδιασμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Θετικό σινιάλο δεν υπάρχει επίσης ούτε για τα λεγόμενα ΑΔΙ (μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων), αφού η Κομισιόν ακόμη δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη χορήγησή τους.
Οι ανησυχίες
Δεν είναι λίγοι και οι επενδυτές που υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ΔΕΗ μοιάζει ακόμη απρόθυμη να απογαλακτιστεί… από τον λιγνίτη, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου της. Ο τελευταίος δε, επιμένει πως «οι μονάδες δεν θα ξεπουληθούν» χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες προσφορές ως «μη προσφορές». Παρά το γεγονός ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε αναφέρει ότι στη νέα αποτίμηση αυτές θα ληφθούν υπόψη όπως και αντίστοιχες ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Το deja vu… στο νέο διαγωνισμό, λοιπόν, δεν συντίθεται μόνο από τους ίδιους παίκτες, αλλά και από τις ίδιες αβεβαιότητες. Η ευχή κυρίως των Ελλήνων παικτών είναι ο διαγωνισμός να μην αποβεί «μοιραίος» για την οικονομικά ασθμαίνουσα δημόσια εταιρία καθώς θα υπάρχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην αγορά.

Σχετικές προειδοποιήσεις για το τι θα συμβεί αν δεν πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και δεν ανοίξει η παραγωγή και προμήθεια ρεύματος, έχει κάνει πρόσφατα και η Κομισιόν.

Μιλά για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Και αυτά είναι η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Κάτι που οι Έλληνες παίκτες δεν μπορούν από μόνοι τους να χτυπήσουν, λόγω των απαιτούμενων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να ανοίξει η πόρτα για μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. 




 (euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου