Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

ΑΠΕ: Δημοπράτηση 1.662 Μεγαβάτ «μεγάλων» αιολικών & φωτοβολταϊκών τον Σεπτέμβριο

 

ΑΠΕ: Δημοπράτηση 1.662 Μεγαβάτ «μεγάλων» αιολικών & φωτοβολταϊκών τον Σεπτέμβριο – Επιφυλακτική η αγορά για το υπάρχει επαρκής «δεξαμενή» υποψήφιων έργων

Με «θηριώδη» μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύ πρόκειται να προκηρυχθεί ο επόμενος διαγωνισμός για «μεγάλα» αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, καθώς στα 1.200 Μεγαβάτ που προβλέπονται για τη διαδικασία, θα προστεθεί και η υπολειπόμενη ισχύς από τον προηγούμενο διαγωνισμό, του Σεπτεμβρίου 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαν προκριθεί 21 έργα, με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται στα 538 Μεγαβάτ. Επομένως, το «υπόλοιπο» που απέμεινε από τη διαδικασία, δηλαδή 462 Μεγαβάτ, θα μεταφερθεί στη διαδικασία που βρίσκεται προ των πυλών. Κάτι που σημαίνει πως το επόμενο «κύμα» έργων που θα κλειδώσουν ταρίφα μπορεί θεωρητικά να ανέλθει έως και τα 1.662 Μεγαβάτ. 

Αν διατηρηθεί το ποσοστό ανταγωνισμού που ίσχυσε και στην «πρεμιέρα» του νέου σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης (80%), η παραπάνω ισχύς θα μπορεί να διατεθεί αν λάβουν μέρος στη διαδικασία 2.992 Μεγαβάτ. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, είναι απίθανο οι συμμετοχές για τη διαδικασία του Σεπτεμβρίου να φτάσουν σε αυτό το ύψος. Επομένως, αναμένεται και στον επόμενο διαγωνισμό ένα ποσοστό της μέγιστης δημοπρατούμενης ισχύος να μην διατεθεί τελικά. 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μία σημαντική μερίδα των «μεγάλων» έργων ΑΠΕ (στο ΕΣΜΗΕ), που έχουν καταταγεί στην Ομάδα Α στη σειρά προτεραιότητας για χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης, προορίζονται για τη σύναψη PPA. Επομένως, εκτιμάται πως είναι αισθητά μικρότερες από τα 3 Γιγαβάτ οι νέες υποψήφιες μονάδες που είναι αδειοδοτικά ώριμες για συμμετοχή στον διαγωνισμό (δηλαδή έχουν λάβει όρους σύνδεσης) και οι επενδυτές θέλουν όντως να «κλειδώσουν» για αυτές λειτουργική ενίσχυση. 

Υπενθυμίζεται ότι και ο διαγωνισμός του Σεπτεμβρίου θα είναι κοινός, δηλαδή και για τις δύο τεχνολογίες. Οι τιμές εκκίνησης έχουν καθοριστεί στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών. 

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως «αγκάθι» αποτελούν και τα επίπεδα εκκίνησης των προσφορών, καθώς για τον προσδιορισμό των δύο πλαφόν δεν λήφθηκαν υπόψη τα αυξημένα κόστη τόσο για τον εξοπλισμό, όσο και για τον τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο, οι τιμές εκκίνησης δεν αναπροσαρμόστηκαν με βάση αυτά τα δεδομένα, παραμένοντας ίδιες με την πρώτη δημοπρασία του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. 

Η Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου, που επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων δημοπρασιών, καθόρισε παράλληλα στις 42 ημέρες την ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη των διαδικασιών, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών σε αυτές. Επομένως, η προκήρυξη του επόμενου κοινού διαγωνισμού του Σεπτεμβρίου θα γίνει από τη ΡΑΑΕΥ μέσα στον Αύγουστο.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου