Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Σκρέκας: Υπήρχε πλάνο υπογειοποίησης για τα καλώδια της ΔΕΗ

 


Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανηλεκτροδότηση των τελευταίων περιοχών σε Αττική και την Εύβοια

Για υπογειοποίηση των καλωδίων της ηλεκτροδότησης έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, «το θέμα των ευθυνών και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, δεν είναι ώρα να το δούμε».

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως προϋπήρχε της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία, το πλάνο για υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης σε περιοχές που το καλοκαίρι κινδυνεύουν από φωτιές και το χειμώνα από καταστροφικές πτώσεις των δέντρων.

Προς το παρόν, «γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στο τελευταίο σπίτι», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η δεκαετής κρίση έφερε πίσω και τη συντήρηση του δικτύου».

ΔΕΔΔΗΕ: Προσπάθειες για επανηλεκτροδότηση των τελευταίων περιοχών σε Αττική και την Εύβοια

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την επανηλεκτροδότηση των τελευταίων περιοχών σε Αττική και την Εύβοια, που υπέστησαν ζημιές στο δίκτυο, από την κακοκαιρία.

Αυτή την ώρα τα συνεργεία δίνουν ρεύμα και στους τελευταίους 3 μετασχηματιστές μέσης τάσης. Ήδη τα συνεργεία πηγαίνουν πόρτα - πόρτα για να επιδιορθώσουν χιλιάδες βλάβες σε κατοικίες σε όλες τις περιοχές των βορείων προαστίων. Παραμένουν εκτός σύνδεσης μετασχηματιστές σε Ωρωπό, Κάλαμο και Εύβοια.

Τα  συνεργεία του Διαχειριστή ενισχύονται την Πέμπτη με επιπλέον 60 τεχνικούς από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου και Κεντρικής Ελλάδος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εκ νέου την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί, επίσης, όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως τονίζει στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου