Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΔΔΗΕ: Ζυμώσεις των υποψήφιων επενδυτών για τα τελικά σχήματα του διαγωνισμού

energypress.gr
Κωνσταντίνος Φιλίππου

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για την πρώτη φάση του διαγωνισμού της πώλησης του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πέντε έως επτά επενδυτικά σχήματα που φέρονται «ζεστά» για την είσοδο τους στην εταιρία είναι σε μεταξύ τους συζητήσεις ώστε να επιτευχθούν συμμαχίες που θα ανταγωνιστούν για το πωλούμενο πακέτο μετοχών του Διαχειριστή. Πρόκειται για Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds που βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές, σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν πως περί τις τρεις ομάδες επενδυτών θα φτάσουν να υποβάλλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 19 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, φέρονται να διαβεβαιώνουν πως το «πακέτο» μετοχών που θα πουληθεί δεν θα είναι χαμηλότερο από το 49% του Διαχειριστή. «Θα είναι ακριβώς το 49%», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Ο νέος επενδυτής του 49%, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει ίδια δικαιώματα με τη ΔΕΗ για την εκπόνηση του μπίζνες πλαν, ενώ θα έχει και λόγο και στις δαπάνες. Η δημόσια εταιρία δεν απεμπολεί επίσης τον ορισμό του CEO και του CFO, ενώ εννοείται ότι ο μέτοχος του 49% θα εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο του Διαχειριστή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εταιρεία με ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB- regulated asset base) πάνω από 3 δισ ευρώ, με δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, 5.800 άτομα προσωπικό και τελικούς πελάτες που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια. Δηλαδή μια εταιρεία που καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 ΤWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3.926 MW. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρουν πληροφορίες, είναι σοβαρό και ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν να κάνουν με ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 2,3 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία ώστε να ενισχυθεί και να ψηφιοποιηθεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου