Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

H εβδομάδα που ο ΑΔΜΗΕ τελείωσε το παραμύθι των δήθεν "Α"ΠΕ. (7-14/2/2021) - Ο λόγος τώρα σε ΡΑΕ και ΥΠΕΝ

 

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe(Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στον ΑΔΜΗΕ πρέπει "να βγάζουν σπυριά" κάθε φορά που ακούνε για "Α"ΠΕ, αλλά "την ανάγκη φιλοτιμία ποιούντες" είναι αναγκασμένοι να "σκάζουν" και να τις εξυπηρετούν. Πριν από επτά χρόνια είχαμε δει τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 κι εκεί ο ΑΔΜΗΕ έβαζε τα πράγματα στη θέση τους:
  • σελ. 30, "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"!
  • σελ. 40 "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη."

Πριν επίσης επτά χρόνια είχαμε δει τη διαβούλευση για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2015-2024 και στη σελ. 30, παρ. 2.2.4.3 "Μελλοντικές Προκλήσεις", διαβάζουμε : "Στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του Συστήματος. Είναι φανερό ότι η παραγόμενη ισχύς από το σύνολο των αδειοδοτημένων σταθμών δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος, ούτε όσον αφορά την απορρόφηση της ενέργειας. Παρά ταύτα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων σύνδεσης που του υποβάλλονται. ... Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό". Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί, δεν έχει όμως ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει το Σύστημα, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο όγκος των αιτημάτων".


Πέρασαν τα χρόνια, τα αιολικά ξεπάτωσαν ουκ ολίγες βουνοκορφές και τον Ιούλιο 2019 ήρθε η νέα ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ: "Λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα προβεί σε αναπροσαρμογή των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών". Όπως είχαμε δει στο πιο πάνω διάγραμμα, η "αυξημένη" διείσδυση ήταν σκάρτα 1.000MW, αλλά η κατάσταση στο Σύστημα ήταν προάγγελος των μελλούμενων.

Κάνουμε μια παρένθεση για να δούμε πως το καλοκαίρι του 2020 ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε νέο ιστότοπο και, αφού εξαφάνισε το Καστελόριζο απ' το χάρτη της Ελλάδας, φρόντισε να ...

εξαφανίσει και το ηλεκτρονικό παρελθόν του. Έτσι πολλοί σύνδεσμοι παλαιότερων αναρτήσεων που παραπέμπουν στον ΑΔΜΗΕ θα είναι πλέον "νεκροί", αλλά με αναζήτηση του περιεχομένου στις μηχανές όλο και κάτι θα βρείτε. 

Και φθάνουμε στις 7/2/2021, οπότε έσκασε μετασχηματιστής στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, αφήνοντας μεγάλες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου στο σκοτάδι, καθώς δεν δούλεψε ο αντίστοιχος διακόπτης προστασίας. Το ΚΥΤ είχε αρχικά κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τη μεταφορά ηλεκτρισμού απ' τα Λιγνιτικά Κέντρα στην Αττική και τη Πελοπόννησο. Πλέον οι λιγνιτικές μονάδες υπολειτουργούν ή κάποιες είναι ήδη κλειστές, αλλά η Στερεά Ελλάδα κι η Πελοπόννησος έχουν γεμίσει μονάδες φυσικού αερίου και ...αιολικά. Πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Ένωση των αιολικών, έδωσε στη δημοσιότητα τη στατιστική ανεμογεννητριών για το 2020. Όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, οι ανεμογεννήτριες έχουν κυριολεκτικά ξεσκίσει τις Περιφέρειες που συνδέονται με την περιοχή, την οποία εξυπηρετεί το ΚΥΤ "Κουμουνδούρου". Αλλά το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά είναι εντελώς κουτουρού, οπότε οι αυξομειώσεις στο φορτίο είναι πολύ πιο έντονες από τις κλασσικές θερμικές μονάδες, με αποτέλεσμα να καταπονούνται τόσο οι μετασχηματιστές όσο και τα λοιπά στοιχεία του δικτύου. Το πόσο έχει συντελέσει ο τυχάρπαστος τρόπος λειτουργίας των αιολικών στην καταπόνηση του γερασμένου μετασχηματιστή θα το μάθουμε ίσως με σκληρό τρόπο, όταν σκάσει ο επόμενος. 

Προφανώς δεν περιμέναμε επίσημη ενημέρωση γι' αυτό. Αλλά φαίνεται πως για τον ΑΔΜΗΕ ήταν η αφορμή για δυο νέες ανακοινώσεις σε λίγες ημέρες, με τις οποίες τελείωσε το παραμύθι των δήθεν "Α"ΠΕ.

Η 1η ανακοίνωση ήρθε στις 10/2/21 και τη βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα. Για τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς, μετά το σκάσιμο του μετασχηματιστή και ενόψει της αναμενόμενης κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ ουσιαστικά είπε "Μη μας ζαλίζετε άλλο με τις "Α"ΠΕ!" Επειδή ωστόσο άλλο το τι ήθελε να πει κι άλλο το τι μπορούσε να πει, έβαλε μπροστά όποια ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ παραγωγή μπορούσε! Τα μέτρα λοιπόν είναι:

  • μεταφορά φορτίων από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου σε άλλα εγγύτερα ΚΥΤ (ΚΥΤ Αχαρνών, ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) με στόχο την αποφόρτιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, να μη σκάσουν κι οι άλλοι μετασχηματιστές και τη βάψουμε στο καταχείμωνο. Ελπίζοντας ότι δεν θα μεταφερθεί το πρόβλημα στα άλλα ΚΥΤ.
  • Αναστολή των συντηρήσεων για διαθεσιμότητα όλων των μονάδων παραγωγής. Των ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ θερμικών μονάδων, αφού τα αιολικά στους δυνατούς ανέμους βγαίνουν εκτός για λόγους αυτοπροστασίας, αφήνοντας τους καταναλωτές στα σκοτάδια. Κι αφού τα πλακωμένα απ' τα χιόνια φωτοβολταϊκά είναι απλά ένα πανάκριβο ανέκδοτο.
  • Επιβεβλημένη παραγωγή στις ευρύτερες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής Μεγαλόπολη 5, Μεγαλόπολη 4, Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Λάδωνα και ΥΗΣ Καστρακίου της ΔΕΗ, μονάδα Αγίων Θεοδώρων της Korinthos Power και Ήρων-Ι της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ. Μέχρι και τον Λάδωνα θυμήθηκε ο ΑΔΜΗΕ, το 2ο πιο μικρό υδροηλεκτρικό της χώρας!
  • Συντονισμένες ενέργειες με τον ΔΕΣΦΑ για διασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου προς κάλυψη της συνεχούς και υψηλής παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου. Εδώ αναμένεται ένα προβληματάκι, αέριο στο καταχείμωνο είναι δύσκολο να βρεθεί κι αν βρεθεί η τιμή είναι τσιμπημένη. Κι ω του θαύματος, μέσα στο χιονιά ΔΕΝ καίμε πια τόσο πολύ αέριο, αντίθετα, καίμε λιγνίτες!


Η 2η ανακοίνωση ήρθε στις 14/2/21, ενόψει του χιονιά, που ήδη κατηφόριζε απ' τη Βόρεια Ελλάδα για να σκεπάσει και την Ακρόπολη, και απόσπασμα βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα. Πόσο πιο ξεκάθαρα πια να πει το "Μη μας ζαλίζετε άλλο με τις "Α"ΠΕ!"; Απλά και σταράτα έγραψε το απολύτως ξεκάθαρο "Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη." Μα, ακριβώς το ίδιο δεν είχε πει πριν 7 χρόνια, στη Μελέτη Επάρκειας Συστήματος 2013-2020; Γιατί αναγκάζεται να το πει ξανά τώρα; Μα, προφανώς, επειδή μας κυβερνούν ανάξιοι πολιτικοί και είναι βέβαιη η νέα χρεοκοπία. Συμπτωματικά, ακριβώς την ίδια στιγμή στο Τέξας πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, καθώς πάνω απ' τις μισές ανεμογεννήτριες πάγωσαν. Απ' την πολλή "υπερθέρμανση του πλανήτη" ασφαλώς, διάφοροι πράσινοι παπαγάλοι έσπευσαν ν' αποδώσουν το πλανητικό ψοφόκρυο στην "κλιματική αλλαγή". Είναι ο χειμώνας, ηλίθιε!

Ο ΑΔΜΗΕ απ' την πλευρά του τελείωσε το παραμύθι των δήθεν "Α"ΠΕ. Ο λόγος τώρα σε ΡΑΕ και ΥΠΕΝ, απ' όπου φυσικά και δεν ελπίζουμε σε κάτι. Το είπε άλλωστε ο Μητσοτάκης στη Bild: απ' την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες κι οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. "Είναι πολλά τα λεφτά -στην ενέργεια-, Άρη ..." και πρέπει να τ' αρπάξουν απ' το λαουτζίκο, αδιαφορώντας αν πίσω τους αφήνουν πτώματα.

 Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου