Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Υποχωρεί από το short στοίχημά του στη ΔΕΗ το Lansdowne


Σε μείωση της short θέσης του στη μετοχή της ΔΕΗ προχώρησε το βρετανικό fund Lansdowne Partners, μετά από οκτώ ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους παρέμεινε γενικότερα αδρανές στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Lansdowne προχώρησε στις 19 Φεβρουαρίου στη μείωση της καθαρής αρνητικής του θέσης στη μετοχή της ΔΕΗ στο 1,47% από 1,59% που την διατηρούσε σταθερή από τις 16 Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται πως το fund είχε αρχίσει να χτίζει θέσεις short στη ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2017, ξεκινώντας με 0,53%, τις οποίες και ενίσχυε σταδιακά έως και το α’ τρίμηνο του 2020, όταν το short του κορυφώθηκε στο 1,72%, έχοντας υπερ-τριπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Από τότε, και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εισηγμένης, το Lansdowne προχώρησε σε μείωση των στοιχημάτων του τα οποία και δεν… ακούμπησε από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα.

Το ισχυρό ράλι της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία αποτελεί από τα μεγαλύτερα turnaround stories του Χ.Α, με κέρδη 165% το τελευταίο 12μηνο και σχεδόν 150% το τελευταίο εξάμηνο μόνον, ωθούν το short fund όλο και πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου, μετά και τις απώλειες που έχει σημειώσει καθώς το στοίχημά του δεν "βγήκε". Οι πολύ καλές επιδόσεις στο ταμπλό έχουν να κάνουν με το πλάνο  μετασχηματισμού της εισηγμένης, που σύμφωνα με αναλυτές έχει ήδη αποφέρει καρπούς, ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζεται και για έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, 

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Euroxx προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου της ΔΕΗ στα 13 ευρώ, από 5,5 ευρώ πριν διατηρώντας τη στάση "overweight" καθώς όπως τόνισε, αποτελεί ένα από τα λίγα πραγματικά stories αναδιάρθρωσης που έχουν απομείνει στο Χ.Α. 

Η Axia από την πλευρά της τον προηγούμενο μήνα υπερδιπλασίασε την τιμή-στόχο στα 15,10 ευρώ από 7,30 ευρώ πριν, σημειώνοντας πως έρχεται σημαντικό περαιτέρω εκρηκτικό ράλι καθώς αναμένονται πολλά θετικά στη συνέχεια γύρω από τη ΔΕΗ με το επενδυτικό της story να μοιάζει πλέον με αυτό των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.

Ελευθερίας Κουρτάλη

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου