Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Στην εποχή του Internet of Things μπαίνει η ΔΕΗ – Σχεδιάζει νέο σύγχρονο δίκτυο δεδομένων

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

Η διαρκής μέριμνα για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών είναι προϋπόθεση για όποιον δε θέλει να χάσει το τραίνο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εύλογα, λοιπόν, και η ΔΕΗ, με δεδομένη τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να πρωτοστατήσει στη νέα “ψηφιακή” εποχή της αγοράς ενέργειας -που αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της ενεργειακής μετάβασης- επιτείνει τις προσπάθειές αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών της.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η απόφαση της ΔΕΗ να αναπτύξει ένα νέο, σύγχρονο Δίκτυο Δεδομένων (SD-WAN), έχοντας ήδη προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του.

Βασικό ζητούμενο για τη ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση της τηλεπικοινωνιακής της υποδομής, στο πλαίσιο της υλοποίησης της SD-WAN λύσης, που θα δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας και με την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - ΙοΤ).   

Μάλιστα, η ΔΕΗ θέλει να “τρέξει” τη σχετική διαδικασία, επιθυμώντας η μετάβαση των Data Centers και 30 σημείων της ΔΕΗ (IT, OT, Cloud, IoT) στο SD-WAN δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς σε 4 μόλις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Ο ανάδοχος του έργου, θα αναλάβει να αναλύσει το σύνολο των αναγκών δικτύωσης της ΔΕΗ και τις αντίστοιχες τεχνικές και επιχειρηματικές απαιτήσεις (Technical and Business Specifications) της λύσης SD-WAN, ώστε να υποστηριχθεί η μετάπτωση (εφαρμογών και υπηρεσιών) όλων των σημείων της ΔΕΗ από το υπάρχον στο νέο περιβάλλον. 

Επίσης, θα ενεργήσει ως διαμεσολαβητής (liaison) μεταξύ της ΔΕΗ και των προμηθευτών με στόχο την οριστικοποίηση της λύσης SD-WAN σύμφωνα με τους στόχους της ΔΕΗ και τη σταθεροποίηση (De-Risk) της σχετικής επένδυσης, καθώς και την επιλογή της καλύτερης λύσης, της οποίας την εγκατάσταση θα αναλάβει.   

Επιπλέον, ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει μετά τις δοκιμές και πριν την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας αρχιτεκτονικό σχέδιο υλοποίησης της λύσης SD-WAN υπό την οπτική γωνία της Ασφάλειας Πληροφοριών και Δικτύων με βάση αναγνωρισμένες παγκόσμια βέλτιστες πρακτικές και τις Πολιτικές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 400.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).


 https://energypress.gr/news/stin-epohi-toy-internet-things-mpainei-i-dei-shediazei-neo-syghrono-diktyo-dedomenon

Αρχειοθήκη ιστολογίου