Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Σε επιφυλακή το ηλεκτρικό σύστημα, δεν λείπουν τα προβλήματα στο δίκτυο

Χ. Φλουδόπουλος

Η κακοκαιρία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρισμού με τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα και να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, κυρίως εξαιτίας βλαβών στο δίκτυο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει από το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σήμερα, η οποία θα φτάσει στις 172,52 GWh επιστρατεύεται αυξημένος αριθμός θερμικών μονάδων:

από τους λιγνίτες που θα λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης, δηλαδή θα καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος για ολόκληρο το 24 ωρο προβλέπεται να μπουν στο σύστημα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3,4, Καρδιά 3,4 και Μελίτη.

Ταυτόχρονα όμως stand by έτοιμες να συνεισφέρουν στο σύστημα ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης και τις ανάγκες είναι και οι πιο ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου: Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, της ΔΕΗ και Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Protergia και Korinthos Power προβλέπεται να μπουν σήμερα στο σύστημα το οποίο στην απογευματινή του αιχμή αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ζήτησης στις 6 το απόγευμα στα 8978MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλή θα είναι και η παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία θα φτάσει τις 58,135GWh καλύπτοντας περίπου το 34% της ζήτησης.

Εκτός από το σύστημα παραγωγής, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ατύπως ζητήσει από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, εφαρμόζοντας άτυπα υπηρεσίες διακοψιμότητας, μέχρις ότου ξεπεραστεί το κύμα κακοκαιρίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων οι τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά και χαλυβουργίες έχουν εθελοντικά περιορίσει τα φορτία τους, συνεισφέροντας με μειωμένα φορτία στην προσπάθεια να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στο σύστημα.

Και ενώ από πλευράς επάρκειας το σύστημα λειτουργεί απρόσκοπτα, εντούτοις τα προβλήματα δε λείπουν και αφορούν κυρίως στο δίκτυο. Η πλειονότητα των προβλημάτων δημιουργήθηκε εξαιτίας πτώσης δέντρων στο δίκτυο, καθώς λόγω του χιονιού βάρυναν κλαδιά και σημειώθηκαν πτώσεις των κορμών πάνω σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε πολλά σημεία μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, υπάρχει κακή συντήρηση από πλευράς των Δήμων που δεν είχαν φροντίσει να κλαδέψουν τα επικίνδυνα για το δίκτυο δέντρα, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ εκτός από τις υπηρεσίες της αποκατάστασης των βλαβών να καλούνται να εκτελέσουν εργασίες… κηπουρού. Το βράδυ σημειώθηκαν προβλήματα σε Εκάλη, Δροσιά, Ν. Ιωνία, Μαρούσι και Βάρη.

Το πρωί σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα στην Αττική εντοπίζονται στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Τέλος εκτός Αττικής στην Εύβοια συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το βόρειο από τη Χαλκίδα προς τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου