Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Έδωσαν τα χέρια ΔΕΗ - RWE: Συμφωνία για επενδύσεις €1 δισ. σε φωτοβολταϊκά

 

deh-rwe-main

Ομόφωνη η έγκριση από το ΔΣ της ΔΕΗ – Θα υλοποιήσουν έργα φωτοβολταϊκών ισχύος 2 GW – Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της RWE στη χώρα μας, Γεώργιος Πατεράκης

Μεγάλο deal στο χώρο της ενέργειας με την οριστικοποίηση της συνεργασίας της ΔΕΗ με την γερμανική RWE προκειμένου να υλοποιήσουν κοινές επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ στη χώρα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε ομοφώνως τη συνεργασία μεταξύ της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη θυγατρική της γερμανικής εταιρείας RWE Renewables.

Οι δύο εταιρείες θα συστήσουν κοινό επενδυτικό σχήμα με σκοπό την υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW, κυρίως στο πεδίο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδας - Κοζάνης - Φλώρινας) και Μεγαλόπολης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της «απολιγνιτοποίησης», το οποίο θα «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας. Για τη γερμανική εταιρεία θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν χωροθετήσεις και σε άλλα σημεία της χώρας.

Τα ποσοστά συμμετοχής στο joint venture θα είναι 51% για την RWE Renewables και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο μάνατζμεντ η πρωτοκαθεδρία θα ανήκει στην γερμανική εταιρεία.

Τις διαβουλεύσεις είχαν αναλάβει από την πλευρά της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γεώργiος Στάσσης και από την RWE ο διευθύνων σύμβουλος R. M. Schmitz και ο εκπρόσωπος της RWE στην Ελλάδα Γεώργιος Πατεράκης.

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Πατεράκης μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία».

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, για την RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ, η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας, ενώ η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση.

Η ΔΕΗ και RWE είχαν υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Η ανακοίνωση για έγκριση συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και RWE Renewables GmbH έχει ως εξής:

«H ΔΕΗ Α.Ε. σε συνέχεια της ανακοίνωσής της με ημερομηνία 9.3.2020, ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της ενέκρινε Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms), μεταξύ της, κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και της RWE Renewables GmbH, με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.»
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου