Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Επιτελικός συναγερμός από ΥΠΕΝ, Διαχειριστές και ΡΑΕ για διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας - Στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ σήμερα ο Κ. Σκρέκας



Θοδωρής Παναγούλης 
Η επαρκής ετοιμότητα των υποδομών του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών της χώρας μεσούσης της κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στελεχών του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη συγκλήθηκε με βασικό σκοπό να αξιολογηθεί η κατάσταση αναφορικά με την επάρκεια φυσικού αερίου, αποτέλεσε ευκαιρία ώστε όλοι οι φορείς να τοποθετηθούν για τις έως τώρα επιπτώσεις από την επέλαση της «Μήδειας», αλλά και να εκτιμήσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τα επόμενα 24ωρα.
 Όπως είναι γνωστό, για τη «θωράκιση» του συστήματος έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που κατάρτισε ο ΑΔΜΗΕ, με τον Διαχειριστή να έχει αναλάβει επίσης τον ρόλο συντονιστή για την εφαρμογή του. 
Για να αποκτήσει ιδία εικόνα για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, ο κ. Σκρέκας θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Όσον αφορά τη χθεσινή σύσκεψη, κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η κατάσταση συνεχίζει να χρήζει συνεχούς επαγρύπνησης, χωρίς ωστόσο το σύστημα να παρουσιάζει ανεπάρκειες που θα δικαιολογούσαν συναγερμό.
 Μάλιστα, από την άποψη της επάρκειας σε φυσικό αέριο, που ήταν ο σκοπός της ζήτησης, διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Κι αυτό γιατί με την πρόσφατη εισαγωγή ενός ακόμη φορτίου LNG, έχει πληρωθεί σχεδόν το σύνολο της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη επομένως την κάλυψη της συνεχούς και υψηλής παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου, κρίνεται επαρκές το διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, χωρίς προβλήματα λειτουργούν και οι διεθνείς διασυνδέσεις, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο. 
Την ίδια στιγμή, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ επικαιροποιούν σε τακτική βάση τις προβλέψεις τους για την παραγωγή και τη ζήτηση, ώστε να αποτραπούν τυχόν προβλήματα ανισορροπιών. Έτσι, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι διασφαλισμένη η κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία όπως είναι φυσικό έχει ενισχυθεί τα τελευταία 24ωρα. Αντίθετα, μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελεί το σενάριο μιας σημαντικής βλάβης στο δίκτυο μεταφοράς τα επόμενα 24ωρα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν στην περίπτωση που τεθεί εκτός λειτουργίας κάποια νευραλγική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, λόγω κάποιου αιφνίδιου προβλήματος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου