Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Θωμάς: Ο χρόνος αδειοδότησης των ΑΠΕ θα μειωθεί στα 2 χρόνια από το 2021


«Πολύτιμο εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας όπως έχει αποτυπωθεί στο ΕΣΕΚ. Ακολουθεί καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με το βλέμμα στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Η πανδημία όχι απλώς δεν καθυστερεί τις πολιτικές, αλλά καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την προώθησή τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να είναι μεταξύ των πιο φιλόδοξων στην ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που ξεδιπλώνουμε το σχέδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την άρση του lockdown».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης «Γιατί κατατίθεται τώρα το νομοσχέδιο ;», ο κ. Θωμάς απάντησε ότι «Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τον δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη, θα αντιληφθεί ότι οι πράσινες επενδύσεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάταξη της οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού. Το νομοσχέδιο δίνει ισχυρή ώθηση σε δυο από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τις ΑΠΕ ως μέρος του εθνικού μας πλούτου και γι’ αυτό επιταχύνουμε την αδειοδοτική διαδικασία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ισχυρότερη ανάπτυξη του τομέα. Θέλουμε έναν κλάδο ΑΠΕ εξωστρεφή, φιλικό προς τις επενδύσεις, μέσα από διαδικασίες που δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κεφαλαίων. Θέλουμε επίσης  ενέργεια από ΑΠΕ φθηνή, χωρίς επιδοτήσεις, καθώς είναι μέριμνά μας να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή».
«Θέλουμε από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να λύσουμε τα αδειοδοτικά ζητήματα. Πέρα από την παρέμβαση στο πρώτο στάδιο της αδειοδότησης με αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα επόμενα στάδια έως την Άδεια Εγκατάστασης. Προχωράμε και με άλλα θέματα για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και η τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών ΑΠΕ».
Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στη συνέχεια  στην αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από τη Βεβαίωση Παραγωγού που αποτελεί την κεντρική αλλαγή που φέρνει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ το νομοσχέδιο, καθώς και σε μια σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων για την αγορά ΑΠΕ.
«Επιδιώκουμε  μέχρι το 2021  -μαζί με μια σειρά άλλες αλλαγές που θα γίνουν το καλοκαίρι- να συμμορφωθούμε με την κοινοτική υποχρέωση που προβλέπει οι επενδύσεις ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε δυο χρόνια συνολικά. Ο κρατικός μηχανισμός επιταχύνει με αυτό το νομοσχέδιο. αλλά και ο επενδυτής πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση και την υπευθυνότητά του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.Σκοπός είναι να ξεκαθαρίσει το αδειοδοτικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκμετάλλευση του φυσικού και ηλεκτρικού χώρου της χώρας. Όποια επένδυση προχωρά, την βοηθάμε για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε. 

Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως είπε, «Προχωράμε με νομοθετήματα που μας επιτρέπουν να εναρμονιστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες και να προχωρήσουμε σε έργα ανακαίνισης κτιρίων για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, έργα που βοηθούν πολλαπλά τους πολίτες. Έχουμε διαβουλευθεί με τους μηχανικούς και ρυθμίζουμε εκκρεμή θέματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Ενσωματώνουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες με τρόπο συνετό που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα».
«Δεν πρωτοτυπούμε δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από 51%», είπε ο κ. Θωμάς, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Το υφιστάμενο εταιρικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ έχει επιτρέψει να δρομολογηθούν μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο η μετοχική σύσταση του Διαχειριστή επιδέχεται βελτίωσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και ο ΑΔΜΗΕ όπως και όλες οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου θα χρειαστούν κεφάλαια μετά την πανδημία για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Εξήρε επίσης τον ρόλο και την κοινωνική ευθύνη όλων των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου - δημόσιων και ιδιωτικών - κατά την διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Αναφορικά με την τροπολογία για την ενσωμάτωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργον στην ΕΔΕΥ και τις αιτιάσεις περί «σύγκρουσης συμφερόντων», ο ίδιος τόνισε ότι εξασφαλίζεται ότι το ποσοστό που ανήκει στο Δημόσιο από την ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων που διαχειρίζεται έργα γεωστρατηγικής σημασίας (όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, East Med) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Ο ρόλος του Δημοσίου θα αναβαθμιστεί και με την εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην ουσία σημαίνει το 50% της IGI Poseidon με το υπόλοιπο 50%  να ελέγχεται από την ιταλική Edison. Έχει ουσιαστικά 2 έργα, τον  IGB και τον East Med. «Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων διότι η ΕΔΕΥ δεν κάνει εξορύξεις, ελέγχει και παρακολουθεί τις συμβάσεις που έχει συνάψει το ίδιο το Δημόσιο με τις εταιρίες. Επίσης προβλέπουμε η ΔΕΠΑ Διεθνών να είναι θυγατρική της ΕΔΕΥ».
Τέλος, αναφερόμενος στα σχόλια περί «ειδικών ρυθμίσεων για τον Ελληνικό Χρυσό»  ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν όλο τον μεταλλευτικό κλάδο που έχει σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ και προσθέτουν δυο ακόμα συνοδά έργα στον κατάλογο των έργων για τα οποία απαιτείται γνωστοποίηση και όχι αδειοδότηση. «Αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τις ισχύουσες η απαιτούμενες ΑΕΠΟ, τεχνικές μελέτες η άδειες εγκατάστασης», κατέληξε.

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου