Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Κλειδώνει η συλλογική σύμβαση εργασίας ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ


 www.energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται το κλείσιμο της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές του νέου πλαισίου που θα διέπει για τρία χρόνια τις εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να πέσουν ακόμη κι εντός του μήνα. «Το αργότερο τον Μάρτιο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το τελευταίο δίμηνο του περασμένου χρόνου και στις προθέσεις τους ήταν το κλείσιμο της νέας ΕΣΣΕ πριν από τη λήξη της ισχύουσας που είναι τον Μάιο του 2021. Διοίκηση και συνδικαλιστές συμφώνησαν σε ένα καθεστώς που θα διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη αλλά ταυτόχρονα θα μοιράζει μέρος του μερίσματος της θετικής πορείας της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θέματα που φέρονται να έχουν κλειδώσει οι δύο πλευρές είναι η αύξηση της ημερήσιας παροχής για σίτιση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Το γνωστό κι ως τροφείο, κατά τις ίδιες πηγές, θα αυξηθεί από τα 4 στα 6 ευρώ ημερησίως.

Μία από τις διεκδικήσεις της ΓΕΝΟΠ και ιδίως για λογαριασμό των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της εταιρίας, δηλαδή στο προσωπικό των εργοστασίων, των ορυχείων κλπ είναι η καταβολή αναδρομικά των ειδικών επιδομάτων. Πρόκειται για ποσά που δικαιούνται και αφορούν στην περίοδο 1/1/2019 – 1/6/2020. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε τρείς δόσεις.

Στα ζητήματα που απομένουν να εξετάσουν διοίκηση και ΓΕΝΟΠ είναι και εκείνα συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων της εταιρίας και αφορούν στο «ξεπάγωμα» μισθολογικών κλιμακίων που είχαν παγώσει την εποχή των μνημονίων.  

Αρχειοθήκη ιστολογίου