Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΚΚΕ για τις διακοπές ρεύματος: Αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας


«Τις προηγούμενες μέρες επιστήμονες προειδοποιούσαν για την εκδήλωση ενός ακόμα έντονου φυσικού φαινομένου. Σήμερα, λες και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές…

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, με το πρώτο χιόνι παρέλυσαν για ακόμα μια φορά οι κεντρικοί άξονες της χώρας και πολλές λαϊκές οικογένειες έμειναν στο σκοτάδι, ενώ ήδη, σαν αποτέλεσμα μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας έτσι και στην περίπτωση της "έντονης" χιονόπτωσης αναδεικνύεται η ανικανότητα της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αδυναμία του αστικού κράτους, να αντιμετωπίσει έκτακτα φαινόμενα, προστατεύοντας τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε φταίει η κακιά στιγμή. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία βάζει τις ανάγκες του λαού σε δεύτερη μοίρα γιατί σε προτεραιότητα μπαίνει η με κάθε κόστος εξυπηρέτηση του κέρδους των μεγάλων ομίλων.

Ειδικά για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν μας προκαλεί εντύπωση αυτή η κατάσταση. Αντίθετα ήταν αναμενόμενο να συμβεί όταν δεν υπάρχει πρόληψη και σχεδιασμός για ανάπτυξη σύγχρονου και αξιόπιστου δικτύου, όταν όλη η συντήρηση του δικτύου έχει παραχωρηθεί σε εργολάβους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των εργαζόμενων βρίσκονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους δουλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της ενέργειας και του "υγιούς ανταγωνισμού", που οξύνουν τις αντιθέσεις. Είναι η ίδια πολιτική που πριν εννιά μέρες οδήγησε στην έκρηξη του μετασχηματιστή στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και βύθισε τη μισή Αττική στο σκοτάδι.

Από τη μία εγκλωβισμός και "ατομική ευθύνη" για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαρχαιωμένο και κακοσυντηρημένο ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα να βρίσκεται σχεδόν η μισή Αττική στο σκοτάδι, βασικές αρτηρίες που κλείνουν με το πρώτο χιόνι. Από την άλλη, φαρμακευτικές εταιρείες κολοσσοί που βγάζουν δισεκατομμύρια στις πλάτες μας, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που θησαυρίζουν, κατασκευαστικές εταιρείες βγάζουν διπλά και τρίδιπλα. Αυτή η πολιτική έχει θύματα τις ανάγκες μας, και κερδισμένους ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες, τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ένα πράγμα φαίνεται πιο έντονα, για ακόμα μια φορά. Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι εργαζόμενοι που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. Όσα χειροκροτήματα, όσα μπράβο και αν ακούγονται δεν μπορούν να κρύψουν το σάπιο σύστημά τους, την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και κάλυψης των σύγχρονων αναγκών όπως του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο ειδικά σε αυτές τις συνθήκες είναι ζήτημα ζωής. Δεν μπορούν να κρύψουν τον πραγματικό αντίπαλο και υπαίτιο αυτής της κατάστασης.

Για να δούμε πραγματικά άσπρη μέρα, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις πολιτικές που μας ρίχνουν στο σκοτάδι και αυτό μπορεί να γίνει με την συσπείρωση των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς γύρω από τα ταξικά σωματεία, με συστράτευση των εργαζόμενων με το ΚΚΕ, μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική».

  ΚΟ Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου