Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΡΑΕ: Τριπλό «μπλόκο» στον ενεργειακό τουρισμό – Τα «στοπ» στις αλλαγές προμηθευτών ρεύματος και ο «Τειρεσίας» για τους οφειλέτες


Κωνσταντίνος Φιλίππου

Τις προτάσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον περιορισμό των κακοπληρωτών που βρίσκουν διέξοδο απαλλαγής από τα χρέη τους με την αλλαγή παρόχου υιοθετεί ως ένα μεγάλο βαθμό η ΡΑΕ.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαβούλευσης όπου παρουσίασε τις θέσεις της και δέχτηκε τις απαντήσεις των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε σε συμπληρωματική διαβούλευση δημοσιοποιώντας τις τελικές της εισηγήσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, και ακολουθώντας την αρχή της αναλογικότητας προτείνει τη θέσπιση ανώτατου ποσού απλήρωτων λογαριασμών εντός του οποίου οι οφειλέτες θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς αποπληρωμή του και χωρίς διακανονισμού.

Για τους οικιακούς πελάτες στη χαμηλή τάση το όριο είναι τα 150 ευρώ σε τετραμηνιαίο λογαριασμός. Για τους μη οικιακούς (εμπορικούς) καταναλωτές στη χαμηλή τάση το πλαφόν προτείνεται στα 200 ευρώ, ενώ για τους πελάτες της μέσης τάσης είναι στα 1.000 ευρώ. Αν οι οφειλέτες χρωστούν πάνω από τα προαναφερόμενα ποσά τότε για να αλλάξουν προμηθευτή θα πρέπει είτε να τα αποπληρώσουν είτε να διακανονίσουν τα χρέη τους.

Η δεύτερη πρόταση της ΡΑΕ είναι η καθιέρωση ενός συστήματος που θα λειτουργεί περίπου σαν τον «Τειρεσίας». Πρόκειται για το σύστημα επισήμανσης οφειλών (debt flagging) το οποίο θα λειτουργεί μεταξύ των προμηθευτών και θα αφορά τους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος που θέλουν να αλλάξουν σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνάπτοντας την με άλλη εταιρία. Θα υπάρχει διαβάθμιση της επισήμανσης. Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ προτείνει την «κόκκινη» επισήμανση για όσους οφειλέτες που κινούνται στα όρια των προαναφερόμενων χρεών αλλάζουν πάροχο και για την «πράσινη» σε όσους ανεξάρτητα από το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος προχωρούν σε διακανονισμό προκειμένου να μετακινηθούν σε διαφορετικό προμηθευτή. Οι εταιρίες ενέργειας με τον τρόπο αυτό θα αξιολογούν το βαθμό φερεγγυότητας των πελατών.

Το τρίτο φρένο που επιδιώκει να βάλει η ΡΑΕ είναι αυτό της διακοπής ηλεκτροδότησης σε οφειλέτες. Ο παλαιός προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης από τον πελάτη των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατ’ εξαίρεση διατηρεί για έξι μήνες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής εταιρίας, το δικαίωμα να υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο πάροχο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του πελάτη αντιστοιχούν σε τουλάχιστον έξι μηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης.

Η Αρχή προτείνει την εφαρμογή των αλλαγών για ένα χρόνο κι επανεξέταση του πλαισίου ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του.

 

 https://energypress.gr/news/rae-triplo-mploko-ston-energeiako-toyrismo-ta-stop-stis-allages-promitheyton-reymatos-kai-o

Αρχειοθήκη ιστολογίου