Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Αποεπένδυση λιγνιτικών: Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή για το νέο διαγωνισμό πώλησης

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Το νέο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θα περιλαμβάνει η τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι αλλαγές που έχουν κλειδώσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου ΠΕΝ και DG COMP αφορούν στο χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης του διαγωνισμού και της ολοκλήρωσης της πώλησης, τις διαδικασίες αποτίμησης και αξιολόγησης του εύλογου τιμήματος καθώς και ο διετής μεταβατικός μηχανισμός επιμερισμού κερδών – ζημιών.
Πιο συγκεκριμένα, και ως προς το χρονοδιάγραμμα, πηγές θέλουν να είναι πολύ μικρό και με ταχείς διαδικασίες. Πηγές δεν αποκλείουν η προκήρυξη να δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τις προσφορές να υποβάλλονται πριν το Πάσχα και την επικύρωση του αποτελέσματος μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 8 Μαίου.

Αναφορικά με την αποτίμηση, αρμόδιοι παράγοντες κάνουν γνωστό ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις θα διασφαλίζεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία ως προς τις διαδικασίες της αποτίμησης της αξίας των πωλούμενων μονάδων, της ανεξάρτητης εκτίμησης περί του δικαίου και του ευλόγου του προσφερόμενου τιμήματος, ενώ δεν αποκλείονται κι εκπλήξεις ως προς το ρόλο του εντολοδόχου παρακολούθησης (monitoring trustee) της διαδικασίας για λογαριασμό της Ε.Ε.
Δεδομένη θεωρείται, επίσης, και η θέσπιση του μηχανισμού επιμερισμού κερδών – ζημιών μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ή των νέων επενδυτών. Η διάρκεια του μηχανισμού θα είναι τα δύο χρόνια.
Οι νέες διατάξεις, κρίνονται απαραίτητες, παρατηρούν στελέχη του υπουργείου ΠΕΝ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του νέου διαγωνισμού αλλά και η συμμετοχή κι άλλων δυνητικών επενδυτών. Αν και ως προς το τελευταίο η μικρή χρονική διάρκεια του διαγωνισμού δεν επιτρέπει και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένονται και οι επίσημες δηλώσεις του προέδρου της δημόσιας επιχείρησης κ. Μανόλη Παναγιωτάκη αναφορικά με το ταξίδι και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Κίνα. Ο επικεφαλής της εταιρίας, είχε αναγγείλει από το περασμένο Σάββατο τις επαφές με Κινέζους επενδυτές.
Τα νέα ίσως να τα κάνει γνωστά στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη η ΔΕΗ με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.



 https://energypress.gr/news/apoependysi-lignitikon-simera-i-tropologia-sti-voyli-gia-neo-diagonismo-polisis-oi-allages-stin

Αρχειοθήκη ιστολογίου